Κορωνοϊός: Ζητείται σχέδιο διάσωσης από την Κομισιόν για τον τουρισμό

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 14:01

Κορωνοϊός: Ζητείται σχέδιο διάσωσης από την Κομισιόν για τον τουρισμό

Tο Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) έκανε λόγο για «καταστροφική κατάρρευση» που θέτει σε άμεσο κίνδυνο έως και 75 εκατ. θέσεις εργασίας διεθνώς στην τουριστική αλυσίδα

Την άμεση κατάρτιση σχεδίου διάσωσης για τον τουρισμό ζητεί με παρέμβαση της στην Κομισιόν η ομάδα Task-Force της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ΤRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε επιστολή προς  τους Επιτρόπους Εσωτερικής Αγοράς, Μεταφορών, Διαχείρισης Κρίσεων, Εσωτερικών Υποθέσεων, Περιφερειακής Πολιτικής, Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, τονίζεται το ισχυρό πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός και ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης του, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κρίση,  χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και χιλιάδες πολίτες χρειάζεται να επαναπατριστούν.

Το αίτημα στην Ε.Ε. έρχεται παράλληλα και με την έκκληση που απηύθυνε χθές το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) για τον κλάδο, κάνοντας λόγο για «καταστροφική κατάρρευση» που θέτει σε άμεσο κίνδυνο έως και 75 εκατ. θέσεις εργασίας διεθνώς στην τουριστική αλυσίδα.

Το νούμερο είναι υψηλότερο κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του WTTC πρίν από δύο εβδομάδες. Ενδεικτικά, συνολικά 7.500 αεροσκάφη αυτή την στιγμή είναι «καθηλωμένα» λόγω της κρίσης.

Πανευρωπαϊκά, με βάση την εκτίμηση του WTTC, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κίνδυνο όσον αφορά την απώλεια θέσεων εργασίας στην Ευρώπη– υπολογίζεται ότι κοντά στο 1,6 εκατ. απασχολούμενοι βρίσκονται σε κίνδυνο- και ακολουθεί η Ρωσία με 1,1 εκατ. θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι απώλειες εκτιμώνται σε πάνω από 1 εκατ. απασχολούμενους για κάθε χώρα.

Ως προς την επιστολή προς την Κομισιόν, περιλαμβάνει και την πρόταση που έχει προτείνει η Έλενα Κουντουρά, συντονίστρια της GUE/NGL στην Επιτροπή TRAN, να συσταθεί Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων στον Τουρισμό στην ΕΕ, που θα  περιλαμβάνει αποτελεσματική συνεργασία, ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης και συγκεκριμένα μέτρα, άμεσα και μεσοπρόθεσμα, για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Την επιστολή συνυπογράφουν 17 ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, ζητείται έγκαιρη και επαρκής εθνική και ευρωπαϊκή στήριξη στη βάση της εκτίμησης της ζημιάς και των αναγκών του κλάδου, αλλά και ειδικότερα των εργαζομένων,  σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού UNWTO, τον ΟΟΣΑ και τους τουριστικούς φορείς  των κρατών και της ΕΕ.

Επιπλέον, στην επιστολή αναφέρεται ότι τα έκτακτα σχέδια κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να ισχύσουν για όσο χρειαστεί, όπως επίσης και να εφαρμοστούν έγκαιρα και αναλογικά, ώστε τα  κράτη-μέλη να  αντιμετωπίσουν της επιπτώσεις της πανδημίας, στη βάση των κανόνων  ανταγωνισμού στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και σε πλήρη συμμόρφωση με το «Προσωρινό Πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19»

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται και το να ενταχθεί ο τουρισμός στα υφιστάμενα  χρηματοδοτικά εργαλεία και στη  νέα Επενδυτική Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης του Κορωνοϊού (CRII)  ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής στήριξη  στις πληγείσες επιχειρήσεις,  αλλά και στα κράτη-μέλη για την πρόληψη και  καταπολέμηση της ανεργίας. Σε περιφέρειες και περιοχές, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων θα πρέπει να υπάρξει ειδική ενίσχυση και εργαλεία άμεσης οικονομικής βοήθειας.

Επιπλέον και με το δεδομένο ότι τα ζητήματα επαναπατρισμού βρίσκονται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες, ξεκάθαρες οδηγίες στα κράτη-μέλη στην από κοινού διαχείριση του επαναπατρισμού πολιτών της ΕΕ.

Ζητείται επίσης η ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης καθώς και η οικονομική υποστήριξη των τουριστικών καταλυμάτων που καλύπτουν τις νοσοκομειακές ανάγκες, λόγω ανεπαρκών υποδομών, όπως επίσης και η έκδοση κατευθυντήριων γραμμών με βάση τις ορθές πρακτικές στον κλάδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

πηγή: newmoney.gr