Κορονοϊος: Στην Πάτρα το 9ο κρούσμα - Νοσηλεύεται στην εντατική στο Ρίο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 16:46

Κορονοϊος: Στην Πάτρα το 9ο κρούσμα - Νοσηλεύεται στην εντατική στο Ρίο

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου προσέρχονται για να εξεταστούν η σύζυγος του 66χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού από την Ηλεία, καθώς και ένας ιερέας από την Αμαλιάδα. Παράλληλα θα εξεταστούν όλα τα μέλη του γκρουπ με τα οποία συνταξίδεψε ο συνταξιούχος στο Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται από χθες και μία 20χρονη η οποία εξετάζεται για κορονοϊό.

Νεότερο: Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ασθενής είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Ηλεία. Η κατάστασή του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και ίσως χρειαστεί να ενταχθεί στη ΜΕΘ.

Ο 66χρονος αποτελεί έναν άνθρωπο γνωστό ευρύτερα στην τοπική κοινωνία της Ηλείας. Στο νοσοκομείο του Ρίου έχει σημάνει υγειονομικός συναγερμός, καθώς ο 66χρονος νοσηλεύεται εκεί από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Βάσει αυτής εισήχθη σε παθολογική κλινική, καθώς η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, ενώ παραμένει άγνωστο αν ο ασθενής είχε αναφέρει το ταξίδι του σε χώρες με κρούσματα.

Στα δύο εικοσιτετράωρα της νοσηλείας του στην Παθολογική έχει έρθει σε επαφή με άγνωστο αριθμό ατόμων (ασθενείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και συνοδοί)

Ο 66χρονος ασθενής σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχει διασωληνωθεί

 

Dete.gr 

To πρωί της Τετάρτης το 8ο Κρούσμα 

Το νέο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα είχε στενή επαφή με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας. Παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ο κορονοϊός προκαλεί ακόμη ένα κρούσμα στην Ελλάδα, το 8ο μέχρι στιγμής. 

Αυτή τη φορά, ο ιός “χτύπησε” έναν άνδρα στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε στενή επαφή με το 5ο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. 

Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη. 

Το 8ο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κορονοϊός: Προετοιμάζονται νοσοκομεία και κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών 

Με τα κρούσματα από τον κορονοϊό στην Ελλάδα να έχουν φτάσει πλέον τα οκτώ, η χώρα προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της διάδοσης της νόσου COVID-19, η οποία -εάν συμβεί- θα απαιτήσει νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομείο ή σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πρόκειται για προληπτικά μέτρα καθώς η χώρα οφείλει να είναι προετοιμασμένη για μια πιθανή υγειονομική κρίση από τη διασπορά της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, η οποία μπορεί να συμβεί – όπως και στο εξωτερικό – κυριολεκτικά “κάτω από τη μύτη μας”, όπως τόνισε σε δημοσιογραφική ενημέρωση, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα βρισκόμαστε τη φάση 1 της επιδημίας, όμως, λαμβάνονται ήδη μέτρα για την επόμενη φάση. Η φάση 1 σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση μεταξύ των πολιτών, αλλά μόνο σποραδικά κρούσματα, τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα από πληττόμενες από τον κορονοϊό χώρες.

Στη φάση που βρισκόμαστε τα μέτρα είναι: ο περιορισμός των κρουσμάτων σε θαλάμους αρνητικής πίεσης ώστε να μην διασπαρεί ο ιός, αλλά και η απομόνωση στο σπίτι ανθρώπων που κρίνονται “ύποπτοι” φορείς ή ασθενείς του κορονοϊού.

Η φάση 2

Η Ελλάδα άρχισε, όμως να προετοιμάζεται για την εφαρμογή μέτρων της φάσης 2. Το σενάριο που υλοποιείται είναι αυτό που απαιτεί η αύξηση της μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό.

Η φάση 2 προβλέπει νοσηλεία σε νοσοκομείο μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών (που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία), αλλά και πιθανή νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Τα ελαφρά περιστατικά δεν θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν.

Όσο περισσότερο αργεί η εξέλιξη της επιδημίας τόσο ωφελημένη είναι η χώρα. Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία μας και παράλληλα αποφορτίζεται το υγειονομικό σύστημα από τα περιστατικά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ, εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης.

“Ήδη έχουμε υιοθετήσει στρατηγικές αυτού του σεναρίου, να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικά. Είναι αυτό που ακριβώς, η νόσος “κάτω από τη μύτη σου” να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό, αυτό βλέπουμε και βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. 

Αν τυχόν υπάρξει και στη χώρα μας “κρυπτική μετάδοση” της νόσου, όπως συνέβη στις ΗΠΑ τότε θα πρέπει να μην υπάρξει αιφνιδιασμός. Η φάση αυτή της επιδημίας δοκιμάζει σοβαρά τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα βρίσκεται από τώρα σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας μέτρα.

Τα νοσοκομεία

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιλέξει ήδη τα νοσοκομεία -αλλά και ολόκληρες πτέρυγες και κλινικές νοσοκομείων- που θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των περιστατικών της νόσου COVID-19. Κάποια μάλιστα τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα – όπως το νοσοκομείο Παμμακάριστος το οποίο έχει κάλυψη σε κλίνες νοσηλείας 20% – θα αξιοποιηθούν για την αποκλειστική νοσηλεία βαρέως πασχόντων ατόμων.

Το “Παμμακάριστος” βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς ασθενείς έχουν λάβει ειδοποίηση ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία. Αναμένεται να ακολουθηθεί ίδιος σχεδιασμός και για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα” (πρώην Λοιμωδών), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σταδιακά – αν υπάρξει κορύφωση της επιδημίας – σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας σοβαρών περιστατικών από τον κορονοϊό.

newsit με πληροφορίες και από iatropedia.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ