10 πράγματα που δεν ξέρετε για την επικινδυνότητα του διαβήτη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012 18:21

10 πράγματα που δεν ξέρετε για την επικινδυνότητα του διαβήτη

Ο Διαβήτης είναι μια πάθηση που τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά καλπάζει και αυξάνεται κυρίως στο Δυτικό κόσμο. Η ραγδαία του αύξηση είναι τόσο μεγάλη που αγγίζει τα όρια του τετραπλασιασμού. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να φέρει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Διαβάστε 10 επιπτώσεις που έχει ο Διαβήτης στην υγεία μας.

- Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με Διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

- Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.

- αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων

- την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας

- την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων

- την πρώτη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας

- τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια

- εξαπλασιάζει τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια

- διπλασιάζει τον κίνδυνο για άνοια, νόσο Aλτσχάιμερ και κατάθλιψη.

- 40 – 45% των νοσηλευόμενων για έμφραγμα έχουν γνωστό ή ανακαλυπτόμενο στην νοσηλεία για το έμφραγμα διαβήτη. Συνολικά το 65 – 70% των εμφραγματιών παρουσιάζουν διαταραχή του μεταβολισμού γλυκόζης.

Ιδιαίτερα συχνή είναι η σιωπηλή ισχαιμία στα διαβητικά άτομα (στεφανιαία νόσος, δηλαδή, χωρίς συμπτωματολογία). Με σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές μέχρι και το 40% των διαβητικών (που είναι ασυμπτωματικά για στεφανιαία νόσο) παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία. Ο κύριος λόγος της ιδιαίτερα συχνής σιωπηλής ισχαιμίας στα διαβητικά άτομα είναι η παρουσία καρδιακής αυτόνομης νευροπάθειας.

Μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου ή μετά την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου οι ελλιποβαρείς (ΒΜΙ<22) παρουσιάζουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος (ΒΜΙ 22 – 25). Το εντυπωσιακό στις τελευταίες αυτές μελέτες είναι ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση ακόμα με αυτούς που έχουν φυσιολογικό βάρος.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250