Κυστίτιδα μετά το σεξ: Ποια τα αίτια πρόκλησης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2019 12:18

Κυστίτιδα μετά το σεξ: Ποια τα αίτια πρόκλησης

Η κυστίτιδα μετά το σεξ είναι συχνή στις γυναίκες. Αν και μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, μπορείτε να την αποτρέψετε. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε ορισμένες προτάσεις μαζί σας.

Βάσει διεθνών μελετών, το 60% των γυναικών θα υποφέρει από κυστίτιδα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Απ’ αυτές, το 80% εμφανίζουν κυστίτιδα μετά το σεξ.

Η κυστίτιδα είναι πολύ συχνή στις γυναίκες, ειδικά η βακτηριακή κυστίτιδα. Αυτή προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.

Τι είναι η κυστίτιδα;

Η κυστίτιδα περιλαμβάνει τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, άσχετα από την αιτία πρόκλησης.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κυστίτιδα είναι το ίδιο με τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η κυστίτιδα περιλαμβάνει φλεγμονή, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή μικροοργανισμών, κυρίως βακτηρίων.

Έτσι, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε την πάθηση σε δύο ομάδες:

  • Βακτηριακή κυστίτιδα
  • Μη λοιμώδης κυστίτιδα

Η βακτηριακή κυστίτιδα προκαλείται από ένα μικροοργανισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις από το βακτήριο Escherichia coli. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μικροοργανισμός εισχωρεί στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Έπειτα, πολλαπλασιάζεται σχηματίζοντας αποικίες βακτηρίων. Αυτό προκαλεί και τα συμπτώματα της πάθησης.

Οι περισσότερες περιπτώσεις κυστίτιδας προκαλούνται από τον υπερβολικό πολλαπλασιασμό βακτηρίων όπως το Ε.coli. Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί και εξαιτίας μη λοιμωδών αιτιών.

Παρακάτω έχουμε ορισμένες περιπτώσεις μη λοιμώδους κυστίτιδας:

  • Ξένα σώματα. Ένας ουρικός καθετήρας ή ένας καθετήρας που έχει εισέλθει στην ουρήθρα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να οδηγήσουν στην κυστίτιδα.
  • Φάρμακα. Η φλεγμονή της κύστης είναι μια παρενέργεια των φαρμάκων της χημειοθεραπείας.
  • Χημικά. Επίσης, ορισμένες ουσίες σε προϊόντα γυναικείας υγιεινής, όπως κάποια σπρέι ή σπερματοκτόνα ζελέ, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό.
  • Ακτινοβολία. Η θεραπεία με ακτινοβολία στις γυναίκες με καρκίνο μπορεί να οδηγήσει σε κυστίτιδα.
  • Διάμεση κυστίτιδα. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή της κύστης χωρίς ξεκάθαρη αιτία. Όπως είναι φυσικό, η αντιμετώπισή της είναι δύσκολη.
  • Άλλες παθήσεις. Τέλος, ορισμένες ασθένειες όπως παθήσεις του νωτιαίου μυελού, προκαλούν τη “νευρογενή κύστη”.

Κυστίτιδα μετά το σεξ

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το σεξ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κυστίτιδα στις γυναίκες. Σύμφωνα με μία μελέτη, οι γυναίκες που είχαν σεξουαλική επαφή περισσότερες από τέσσερις φορές τον μήνα, χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, και έκαναν σεξ τις τελευταίες 30 μέρες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κυστίτιδα.

Γι’ αυτό, υπάρχει μια συγκεκριμένη έκφραση για τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που συνδέεται με το σεξ: κυστίτιδα μετά το σεξ. Επίσης, η μελέτη αναγνώρισε τουλάχιστον πέντε λόγους για τους οποίους το σεξ οδηγεί στη λοίμωξη της ουροδόχου στις γυναίκες.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

Αντισυλληπτικά χάπια

Τα αντισυλληπτικά χάπια αλλάζουν τον εμμηνορυσιακό κύκλο των γυναικών. Αλλάζουν επίσης τη δράση των ορμονών στο γυναικείο σώμα.

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποδυναμώνουν την επένδυση της ουροδόχου κύστης, δηλαδή του εσωτερικού μέρους του οργάνου. Έτσι, διευκολύνεται ο αποικισμός βακτηρίων όπως είναι το Escherichia coli.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια κινδυνεύουν περισσότερο από την κυστίτιδα, καθώς τα φάρμακα αυτά αποδυναμώνουν τη βλεννογόνο που προστατεύει την κύστη.

Κυστίτιδα μετά το σεξ – Προφυλακτικά

Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τόσο τα ανδρικά όσο και τα γυναικεία προφυλακτικά, μπορούν να επηρεάσουν τη βλεννογόνο στην ουροδόχο κύστη των γυναικών. Αυτό τις καθιστά ευάλωτες σε μολύνσεις και διευκολύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν αντιδρούν όλα τα σώματα με τον ίδιο τρόπο σε αυτά τα υλικά.

Διαβάστε επίσης: Μπόλντο κατά των ουρολοιμώξεων: ένας εξαιρετικός σύμμαχος

Η είσοδος των βακτηρίων

Το σεξ διευκολύνει την αποίκιση των βακτηρίων από το εξωτερικό περιβάλλον στην ουροδόχο κύστη της γυναίκας. Επιπλέον, το ανδρικό πέος ίσως δράσει ως μεταφορέας ή οι κινήσεις που περιέχονται στη σεξουαλική πράξη ίσως προκαλέσουν κυστίτιδα.

Συνήθειες υγιεινής μετά το σεξ

Ένας από τους παράγοντες που συνδέεται περισσότερο με την κυστίτιδα και το σεξ είναι οι συνήθειες υγιεινής των γυναικών μετά το σεξ.

Όταν οι γυναίκες δεν ουρήσουν απευθείας μετά τη σεξουαλική πράξη, τα βακτήρια που έχουν εισχωρήσει μπορούν να παραμείνουν στην κύστη και να πολλαπλασιαστούν.

Ουρηθρικό τραύμα

Το σεξ τραυματίζει τη γυναικεία ουρήθρα η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον κόλπο. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις αποδυναμώνουν το ουροποιητικό σύστημα της γυναίκας, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο εξωτερικών βακτηρίων.

Κυστίτιδα μετά το σεξ – Πώς να την αποτρέψετε

Παρότι είναι εμφανές ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει στην κυστίτιδα στις γυναίκες, δε σημαίνει πως θα πρέπει να φοβάστε. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε να κάνετε σεξ λόγω φόβου απόκτησης κάποιας λοίμωξης της ουροδόχου.

Αν είστε προσεκτικές, θα μειώσετε κατά πολύ τις πιθανότητες ανάπτυξης κυστίτιδας μετά το σεξ.

Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού θα σας δώσει τη βέλτιστη ενυδάτωση και έτσι θα μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κυστίτιδας. Όμως, η καθημερινή ποσότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Η καλύτερη συμβουλή για να αποτρέψετε την κυστίτιδα μετά το σεξ είναι να αδειάζετε την κύστη σας αμέσως μετά το σεξ. Αυτή η απλή πράξη θα μεταφέρει τα βακτήρια που ίσως εισχώρησαν στην ουρήθρα και την κύστη.

Γενικά, αποτρέπει την αποίκιση των βακτηρίων μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Αν είναι δυνατό, αδειάστε την κύστη σας και πριν το σεξ, καθώς και αυτό ενισχύει τις άμυνες του σώματος.

Αυτή η απλή συμβουλή θα πρέπει να συνδυάζεται με καλή ενυδάτωση. Αν πίνετε τη σωστή ποσότητα νερού θα διεγείρετε την παραγωγή ούρων και θα διευκολύνετε την ούρηση μέσα στην ημέρα. Έτσι, θα αποτρέψετε και την κατακράτηση ούρων η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη κυστίτιδας.