Λοιμώδης Μονοπυρήνωση! Τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματα; Τρόποι αντιμετώπισης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 19:29

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση! Τι είναι; Ποια είναι τα συμπτώματα; Τρόποι αντιμετώπισης

Λέγεται νόσος του φιλιού, γιατί αυτός είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσής της! Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που εμφανίζεται πιο συχνά σε νέους ανθρώπους. Υπάρχει τρόπος να την αποφύγεις; Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε υποψίες; Υπάρχει λόγος ανησυχίας αν αντιληφθείς ότι πάσχεις από λοιμώδη μονοπυρήνωση;

Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την νόσο που... από τα χείλη πιάνεται!

Πώς μεταδίδεται;


Η προσβολή αφορά κυρίως νεαρούς ενηλίκους και μεταδίδεται βασικά με στοματικές εκκρίσεις, όπως κατ' εξοχήν είναι το φιλί! Ο ιός στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο ονομάζεται Epstein Barr. Η μετάδοση μέσω λιγότερο στενής επαφής, είναι δυνατή, αλλά σπανιότερη. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να προσβληθεί είναι η μετάγγιση αίματος ή η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Πώς θα καταφέρεις να προφυλαχτείς;
Μην τα βάλεις με τον αγαπημένο σου που σε φίλησε! Ο ιός Epstein Barr συχνά δεν γίνεται αντιληπτός και έτσι είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί. Γιατί; Γιατί η εν λόγω ασθένεια σε πολλούς ανθρώπους δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα. Ακόμη και αν εμφανιστούν, αυτό θα γίνει πολύ μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό (άλλος ένας λόγος να μην σου μπαίνουν υποψίες ότι μπορεί να φίλησε άλλη γυναίκα!! ) και ίσως να είναι ήδη αργά για να προφυλαχθείς.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Αν από την άλλη εμφανιστούν τα συμπτώματα, τότε εκείνα που θα σε οδηγήσουν στη νόσο του φιλιού είναι τα εξής. Διόγκωση λεμφαδένων, πονόλαιμος, κακουχία, πυρετός, εργαστηριακή εικόνα διέγερσης των λεμφοκυττάρων στο περιφερικό αίμα.

Σπάνιες επιπλοκές της λοιμώδους μονοπυρήνωσης κατά την διαδρομή της, είναι η πτώση του ανοσοποιητικού και η προσβολή από μικρόβια, η ηπατίτιδα, οι νευρολογικές επιπλοκές (π.χ. εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, GUILLLAIN BARRE), η πνευμονία, η μυοκαρδίτιδα, η περικαρδίτιδα, η νεφρική προσβολή, η ρήξη σπλήνα, η απόφραξη των αναπνευστικών οδών, η επικίνδυνη πτώση των αιμοπεταλίων στο περιφερικό αίμα, η αναιμία.

Τελικά πρέπει να ανησυχίσεις;
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένα αθώο σύνδρομο. Σπάνια μπορεί να προκληθεί θάνατος από σοβαρές επιπλοκές που προαναφέρθηκαν.

Το πρόβλημα με τον ιό Epstein Barr, είναι ότι αρκετές φορές και αφού έχουν περάσει τα συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σε ευαίσθητα άτομα χρόνιας ενεργού λοίμωξης και συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;


Η θεραπεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης από Epstein Barr, είναι υποστηρικτική. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν πρόκειται για μια απλή ασθένεια που θα απαιτήσει αντιβίωση. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο ενάντια στην πάθηση. Αντίθετα εκείνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να ξεκουραστείς και να φροντίσεις τη διατροφή και την ενυδάτωση του οργανισμού σου. Συμπληρωματικά χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα και συμπληρώματα για την ενίσχυση του οργανισμού. Η σωματική δραστηριότητα και η υπερκόπωση πρέπει να αποφεύγονται.

Πηγή: Tlife.gr




00 inkefalonia general ad 300X250