Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος: ‘‘’Αν δεν το ζήσει κανείς βιωματικά, για να μείνει στην καρδιά του, η χαρά της Ανάστασης, η Ελπίδα και η Αισιοδοξία, τότε όλες οι μέρες είναι ίδιες’’ (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024 13:57

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος: ‘‘’Αν δεν το ζήσει κανείς βιωματικά, για να μείνει στην καρδιά του, η χαρά της Ανάστασης, η Ελπίδα και η Αισιοδοξία, τότε όλες οι μέρες είναι ίδιες’’ (Inkefalonia 89,2)

Το Αναστάσιμο Μήνυμα απο τον Σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημήτριο 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. κ. Δημήτριος για την , μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας το Άγιο Πάσχα.

«Καλόν θα είναι να ζούμε ουσιαστικά όλες τις μέρες του χρόνου, πολύ περισσότερο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που είναι η προετοιμασία για την Εβδομάδα την Μεγάλη των Παθών του Κυρίου, τον Σταυρό και την Ανάσταση.

Με ευχές μόνον δεν θα μπορέσει κάποιος άνθρωπος να καταλάβει το νόημα των ημερών, εάν δεν συμμετέχει στην λατρεία της εκκλησίας, να ακούσει τους υπέροχους ύμνους , τα προφητικά αναγνώσματα που διαβάζονται τόσο τις πρωινές όσο και στις εσπερινές ακολουθίες, τα Ευαγγελικά κείμενα, τα οποία μας φέρνουν κοντά στα γεγονότα των ημερών του καιρού εκείνου».

Ο προορισμός που συμπυκνώνει την πεμπτουσία της Ορθόδοξης πίστης, τον Σταυρικό θάνατο και την Ανάσταση Κυρίου δεν είναι δύσκολος και ο Σεβασμιότατος μας παροτρύνει:

«Ο καλύτερος τρόπος για να μπορεί κανείς να ζήσει την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα είναι η Λειτουργική συμμετοχή, δηλαδή να μπορεί κανείς μέσω της λατρείας να ψηλαφεί τα γεγονότα.

Ακολουθεί η Μεγάλη Τετάρτη, η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή, όλα αυτά θα πρέπει να τα ζούμε βιωματικά, διότι αν τα ζήσουμε μόνο με ευχές και φολκλορικά θα περάσουμε καλά, αλλά καλά περνάμε τόσα χρόνια, αλλά τι μένει στην καρδιά μας.

Αν δεν ζήσει κανείς βιωματικά τις ημέρες αυτές για να μείνει μέσα στην καρδιά του, μέσα στη καθημερινότητα της ζωής η χαρά της Ανάστασης, η ελπίδα και η αισιοδοξία και το μήνυμα αυτής της Αναστάσεως που δίδει η Εκκλησία, που δίδει ο Χριστός για τις εκκλησίες του, τότε όλες οι μέρες είναι ίδιες.

Ας μου επιτραπεί να παρακαλέσω όλους να προσπαθήσουν, να καταβάλουν δύναμη και λίγο κόπο, να ζήσουν βιωματικά , αλλά λειτουργικό τω τρόπω τις ημέρες αυτές.

Να μπορούν να λάβουν μέρος στις ακολουθίες που γίνονται στους ναούς μας, να ζήσουν τα γεγονότα αυτά και να καταλάβουν τι σημαίνει ότι ο Χριστός εσταυρώθει για όλους μας αλλά και για τον καθέναν χωριστά, άρα αν αυτό το ζήσουμε, μπορούμε κι εμείς να συμμετέχουμε στην Ανάσταση του, δηλαδή στην αιωνιότητα, που αυτός είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής μας.

Δεν είναι ακατόρθωτο, ανήκει και ο Θεός το δίδει δωρεάν σε όλους ανεξαιρέτως, δεν στερεί καμία δυνατότητα από κανέναν ο Θεός και δέχεται όλους. -Τον ερχόμενον προς με , ου μι εκβάλλω έξω- μας λέει ο Κύριος στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο και πάντοτε περιμένει εκεί , πότε εμείς θα στραφούμε προς τον Κύριον».

Το βράδυ της Ανάστασης, μετά το «Χριστός Ανέστη», σπεύδουμε να προλάβουμε τον κοσμικό χρόνο, ενώ θα έπρεπε όλοι έμπλεοι συναισθημάτων, να συνεχίσουμε να βιώνουμε αισθαντικά την Αναστάσιμη λειτουργία και η Αγιότης του σημειώνει: «Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν ζήσαμε την Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε στην Ανάσταση, να μετέχουμε για 10-15 λεπτά στην παννυχίδα της Αναστάσεως και μετά να μην έχουμε διάθεση να παραμείνουμε στην Αναστάσιμη λειτουργία, που οι ύμνοι του Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο λεγόμενος Κανόνας της Αναστάσεως είναι τόσο χαρμόσυνος ποιητικά μουσικά, αλλά και νοηματικά και φεύγουμε να πάμε που; Να πάμε σε ένα μπαρ να πιούμε ποτό, η να πάμε σπίτι να φάμε. Μα όλες τις μέρες δεν τρώμε; Έχουμε ανάγκη αυτού του φαγητού; Θα πει κάποιος καλοπροαίρετα και θα το δεχτώ, «μα θέλουμε να βρεθούμε όλα τα μέλη της οικογενείας μαζί», μα κάθε μέρα είστε και τώρα που είναι η Ανάσταση, ας βρεθείτε όλη η οικογένεια με τόσες άλλες οικογένειες στον ναό, μαζί με τον Αναστάντα κύριο, να έχετε τη χαρά της Ανάστασης μέσα σας και αυτό μπορείτε να το μεταφέρεται στο σπίτι σας μια ώρα αργότερα.

Όταν μας πιάνει αυτή η βιασύνη τότε γίνεται πραγματικότητα ο στίχος από τον προφήτη Ησαΐα, που χρησιμοποιούμε όταν ψάλλουμε δέκα φορές το «Χριστός Ανέστη», « Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν. Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός». Δηλαδή ανήκουμε σ αυτή την κατηγορία που τω καιρώ εκείνω έλεγε ο προφήτης Ησαίας για τους ανθρώπους της εποχής που είχαν αποστατήσει από το θέλημα του Κυρίου.

Για όνομα του Θεού, δεν μας λείπει φαγητό. Δόξα τω θεώ όλοι έχουμε και κιλά περιττά που κοιτάμε πώς να τα βγάλουμε, είναι μια λαιμαργία, ακρατεία την λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα. Δεν έχουμε διάκριση του τι πρέπει να κάνουμε και πότε πρέπει να το κάνουμε. Το Πασχαλινό τραπέζι δεν είναι να φάμε στις 12:00 στις 01:00 , την άλλη μέρα τι θα κάνουμε; Βλέπετε έρχεται η κοσμική αντίληψη της εορτής που είναι καθαρά υλιστική και αυτό δεν πρέπει. Η νέα γενιά πρέπει να τα αποβάλλει όλα αυτά τα μεσοαστικά και τα νεοαστικά της προηγούμενης γενεάς. Η νέα γενεά πρέπει να ξυπνήσει τα παιδιά τα νέα, να ζούν πραγματικά τα γεγονότα, όχι με μια κατ επίφασην ευγένεια και θρησκευτικότητα. Εγώ πάντοτε λέγω, δεν πρέπει να θρησκεύομαι, ούτε να ζω με θρησκευτικότητα, βιωματικά να πιστεύουμε στον Θεό και να ζούμε εκκλησιαστικά.

Εκκλησιαστικά σημαίνει ξέρω τι πιστεύω, πως το πιστεύω, τι περιμένω, τι σκοπό έχω. Να μην μας φοβίζει η λέξη εκκλησιαστικά, θρησκείες είναι πολλές, εκκλησία είναι μόνο μία, του Χριστού και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι οι Χριστιανοί και οι μη Χριστιανοί, που τους αρέσει να διαβάζουν το Ευαγγέλιον. Ξέρω μη χριστιανούς που τους αρέσει να διαβάζουν το Ευαγγέλιον γιατί όπως λένε, τους αναπαύει. Επομένως όπου είναι η αληθινή χαρά γιατί ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και τον Χριστό ποτέ να μην τον ανταλλάξουμε με υλιστικά αγαθά».

Οι μόνες λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτή την γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι δέος, κατάνυξη ταπεινότητα και ενσυναίσθηση για να προσεγγίσουμε το «βαθύτερο» και κατά τον κ. κ. Δημήτριο: « Το «βαθύτερο», μπορούμε σιγά σιγά να το προσεγγίσουμε και όταν το προσεγγίσεις μια δυό φορές, μετά θα το ζήσεις, θα το κάνεις προσωπική σου περιουσία, πνευματική. Ο αγώνας και η προσπάθεια είναι να φτάσουμε πέρα από τις δικές μας δυνάμεις αυτό το οποίο μας προσφέρεται εκ μέρους του Θεού.

Εύχομαι με υγεία και βιωματικά να περάσουν το υπόλοιπο της Μεγάλης Εβδομάδος και να χαρούν καλό Πάσχα όλοι, ο καθένας και η κάθε οικογένεια όλοι μαζί αγαπημένοι και εν ειρήνη και ομονοία, με καλή συναναστροφή, με καλή συνεργασία και αλληλεγγύη οι άνθρωποι μεταξύ μας».

Το μήνυμα της Ανάστασης είναι διαχρονικό. Είναι το μήνυμα της αγάπης, της πίστης, της ελπίδας. Μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε μια ενδοσκόπηση…. μια αξιολόγηση της προσωπικής μας πορείας και των αξιών μας σε αυτή τη ζωή, που είναι τόσο σύντομη μα συνάμα πολύτιμη. Ας λάβουμε αυτό το μήνυμα με θέρμη και ας γίνουμε οι σύγχρονοι «αγγελιοφόροι» Του.

Ακολουθεί το ηχητικό των αναφορών του σεβ. Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. κ. Δημητρίου.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-778037517?si=9f76a398366847a2abce0f488134b275&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250