Και ποδηλατόδρομος και κοινόχρηστα ποδήλατα στην Πάτρα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2020 19:46

Και ποδηλατόδρομος και κοινόχρηστα ποδήλατα στην Πάτρα

Μπορεί η Πάτρα να ετοιμάζεται να αποκτήσει έναν μεγάλο ποδηλατόδρομο, μήκους περίπου πέντε χιλιόμετρων και μάλιστα δίπλα στη θάλασσα, όμως κάποιοι άγνωστοι επιμένουν να καταστρέφουν τα κοινόχρηστα ποδήλατα, που ο δήμος θέτει δωρεάν σε λειτουργία. Οι πρώτες καταστροφές στο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν άγνωστοι δράστες προκάλεσαν ζημιές σε τρεις σταθμούς και έκλεψαν ποδήλατα, μερικά εκ των οποίων βρέθηκαν λίγες ημέρες αργότερα πεταμένα μέσα στη θάλασσα. Πριν από λίγο καιρό, ο δήμος ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, όμως και πάλι άγνωστοι δράστες προκάλεσαν ζημιές. Παρά λοιπόν τις νέες ζημιές, ο δήμος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης δωρεάν υπηρεσίας προς τους δημότες.

Παράλληλα με το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, ο δήμος προχωρεί άμεσα στην κατασκευή του μεγάλου παραλιακού ποδηλατοδρόμου και όπως λέει στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, πρόκειται για μια διαδρομή που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, συνδέοντας ταυτόχρονα δύο μεγάλους χώρους αναψυχής, δηλαδή την πλαζ της Αγυιάς με το νότιο πάρκο. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το συγκεκριμένο έργο δημοπρατήθηκε και ήδη υπάρχει ανάδοχος, ενώ το κόστος φθάνει περίπου τα 300 εκατομμύρια ευρώ και  χρηματοδοτείται από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Ο παραλιακός ποδηλατοδρόμος θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου, δίπλα στην πλαζ  της Αγυιάς, και μέσω των παραλιακών οδών Ηρώων Πολυτεχνείου, Οθωνος - Αμαλίας και Ακτής Δυμαίων θα καταλήγει στο νότιο πάρκο. Επίσης, έχει προβλεφθεί να είναι διπλής κυκλοφορίας, θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού θα διαθέτει κράσπεδο ώστε να διαχωρίζεται από τον δρόμο, καθώς και την απαραίτητη σήμανση, ενώ δεν θα διακόπτεται από κάθετη κυκλοφορία. Η λειτουργία του συγκεκριμένου ποδηλατοδρόμου αναμένεται να συμβάλει στην ανάδειξη της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, ενώ όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος, στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να προκηρυχθεί και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης, που έχει παραχωρηθεί στον δήμο.

Επίσης, στο πλαίσιο των έργων για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου εντάσσεται και η λειτουργία ποδηλατοδρόμων στις κεντρικές οδούς Αγίου Νικολάου, Αλ. Υψηλάντου, Κανάρη και Σισίνη, ενώ οι δρόμοι του κέντρου, όπου θα υπάρχουν οι προαναφερόμενοι ποδηλατοδρόμοι, θα χαρακτηρίζονται δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας.

Οπως εκτιμάται από τον δήμο, η λειτουργία του δικτύου των ποδηλατοδρόμων θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, σε συνδυασμό πάντα και με τα κοινόχρηστα ποδήλατα. Και τούτο διότι οι ποδηλατόδρομοι δεν θα χρησιμοποιούνται μόνο για λόγους αναψυχής, αλλά θα μπορούν να εξυπηρετούν και καθημερινές μετακινήσεις δημοτών, με δεδομένο ότι θα καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα της πόλης και ταυτόχρονα θα το συνδέουν με περιοχές εκτός κέντρου. Αλλωστε, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, τα μηνύματα ανταπόκρισης των δημοτών ήταν θετικά αφού λειτουργούσαν, σε συνεργασία με την περιφέρεια, 11 σταθμοί με 70 ποδήλατα. Μάλιστα, στις 120 ημέρες που λειτούργησε τότε το σύστημα, οι κάτοχοι καρτών δωρεάν χρήσης ξεπέρασαν τους 1.300, ενώ ο αριθμός των χρήσεων έφθασε περίπου τις 8.400.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων θα εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο - αφετηρία προς άλλο σημείο - προορισμό, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία. Ομως, προϋπόθεση για τη χρήση του κοινόχρηστου ποδηλάτου θα είναι η εγγραφή στην υπηρεσία και η απόκτηση της προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήστη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ