Ολα είναι στο μυαλό -10 πράγματα που αποδυναμώνουν την μνήμη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 16:00

Ολα είναι στο μυαλό -10 πράγματα που αποδυναμώνουν την μνήμη

Η καλή μνήμη είναι απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητά μας. 

Πολλές φορές, η μνήμη μας μπορεί να εξασθενήσει είτε επειδή είμαστε απλώς κουρασμένοι είτε από κάποια ασθένεια. Αυτό βέβαια είναι συνηθέστερο στους μεγαλύτερους ανθρώπους.

Το να ξεχάσουμε έναν αριθμό τηλεφώνου, να μην θυμηθούμε που ακουμπήσαμε τα γυαλιά μας ή να μην μπορέσουμε να ανακαλέσουμε ένα όνομα είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. 

Γιατί ξεχνάμε όμως; Αλλοι υποστηρίζουν ότι φταίνε τα γονίδια και άλλοι η ηλικία.

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς για τη μνήμη μας. Βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες από παντού 24 ώρες το 24ωρο μέσα από κινητά και tablets, ενώ η χρήση της τεχνολογίας, μας λύνει μεν τα χέρια αλλά δεν μας βοηθά καθόλου να συγκεντρωθούμε ή να «ακονίσουμε» τη μνήμη μας.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα, όπως διαβάζουμε στο Insider, που θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την μνήμη μας. 

  1. Κακή διατροφή ή ανθυγιεινή δίαιτα

Μια δίαιτα που δεν ακολουθεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες. Μία από αυτές είναι η εξασθένηση της μνήμης σας καθώς στερείτε τον οργανισμό σας από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

  1. Κοιμάστε πολύ ή λίγο 

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των προβλημάτων μνήμης. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για ξεκούραση και ύπνο. Eνας καλός νυχτερινός ύπνος, που είναι τουλάχιστον 6 ώρες, είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της μνήμης μας.

  1. Ελλειψη άσκησης

Η σωματική άσκηση επιδρά ευεργετικά και στον εγκέφαλο. Βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και ενισχύει τη λειτουργεία των νευρικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να σταματήσει την συρρίκνωση του εγκεφάλου και να επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης που σχετίζονται με την άνοια.

Shutterstock

Shutterstock

  1. Καπνίζετε

Το κάπνισμα, εκτός από το υπόλοιπο σώμα, βλάπτει επίσης τον εγκέφαλο και το νου, κάνοντας ζημιά στη μνήμη, τη μάθηση και γενικότερα τη σκέψη. 

  1. Τρώτε αργά το βράδυ

Είναι ήδη γνωστό ότι το να τρώμε αργά το βράδυ κάνει κακό στην υγεία μας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παχυσαρκία αλλά και για σακχαρώδη διαβήτη. Μια τέτοια όμως συνήθεια επηρεάζει αρνητικά και την μνήμη μας. 

  1. Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη διάθεση, αλλά και στη μνήμη.

  1. Αγχος και στρες

Οταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, εκκρίνει περισσότερη κορτιζόλη απ' όση χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες μνήμες. Ενα άτομο που βιώνει έντονο στρες εμφανίζει δυσκολίες στο να σκεφτεί σωστά ή να ανακτήσει μνήμες. 

  1. Θυρεοειδής  

Ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την έλλειψη συγκέντρωσης, ενώ ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την απώλεια μνήμης.

  1. Λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης και να μειώσουν τις πνευματικές επιδόσεις.

  1. Ελλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης. Μία από αυτές είναι η Β12 που είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχεται στα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

bovary.gr