Τεστ αίματος θα δείχνει πότε θα πεθάνουμε;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 10:37

Τεστ αίματος θα δείχνει πότε θα πεθάνουμε;

Πόσες φορές πολλοί άνθρωποι δεν αναρωτιούνται πότε θα πεθάνουν; Σας ακούγεται μακάβριο; Είναι πραγματικά, αλλά είναι και μια σκέψη που πολλοί άνθρωποι κάνουν. Άλλους τους πιάνει άγχος και την αποβάλλουν από το μυαλό ενώ πολλοί δεν θέλουν καν να γνωρίζουν πότε θα έρθει το τέλος. Η ουσία είναι ότι επιστήμονες θεωρούν πως με ένα τεστ αίματος μπορούν να προβλέψουν την ημερομηνία θανάτου...

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και μέχρι στιγμής τα τεστ έχουν γίνει μόνο σε πουλιά με ικανοποιητικά αποτελέσματα πρόγνωσης. Το σκεπτικό των βρετανών ερευνητών του πανεπιστημίου East Anglia, που έκαναν την μελέτη και τη δημοσίευσαν στο περιοδικό molecular ecology, είναι πως με το τεστ αίματος θα μπορούν να αναλύσουν το DNA του καθένα και να εντοπίσουν τον ρυθμό γήρανσης, άρα το πότε κάποιος θα γεράσει και κατά συνέπεια, κατά προσέγγιση να βρουν πότε θα πεθάνει. Μιλάμε πάντα για θάνατο από φυσικά αίτια.

Η ανάλυση βασίστηκε στα "τελομερή" τα οποία βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και τα οποία όσο ο οργανισμός γερνάει, μικραίνει και το μήκος τους. Ουσιαστικά από τα τελομερή μπορούμε να καθορίσουμε τη βιολογική ηλικία ενός οργανισμού.

Οι Άγγλοι επιστήμονες έκαναν για πρώτη φορά το συγκεκριμένο τεστ σε άγρια πουλιά και όχι σε ζώα εντός εργαστηρίου. Συγκεκριμένα το έκαναν σε 320 πουλιά και πραγματικά τα αποτελέσματα με μικρές αποκλίσεις τους δικαίωσαν. Τα πουλιά που είχαν μεγαλύτερα τελομερή ζούσαν περισσότερο ενώ τα πουλιά με μικρά τελομερή δεν είχαν και πολύ χρόνο ζωής.

«Ερευνήσαμε περαιτέρω, σε οποιαδήποτε ηλικία των πουλιών, κατά πόσο το μήκος των τελομερών μπορεί να προβλέψει τον επικείμενο θάνατο και βρήκαμε ότι μικρά σε μήκος τελομερή και όσα μικραίνουν με γοργό ρυθμό, αποτελούν μια καλή ένδειξη ότι ένα πουλί θα πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο», όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ντέιβιντ Ρίτσαρτσον.

Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι όσο πιο υγιής είναι κάποιος, τόσο καλύτερα και πιο μεγάλα τελομερή έχει. Πάντως το οι ερευνητές συμφωνούν ότι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και το έντονο σωματικό ή ψυχικό στρες μικραίνουν τα τελομερή (και άρα τη διάρκεια της ζωής).

Πηγή: iatropedia.gr