Θεόφιλος για όλα! Απολογισμός Δημάρχου Αργοστολίου – Πώς αξιολογεί το έργο της Δημοτικής Αρχής – Η μάχη με την καθημερινότητα και τα έργα που έρχονται!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 11:27

Θεόφιλος για όλα! Απολογισμός Δημάρχου Αργοστολίου – Πώς αξιολογεί το έργο της Δημοτικής Αρχής – Η μάχη με την καθημερινότητα και τα έργα που έρχονται!

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 και στον Γιώργο Χαλαβαζή, μίλησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, σε μια σημαντική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

O κ. Μιχαλάτος αρχικά έκανε τον απολογισμό, στα δύο πρώτα χρόνια της Δημοτικής του θητείας και τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν μετά το σπάσιμο των δήμων και την Πανδημία.

«Βρισκόμαστε στο μέσο της θητείας και πιστεύω ότι το πρόβλημα που έχει αυτή η δημοτική αρχή, δεν είναι στην παραγωγή έργου, όσο και να ακούγεται αυτό που θα πω τώρα παράξενο και να το αμφισβητούν οι άλλες πλευρές και οι άλλες παρατάξεις, είναι ότι έχει ένα έλλειμμα επικοινωνίας. Ένα έλλειμμα στο να καταφέρει να αναδείξει το σπουδαίο αυτό έργο που έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα» ήταν τα λόγια του και συνέχισε: «Ξεκινήσαμε με ένα δήμο ο οποίος έγινε μετά από διάσπαση. Υπήρχε διάλυση των υπηρεσιών του δήμου, με αποτέλεσμα να φύγουν πάρα πολλοί ικανοί υπάλληλοι και από την οικονομική υπηρεσία και από την τεχνική υπηρεσία, να διαλυθούν όλες οι δομές του δήμου να διαλυθεί και η ΚΕΔΗΚΕ, αφού δεν υπήρχε συναίνεση των άλλων δήμων. Και αποφάσισαν να διασπάσουν την ΚΕΔΗΚΕ και να είναι σε ομηρία ακόμα η ΚΕΔΗΚΕ στα θέματα του πολιτισμού και εμείς να προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τον δήμο από την αρχή και προσπαθούμε μετά από συνεντεύξεις με τους Υπαλλήλους να χτίζουμε τον δήμο με αξιοκρατία και σύμφωνα με τα προσόντα που έχει κάθε υπάλληλος.

Τα καλά αποτελέσματα της Δημοτικής Αρχής, οφείλονται σε έναν μεγάλο βαθμό στους ανθρώπους που κάθε μέρα μοχθούν και δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους του δήμου. Από την καθαριότητα, έως τις διοικητικές υπηρεσίες. Από την Οικονομική υπηρεσία, έως το «Βοήθεια στο Σπίτι». Όλοι, μα όλοι, έχουν συμβάλει και έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και σε συνθήκες δύσκολες.

Γιατί το μεγαλύτερο διάστημα αυτών των δύο χρόνων είναι υπό συνθήκες Κορονοϊού, που βρήκαν την χώρα, το δήμο και το νησί μας σε κατάσταση «πολέμου». Όμως και ο δήμος έμεινε ανοικτός και το γραφείο μου ανοικτό και όλοι προσπάθησαν παρά τις δυσκολίες να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες».

  • Για την μάχη με την καθημερινότητα

«Η καθημερινότητα νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι που αφορά τον δημότη. Είναι η λάμπα, η καθαριότητα, η λακούβα. Όλα αυτά για μας έχουν μεγάλη σημασία. Καλά είναι τα έργα και ο προγραμματισμός, καλά είναι να κατευθύνεις το Δήμο στην επόμενη μέρα, όμως η καθημερινότητα δεν μπορεί να περιμένει.

Ούτε μπορεί να μην του λύνεις αυτά τα προβλήματα που τα περισσότερα είναι ανταποδοτικά και ο δημότης πληρώνει.

Προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα που δεν έχουνε προχωρήσει όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα και φτιάξαμε το e-argostoli.

Καλούμε λοιπόν τους δημότες αυτή την υπηρεσία να την χρησιμοποιήσουν για να λύσουν το μικροπρόβλημά τους. Ο κύριος Φραντζής έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτή την υπηρεσία.

Η ιδέα άλλωστε ήταν να μη χρειάζεται ο πολίτης, ο δημότης να ψάχνει κανένα πολιτικό πρόσωπο, να μην έχει εξαρτήσεις πολιτικές, να μπορεί να λύνει το πρόβλημα του υπηρεσιακά. Με ένα απλό τηλέφωνο από κοντά ή από τον υπολογιστή του.

Η καθαριότητα και η καθημερινότητα και στον πρώην δήμο Ελειου - Πρόννων και στον πρώην Δήμο Λειβαθούς και στην πρώην κοινότητα Ομαλών και στο Αργοστόλι και στη Θηνια, είναι βασικό ζητούμενο και έχουμε καταφέρει να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση η καθημερινότητα από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια προτού αναλάβουμε εμείς.

Το παλέψαμε πάρα πολύ και με συντελεστές τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κύριο Σαμούρη, τους αντιδημάρχους τον κύριο Ματιατο την κυρία Μιχαλατου και τον κύριο Κουρκουμέλη και είχαμε αυτή την επιτυχία και βέβαια με τους υπαλλήλους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό κάθε μέρα.

Σίγουρα, δεν τα έχουμε λύσει όλα, σίγουρα υπάρχουν και προβλήματα και κάλεσμα κάνω μέσα από αυτή την υπηρεσία, τους πολίτες να πουν τα παράπονά τους, να πουν τα προβλήματά τους και αυτά και θα καταγραφούν και θα λυθούν».

  • Για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

«Στα πλαίσια αυτά προσπαθήσαμε να αλλάξει το δημοτικό συμβούλιο και να λειτουργεί με κανόνες. Και θεωρώ ότι το βλέπετε αυτό σε κάθε συνεδρίαση. Μπορεί πλέον, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, ο επικεφαλής της κάθε παράταξης, να κάνει ερωτήσεις, επερωτήσεις, να βάλει θέματα εκτός ημερησίας και εντός ημερησίας στο δημοτικό συμβούλιο κάτι που δεν το είχα εγώ τα εννέα χρόνια που ήμουν στην αντιπολίτευση. Που δεν είχα το δικαίωμα να κάνω ερωτήσεις, ούτε να βάζω θέματα στο δημοτικό συμβούλιο.

Πλέον έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο που έχει ανέβει επίπεδο και είναι χώρος διαλόγου ,χώρος που γίνονται συζητήσεις και πάρα πολλά θέματα παίρνουν με συναίνεση των δημοτικών παρατάξεων.

Αυτό που λένε κάποιοι ότι μόνοι μας αποφασίζουμε είναι λάθος γιατί θεωρώ ότι τα περισσότερα θέματα παίρνουν με την βοήθεια των άλλων παρατάξεων. Καταφέραμε το πιο σημαντικό όργανο του Δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο, να έχει και αυτό αλλάξει προς το καλύτερο. Είναι ένα δημοτικό συμβούλιο με πολύ υψηλό επίπεδο λειτουργίας, με πάρα πολύ καλούς δημοτικούς συμβούλους και παρά το γεγονός ότι λειτούργησε την περίοδο του κορονοιου με τηλεδιασκέψεις, με χίλια δυο προβλήματα, κατάφερε να ανταπεξέλθει και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

  • Για τις αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου, μελέτες και διεκδίκηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

«Στο κομμάτι το αναπτυξιακό, των αναγκών που έχει ο δήμος για να μπορέσει να τα εντάξει στα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκεί επαναλαμβάνω, δεν βρήκαμε ούτε μία μελέτη έτοιμη. Δεν βρήκαμε μια μελέτη έτοιμη και να μπορούσαμε να πατάγαμε ένα κουμπάκι και αυτή η μελέτη να πάει στα αρμόδια υπουργεία, να εγκριθεί και να περάσει.

Έπρεπε λοιπόν να προσαρμόσουμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, που πάρα πολλά κομμάτια του ήταν κοινά και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις και γρήγορα αυτό το πρόγραμμα να το κάνουμε μελέτες.

Και να το κάνουμε μελέτες με την τεχνική υπηρεσία. Αυτή την τεχνική υπηρεσία που πριν αναλάβουμε εμείς ήταν στο «ψυγείο». Μηχανικοί οι οποίοι ήταν είτε στα νεκροταφεία, είτε στην υπηρεσία πρασίνου και δεν είχαν αξιολογηθεί καθόλου από την ηγεσία του πρώην ενιαίου Δήμου Κεφαλονιάς.Τώρα είναι εκεί και παράγουν έργο.

Έχει καταφέρει ο δήμος Αργοστολίου να φτιάξει πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες, να τις έχει εγκρίνει να τις έχει αδειοδότησει, να τις έχει υποβάλει στα αρμόδια Υπουργεία και να έχει καταφέρει ήδη να εντάξει σε έργα 20 εκατομμύρια ευρώ. Και να δημοπρατούνται συνέχεια κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα νέα έργα.

Είναι κάτι όμως που δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσει. Δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε, ότι θα ξεκινήσει το έργο στο δρόμο του Φαγιά ή στη γεώτρηση στη Λάμπη, που τα Ομαλά την περιμένουν για να λύσουν το πρόβλημα της ύδρευσης το καλοκαίρι. Οι δρόμοι που οδηγούν στα Σπαρτιά, που είναι τρύπα τρύπα και λες τώρα που θα πέσω και πώς θα καταφέρω να περάσω από αυτό το δρόμο.

Καταφέραμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το σημαντικό αυτό έργο και να προχωράει στη διαδικασία δημοπράτησης.

Θα βάλουμε σφραγίδα και πλέον δεν θα υπάρχει ούτε ένα μέτρο ύδρευσης με σωλήνα αμιάντου στο δίκτυο υδροδότησης κάτι που θεωρώ ότι είναι πάρα μα πάρα πολύ σπουδαίο. Γιατί έχει να κάνει με την υγεία και με σημαντικές υποδομές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Και κάποιοι μας κατηγορούν ότι είμαστε στο θα, θα, θα. Αντί να βγαίνουν αυτοί που σήμερα το παίζουν υποψήφιοι και ήταν και 2-3 χρόνια στην ύδρευση και να πουν ότι «μπράβο» έχετε κάνει έργο μας, κατηγορούν για ανυπαρξία έργου.

Και θα μπορούσα να σας πω και για τα 6 εκατομμύρια ευρώ, πού είναι για να δημοπρατηθεί η ανάπλαση του Αργοστολίου, που θα φτιαχτεί κάθε πεζόδρομος πού είναι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, Πλατείες, Λαϊκές κατοικίες που θα αλλάξουν την όψη της πόλης.

Συνέχεια θα βλέπετε κάποια μελέτη που θα εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο και θα προχωράει να υλοποιηθεί, όπως πλατεία Αγίας Ειρήνης, η πλατεία Λακήθρας, η αγροτική οδοποιία. Θα δείτε να γίνονται πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε έργα. Αυτά τα χρήματα δεν έχουν πέσει ποτέ στον δήμο Αργοστολίου.

Και συνέχεια προχωράμε, όμως ενδεχομένως να μην το χούμε καταφέρει να το περάσουμε επικοινωνιακά στον κόσμο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ το οποίο να βγαίνει σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο και εμείς να μην το διεκδικούμε.

Και σχολείο νηπιαγωγείο βάλαμε στο «Αντώνης Τρίτσης» και το Smart Cities προχωράμε για να κάνουμε την πόλη μας πιο φιλική και πιο έξυπνη.

Και προσπάθεια να λύσουμε το κυκλοφοριακό και διεκδίκηση του οικοπέδου του Νοσοκομείου και τις συγκοινωνιακές μελέτες για Αργοστόλι και Σκάλα τις αγγίζουμε, που πονάνε και κανείς δεν τις άγγιζε τόσα χρόνια.

Δεν υπάρχει κομμάτι που να μην το έχουμε ακουμπήσει τα δύο αυτά χρόνια προβλήματα που ήταν εικοσαετίας και κανείς δεν τα άγγιζε.

Κάνουμε και μία προσπάθεια να είναι έτοιμο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και να μεταφερθεί εκεί το ειδικό σχολείο Περάτατων μέχρι τα Χριστούγεννα.

Είμαστε σε ένα κυνήγι για να προσφέρουμε και να πούμε ότι είμαστε χρήσιμοι για τον Δήμο και τον τόπο μας. Και να μας αξιολογήσουν οι δημότες όταν έρθει η ώρα».

  • Για τα έργα και τις δράσεις στον Πολιτισμό

«Κάποιοι μας κουνάνε το δάχτυλο και για το θέμα του πολιτισμού, θεωρώ όμως ότι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και όλες οι εκδηλώσεις που έγιναν το καλοκαίρι ήταν ποιοτικές και σημαντικές.

Και το πολύ σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να εντάξουμε το μουσείο Γερασίμου Σκλάβου που θα ναι ένα στολίδι για τον Δήμο, για το νησί μας, για τη χώρα μας.

Που είναι ένα μουσείο παγκόσμιου εμβέλειας με την συλλογή του Γερασίμου Σκλάβου να βρίσκεται ήδη στην Κεφαλονιά.

Και ήδη έχουν ξεκινήσει έργα τα οποία ολοκληρώνονται, όπως το δημοτικό κτίριο στον Πόρο, το οποίο ήταν χωρίς στέγη, διαλυμένο και σε λίγο το παραδίδουμε καινούργιο στους δημότες της περιοχής, όπως επίσης και τη γέφυρα Μπέλει, που ήταν ένα μόνιμο πρόβλημα στον Πόρο. Και το λύσαμε παρά την προσπάθεια κάποιων να κάνουν κριτική, επειδή καθυστέρησε πέντε μέρες.

Παράλληλα μελετάμε το παραλιακό μέτωπο Σκάλας και Κατελειου, για να το φτιάξουμε».

  • Για τη συνάντηση στα Υπουργεία Υγείας και Υποδομών

«Δεν έχω σταματήσει να πηγαίνω συνέχεια στα δύο χρόνια αυτά, στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία και να διεκδικώ και να παλεύω για τον Δήμο.

Έχω πάει πάνω από πέντε φορές στο Υπουργείο Υποδομών, για να φύγει το εμπορικό λιμάνι Αργοστολίου. Και χάρηκα γιατί πλέον είναι τελικό που θα ανέβω τις προσεχείς μέρες στην Αθήνα με την μελετήτρια, να οριστικοποιήσουμε την διαδικασία να πάει το εμπορικό λιμάνι απέναντι.

Στο υπουργείο Υγείας, συνάντησα τον υπουργό κύριο Πλεύρη, για να μεταφέρω το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου και την αγωνία μας για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Παράλληλα βρέθηκα εκεί για να του επικαιροποιήσω το αίτημα του δήμου για την διεκδίκηση του οικοπέδου του παιδικού Νοσοκομείου, για το θέμα πάρκινγκ του δήμου Αργοστολίου.

  • Για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του Δήμου

«Παράλληλα, βελτιώνουμε τον εξοπλισμό μας, για να ‘χει ο δήμος τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζεται για να μπορεί να ανταπεξέλθει.

Είτε αυτό είναι Γερανοί για το φωτισμό, είτε φορτηγά, προσπαθούμε να έχουμε καλό εξοπλισμό για να μπορούμε να προσφέρουμε και καλές υπηρεσίες».

  • Για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό

«Πέρσι τα είχαμε πάει πάρα πολύ καλά, ήταν από όλους αποδεκτό ότι είχαμε τον καλύτερο χριστουγεννιάτικο στολισμό τα τελευταία χρόνια το Αργοστόλι και θα προσπαθήσουμε και φέτος να πάμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις γιορτές.

Πιστεύω ότι θα είμαστε καλύτερα φέτος, πιστεύω ότι η Κεφαλλονιά θα παραμείνει χαμηλά σε κρούσματα και να ναι τέτοια η ατμόσφαιρα στο Αργοστόλι, που θα καταφέρει να προκαλεί χαμόγελα και για μας και για τους πολίτες τους νέους και τα μικρά παιδιά που το έχουν ανάγκη.

  • Για τον Τουρισμό στην Κεφαλονιά

«Εύχομαι και ελπίζω να πάει πολύ καλά και ο τουρισμός. Αυτή είναι μία πολύ καλή Τουριστική Επιτροπή που έχουμε και δίνει αποτελέσματα. Και για να μην παρεξηγηθούμε, η καλή εικόνα που είχαμε φέτος στον τουρισμό, δεν ήταν αποτέλεσμα του Μιχαλάτου, ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας της Τουριστικής Επιτροπής. Είναι όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, που δουλεύουν οργανωμένα μονιασμένα και πραγματικά κάνουν δουλειά».

  • Για την διάσπαση και τις αντιπαραθέσεις στην παράταξη «Ισχυρή Κεφαλονιά»

«Έχει ξεκινήσει στο δήμο μας νωρίς η προεκλογική περίοδος. Η παράταξη «Ισχυρή Κεφαλονιά» έχει διασπαστεί και γίνεται μία προσπάθεια, είτε ο κύριος Ανουσάκης να πει ότι υπάρχει και κάνει αντιπολίτευση ή ο κύριος Πάρισης να πει ότι υπάρχει και δεν έχει διαλυθεί από τον κύριο Ανουσάκη.

Έχουμε δηλαδή μία αντιπαράθεση και μία μόνιμη προσπάθεια και των δύο να αποδείξουν ότι βρίσκονται στο πεδίο να διεκδικήσουν το δήμο Αργοστολίου. Και αυτό είναι λίγο που μας προκαλεί μία ανωμαλία και μία δυσκολία γιατί είναι πολύ μακριά ακόμα οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, μέχρι τις εκλογές και έχει ανοίξει αυτό το θέμα που δεν θα πρέπει, γιατί θα μας δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του δήμου. Ελπίζω να μιλήσει κάποιος και στους δύο, να ηρεμήσουν για λίγο. Υπάρχει αρκετός καιρός μπροστά για να κάνουν αντιπαραθέσεις.Δεν είναι καλό να απασχολούμε τον κόσμο με αυτά. Τους δημότες τους νοιάζει να λυθούν προβλήματα και δεν τους νοιάζει αν θα κατέβει ο κύριος Ανουσάκης, αν θα κατέβει ο κύριος Πάρισης, αν θα κατέβει ο κύριος Κωνσταντάκη... Τους ενδιαφέρει να λύνουμε όλοι μαζί προβλήματα».

Ο κύριος Μιχαλάτος έκλεισε την συνέντευξη με την παρότρυνση να εμβολιαστούμε και να τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα για τον Κορονοϊό, ώστε να κρατήσουμε την Κεφαλονιά σε καλό υγειονομική κατάσταση: « Η επιστήμη θα νικήσει. Όμως πρέπει να προσέχουμε»

Παρακάτω το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-627796289?si=c118b281e4da4310b80c131a6becfd21}




00 inkefalonia general ad 300X250