Κώστας Πρέντζας: "Συμπεράσματα από τις νέες τιμές ΑΠΕ"

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 00:25

  Κώστας Πρέντζας:  "Συμπεράσματα από τις νέες τιμές ΑΠΕ"

Αρθρο του Κώστα Πρέντζα   Ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ το μεσημέρι της Παρασκευής (όχι κορόϊδα ήταν να το κάνουν άλλη μέρα και ώρα), τις νέες τιμές για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες και επί εδάφους. Η ισχύς των μέτρων θα είναι από Αύγουστο του 2012.

Πριν ενημερωθείτε έγκυρα για το τι σημαίνει η ανακοίνωση της κυβέρνησης, θέλω να τονίσω ότι οι κρίσεις που ακολουθούν είναι προσωπικές και κατά την εκτίμησή μου στοιχειοθετημένες. Μπορεί όμως, να είμαι αποτέλεσμα της σύγχρονης ελληνικής παιδείας.

Καταρχάς η ημερομηνία και ώρα που διάλεξαν για τις ανακοινώσεις δεν είναι καθόλου τυχαίες μιας και όλη η Ελλάδα από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και τις 20 του Αυγούστου θα είναι σε διακοπές και άρα οι αντιδράσεις θα είναι μετά την κρυάδα, πιθανολογούν οι, θεωρούντες μας ούγκα - ούγκα, πιο ήπιες.

Να αναφέρω επίσης το χιούμορ όσων έβγαλαν την ανακοίνωση, μιας και πραγματικά εκεί στο ΥΠΕΚΑ και προφανώς και στη Συγγρού, θεωρούν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς. Σε μια δακρύβρεχτη ανακοίνωση κάνουν λόγο για προσπάθεια να σώσουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, χα χα χα χα , συγγνώμη αλλά το γέλιο είναι αυθόρμητο. Για να δούμε ακριβώς τι συνέβη.

1. Φωτοβολταϊκά επί εδάφους, από δω και πέρα δεν θα γίνονται νέες αιτήσεις μέχρι νεωτέρας. Όταν θα γίνουν, η τιμή πώλησης θα είναι πολύ χαμηλότερη της σημερινής, περίπου στα 18 λεπτά η παραγομένη κιλοβατώρα, με απλά λόγια μια επένδυση των 100 KW που κοστίζει σήμερα περίπου 200.000 € θα αποδίδει στην καλύτερη περίπτωση 27.000 €. Και αναμένουμε έως το τέλος του μήνα ανακοινώσεις που θα αφορούν στα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά επιβολή έκτακτου φόρου και μείωση του 18μηνου που είχαν στη διάθεσή τους να υλοποιήσουν το έργο όσοι ΠΛΗΡΩΣΑΝ όρους σύνδεσης ( π.χ. στην Κεφαλωνιά που πλήρωσαν οι άνθρωποι το Φλεβάρη υπολογίζοντας έως τον επόμενο Αύγουστο να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν το έργο θα τους πουν τώρα φτιάξτε το μέχρι τι τέλος του χρόνου αλλιώς χάνετε όσα μέχρι σήμερα έχετε πληρώσει, αδιαφορώντας βέβαια για το πώς θα εξασφαλίσει ο κάθε επενδυτής τη χρηματοδότηση και αν τελικά χάσει 30.000-50.000 €). Με τα δεδομένα αυτά θεωρώ πολύ δύσκολο να επενδύσει κάποιος Έλληνας σε φωτοβολταϊκά επί εδάφους πλέον.
Για Γερμανούς , Κινέζους και λοιπούς επενδυτές ο δρόμος είναι πλέον ορθάνοικτος ( οσονούπω ακολουθούν τα πόδια).

2. Φωτοβολταϊκά στις στέγες , τα ξεχνάμε όπως ήταν μια εξαιρετικά αποδοτική επένδυση για τον Μέσο Έλληνα.
Σιγά τώρα που θα αφήσουν τον κοσμάκη να ανασάνει. Η τιμή πώλησης της παραγομένης κιλοβατώρας κατρακύλησε στα 25 λεπτά δηλαδή μια στέγη των 10 KW θα αποδίδει πλέον σε ιδανικές συνθήκες από 3.700 – 4.00 € ετησίως. Δηλαδή θα γίνεται απόσβεση κόστους περίπου στην 6ετία όμως το εξασφαλισμένο εισόδημα των 300 – 350 € δεν είναι τόσο ελκυστικό και μάλλον ο δανεισμός από τράπεζα θα είναι ασύμφορος , όπως ασύμφορα θεωρώ θα καταστούν και τα μικρά έργα έως 7KW. Αυτά ίσα –ίσα θα βγάζουν το κόστος του ρεύματος. Παραμένει η επένδυση αφορολόγητη ( τι να φορολογήσουν άραγες?) και ο χρόνος της σύμβασης με τη ΔΕΗ στα 25 χρόνια. Σε μελλοντική επιστολή θα σκιαγραφήσω το προφίλ όσων από δω και πέρα επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά επί στέγης.


Για να είμαι ειλικρινής, από τη μία ΔΕΝ περίμενα τέτοια σφαγή στις στέγες ακόμα και από αυτούς, από την άλλη είμαι ικανοποιημένος που αρκετοί πίστεψαν στα όσα με θέρμη υποστήριζα τόσα χρόνια και κατέθεσαν πριν την αλλαγή της τιμής αιτήσεις, κλειδώνοντας την τιμή των 0,495€/KWh οι τελευταίοι και στα 0,55€/KWh οι πρώτοι επενδυτές, εξασφαλίζοντας για τις οικογένειές τους ένα εξαιρετικό εισόδημα για 25 χρόνια αφορολόγητο.
Και όλα αυτά παρά την αρνητικότητα της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες όλα αυτά τα χρόνια, και με τις στρεβλώσεις που προκάλεσε στην τοπική αγορά για σχεδόν ένα χρόνο η πληθώρα των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά επί εδάφους στην Κεφαλονιά από δήθεν επενδυτές οι οποίοι σταμάτησαν για 14 μήνες την εξέταση των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Να απευθύνω εδώ ένα ερώτημα στους φίλους και συνεργάτες της ΔΕΗ που είναι κατά των φωτοβολταϊκών επί των στεγών : Πως εξηγείτε το γεγονός ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες λίγο πριν αλλάξουν οι τιμές υλοποιεί έργα στις στέγες της συνολικής ισχύος 1,1 MW ??????
Κάτι ξέρανε ? Θεωρούν και αυτοί τα φωτοβολταϊκά κακή επένδυση ή επικίνδυνα ??
Η απάντησή σας με ενδιαφέρει είτε στο tête à tête είτε δημοσίως.

3. Τέλος ΑΠΕ ή ΕΤΜΕΑΡ Μέσα σε όλα αυτά αυξάνουν ακόμα μία φορά το τέλος ΑΠΕ, που τώρα το έχουν ονομάσει κάπως διαφορετικά, αφού εύκολα στην Ελλάδα από ΟΛΟΥΣ παίρνεις λίγα!! Φίλε Σταύρο Σπαθή ετοιμάσου να τους ξαναπληρώνεις!!

Βέβαια ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ τα Αιολικά και τη Συμπαραγωγή, κάτι που είχανε αφήσει να διαρρεύσει, και ακριβώς εδώ βρίσκεται η ουσία .

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που αφορούν την εγκατεστημένη ισχύ των Αιολικών συστημάτων και τις δεσμευτικές προσφορές για Αιολικά πάρκα , τα οποία 5 εταιρείες ελέγχουν, προκύπτει ότι:

Μείωση της εγγυημένης τιμής αγοράς της παραγομένης κιλοβατώρας κατά 3 λεπτά του Ευρώ στα Αιολικά πάρκα που έχουν συμβολαιοποιηθεί φτάνουν και περισσεύουν για να πληρώνονται 35.000 στέγες με τιμή 0,55€/KWh, δηλαδή η μείωση στα έσοδα των 5 πλουσίων κατά 12% φτάνει και περισσεύει για να ζήσουν άνετα 35.000 οικογένειες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι και η συγκεκριμένη κυβέρνηση σκοπό της έχει να εξαθλιώσει το Μέσο Έλληνα ποικιλοτρόπως ( βλέπε μειώσεις– σφαγές μισθών, πρόθεση εξαϋλωσης των συνταξιούχων, υπερφορολόγηση των αδυνάτων, εμπαιγμό των πολυτέκνων, συμμετοχή των ΜΜΕ στην προσπάθεια των κρατούντων να φαγωθούμε μεταξύ μας, (δε θα σας κάνουμε τη χάρη όμως) υπολειτουργία νοσοκομείων και ασφαλιστικών φορέων, πλήγματα στο μισθολόγιο των Δικαστικών για να τους ελέγχουν πλήρως και ασφαλώς την προσπάθεια να φτιάξουν παιδεία για βλάκες και όχι να μάθουν τα παιδιά μας στην κριτική σκέψη) .

Θλίβομαι που τα παιδιά μου και τα παιδιά των φίλων – γνωστών και των άλλων τα φέρνω να μεγαλώσουν σε μια χώρα που την κυβερνούν 99% δοσίλογοι και υποκριτές όχι μόνο τώρα, αλλά χρόνια τώρα. Απλώς και οι σημερινοί εξακολουθούν με την ίδια θέρμη να μας δουλεύουν.
Θλίβομαι που ακόμα οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και όχι της Ελλάδας και δεν αντιδρούν.
Είμαστε εμείς οι πολλοί, εναντίον των ελαχίστων που τα θέλουν όλα δικά τους .

Θα τελειώσω με ένα στίχο από το αγαπημένο Ελληνικό συγκρότημα Διάφανα Κρίνα , τόσο επίκαιρο, τόσο αληθινό:

Μ' ένα άδειο ποτήρι στο χέρι θα μένουν,
αυτοί που, να ζούνε μονάχα, υπομένουν .