8 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά αφού μαγειρευτούν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 13:05

8 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά αφού μαγειρευτούν

Unsplash/ Stefan Johnson

Αν θέλεις ενέργεια, καλή φυσική κατάσταση και αντιγηραντική φροντίδα βάλε χρώμα στη διατροφή σου.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε μια υγιεινή αλλά και ισορροπημένη διατροφή και παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Επίσης δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες και συμβάλλουν δραστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει κατά καιρούς για το ποιoς είναι ο πιο «υγιεινός» τρόπος να μαγειρέψουμε τα λαχανικά μας, χωρίς αυτά να χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά.

Η ερώτηση για το εάν τα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά είναι πιο θρεπτικά υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι αλήθεια ότι κάποια λαχανικά είναι πιο υγιεινά όταν τρώγονται αφού μαγειρευτούν. 

Τα λαχανικά έχουν τη δική τους τεχνική στον τρόπο μαγειρεύονται ώστε να μην αλλοιώνονται οι βιταμίνες, η γεύση τους και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.

Ας δούμε τα 8 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά όταν μαγειρευτούν:

  1. Σπαράγγια

Το μαγείρεμά τους ενισχύει την αντιοξειδωτική τους δραση κατά 16 έως 25%. Μπορείς να καταναλώσεις και τον ζωμό τους. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα μαγειρεμένα σπαράγγια αυξάνουν τα επίπεδα φαινολικού οξέος, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. 

Foodie Factor/pexels

Foodie Factor/pexels

  1. Πιπεριές

Προσφέρουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες στον οργανισμό όταν μαγειρεύονται. Ωσόσο, οι κόκκινες πιπεριές πρέπει να καταναλώνονται ωμές, γιατί χάνουν τη βιταμίνη C.

pixabay/pexels

pixabay/pexels

  1. Ντομάτα

Ορισμένα λαχανικά όπως οι ντομάτες είναι στην πραγματικότητα πιο υγιεινά αν τα τρως μαγειρεμένα, επειδή η διαδικασία του μαγειρέματος αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων συστατικών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του λυκοπενίου.

  1. Καρότα

Μαγειρεμένα περιέχουν περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα ωμά.

 picjumbo.com/Pexels

picjumbo.com/Pexels

  1. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι καλύτερο να καταναλώνεται μαγειρεμένο, γιατί έτσι θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Rodolfo Quirós from Pexels

Rodolfo Quirós from Pexels

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα κορυφαίο σε διατροφική αξία λαχανικό, που αποτελεί υγιεινή επιλογή για το καθημερινό τραπέζι μας. Εχει λίγες θερμίδες και είναι κατάλληλο στη δίαιτα ενώ είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνες. Εκτός από μαγειρεμένο, μπορεις να το καταναλώσεις και ωμό και σε διάφορα ντιπς γιαουρτιού. Είναι όμως πιο υγιεινό όταν το τρως μαγειρεμένο. 

 Buenosia Carol/Pexels

Buenosia Carol/Pexels

  1. Μανιτάρια 

Η έκθεση αυτού του λαχανικού σε θερμότητα ενισχύει δραστικά τις συνολικές αντιοξειδωτικές του δραστηριότητες. Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και φυτικών ινών. Για να μεγιστοποιήσεις τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους όπως το κάλιο, σόταρέ τα ελαφρά για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά.

pixabay/pexels

pixabay/pexels

  1. Κουνούπιδι

Έχει υψηλή διατροφική αξία και η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Τρώγεται με διάφορους τρόπους (βραστό, στον ατμό, τουρσί, ωμό), αλλά βραστό έχει την μεγαλύτερη διατροφική αξία.

pixabay/pexels

pixabay/pexels

bovary.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ