Πράσινο φως για τα ταξίδια των Γερμανών στην Ευρώπη από τις 15 Ιουνίου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαΐου 2020 11:35

Πράσινο φως για τα ταξίδια των Γερμανών στην Ευρώπη από τις 15 Ιουνίου

Το πράσινο φως για τις καλοκαιρινές διακοπές των Γερμανών στην Ευρώπη φαίνεται να δίνει η η γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA, η κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει την ταξιδιωτική προειδοποίηση που ουσιαστικά απαγορεύει τα ταξίδια των Γερμανών παγκοσμίως, στις 15 Ιουνίου. Αυτό προκύπτει από επίσημο έγγραφο που έχει το πρακτορείο ειδήσεων, με τίτλο "Κριτήρια για τη διευκόλυνση του ενδοευρωπαϊκού τουρισμού".

Το σχέδιο αυτό επιτρέπει τα ταξίδια σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα θα το επιτρέπει. Γι αυτό, επιθυμητή είναι η λήψη σχετικών αποφάσεων και σε επίπεδο ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο αύριο Τετάρτη.

Περιορισμοί τέλος στη Θουριγγία

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας Ράμελο εισηγείται σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αν η πρόταση εγκριθεί, η Θουριγγία θα είναι το πρώτο κρατίδιο της Γερμανίας, που προχωρεί σε μία τόσο δραστική χαλάρωση. Από τις 6 Ιουνίου δεν θα ισχύουν πλέον οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές, ούτε η υποχρεωτική απόσταση του ενάμιση μέτρου. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Ράμελο σε μεταγενέστερες, διευκρινιστικές δηλώσεις, θα παραμείνει υποχρεωτική η μάσκα προστασίας σε κλειστούς χώρους, καταστήματα και μέσα μεταφοράς, όπως γράφει η DW.

"Προτείνω μία αλλαγή στρατηγικής, καθώς στις μισές περιφέρειες του κρατιδίου εδώ και τρεις εβδομάδες δεν έχουμε νέα κρούσματα", εξηγεί ο Ράμελο στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Επιπλέον, υποστηρίζει, "έχουμε ομάδες για τη διαχείριση της κρίσης, οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες την ημέρα, επί  επτά ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει πλέον κρούσμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό". Σε άλλη συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας δηλώνει ότι επιδιώκει "μία αλλαγή στρατηγικής, περνώντας από τον κρατικό εξαναγκασμό στην ατομική υπευθυνότητα". Τα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνει ο Ράμελο, "είχαν σχεδιαστεί σε μία εποχή που καταγράφονταν 60.000 κρούσματα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερα από 245 κρούσματα. Η επιτυχία με τα σκληρά μέτρα που πήραμε μας δικαιώνει, αλλά μας υποχρεώνει και να αντλήσουμε ρεαλιστικά συμπεράσματα".

H απόφαση, πάντως, προκαλεί τις αντιδράσεις επιδημιολόγων.

Ο γνωστός επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποιεί ότι "η στρατηγική της ατομικής ευθύνης είναι περίπου το μοντέλο της Σουηδίας όπου, όπως βλέπουμε αυτές τις μέρες, θα το δούμε μάλιστα πιο έντονα στους επόμενους μήνες, καταγράφονται υψηλά ποσοστά θνησιμότητας". Από την πλευρά του ο ιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ χαρακτηρίζει "επικίνδυνο πείραμα" την πρωτοβουλία της Θουριγγίας και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν ακόμη οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, για παράδειγμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των ήδη υπαρχόντων κρουσμάτων.

tornosnews.gr


Ετικέτες: