ΕΛΜΕΚΙ: Να λειτουργήσει Τώρα το δίκτυο ύδρευσης με πόσιμο νερό στην Παλική

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 07:53

ΕΛΜΕΚΙ: Να λειτουργήσει Τώρα το δίκτυο ύδρευσης με πόσιμο νερό στην Παλική

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση ενός από τα βασικότερα προβλήματα του λαού της Παλικής, που είναι η ύδρευση - το καθαρό νερό. Αυτή τη στιγμή μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της αποσπασματικής - επικοινωνιακού τύπου γραμμή πλεύσης κυβέρνησης – τοπικής διοίκησης, χωρίς ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό με προτεραιότητες στις δημόσιες υποδομές και την εργατική – λαϊκή κατοικία, συνεχίζεται η μη παροχή καθαρού νερού από το δίκτυο στους κατοίκους μιας σειράς περιοχών της Παλικής. Νερό διατίθεται σε φιάλες του λίτρου. Όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα, επειδή το νερό του δικτύου ύδρευσης έχει κολοβακτηρίδια, οι κάτοικοι να κάνουν ένα μπάνιο ή να μαγειρέψουν. Είναι ανοιχτά τα ζητήματα υγιεινής για γέροντες – ασθενείς και γενικά για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Απαράδεκτη είναι η κατάσταση στους φιλοξενούμενους πληγέντες στο ΠΙΚΠΑ, στο κλειστό γυμναστήριο κ.ά.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του νερού μπορεί να είναι αποτελεσματικές μόνο στο βαθμό που το ζήτημα γίνει άμεση και επείγουσα πολιτική προτεραιότητα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα της ποιότητας και της καταλληλότητας του νερού στην Παλική έχει εντοπιστεί πολύ πριν το σεισμό αναδεικνύει τις ευθύνες του Δήμου Κεφαλονιάς. Αποκαλύπτει επίσης τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΕΕ όταν κρίνει τέτοιου είδους έργα μη επιλέξιμα. Ο σεισμός βρήκε αποδυναμωμένη από εργατικό δυναμικό τη ΔΕΥΑΚ μετά τις 17 απολύσεις, οι οποίες έγιναν για να διευκολυνθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού και η παροχή του καθαρά εμπορική - ανταποδοτική βάση.

Το σωματείο υδραυλικών του Νομού που μετέχει στην Επιτροπή Αγώνα Φορέων έχει προτείνει να υποστηρίξει με εθελοντική ομάδα τη ΔΕΥΑΚ. Υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετήσουν τρεις δεξαμενές των πέντε τόνων με καθαρό νερό για τις έκτακτες ανάγκες νερού (πχ αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω διακοπών που οφείλονται στα έργα της ΔΕΥΑΚ). Το δίκτυο στο Ληξούρι σε μεγάλο μέρος του είναι από αμίαντο ενώ, λόγω παλαιότητας και υλικών κατασκευής, δε μπορεί να αντέξει την πίεση σπάζοντας σε πολλά σημεία του. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ενδεχόμενο να υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Για το λόγο αυτό απαιτούμε:
1. Πλήρη αντικατάσταση του δικτύου με υλικά που πληρούν τις σύγχρονες κρατικές προδιαγραφές αντοχής και ασφάλειας (πχ σωλήνες πολυαιθυλενίου).
2. Να αντικατασταθεί άμεσα το μέρος του δικτύου που έχει αμίαντο.
3. Πλήρη διαχωρισμό του δικτύου ύδρευσης από εκείνο της αποχέτευσης.
4. Να γίνεται συστηματικός – τακτικός έλεγχος της ποιότητας και καταλληλότητας του νερού.
5. Να γίνει έλεγχος του νερού και στην πηγή του – στη γεώτρηση, άμεσα, και από το γενικό χημείο του κράτους.
6. Σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η άμεση παροχή πόσιμου νερού από το δίκτυο. Εάν υπάρχει πρόβλημα στη γεώτρηση, το δίκτυο να τροφοδοτηθεί από άλλη (πχ Ζόλα) ή με μαζική μεταφορά νερού από άλλη περιοχή.
7. Να ανακληθούν οι 17 απολύσεις στη ΔΕΥΑΚ και να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
8. Δωρεάν νερό στο λαό.

Στην πλούσια σε νερά Κεφαλονιά επιβεβαιώνεται, με δραματικό τρόπο, η θέση ότι το νερό μπορεί να καλύψει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες μόνο με κεντρικό σχεδιασμό και φιλολαϊκή πολιτική.

Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 11 Φλεβάρη και ώρα 10.30 το πρωί σε Αργοστόλι (Δημαρχείο) και Ληξούρι (παιδικός σταθμός «Στέλλα Κουρούκλη»).


Ετικέτες: