Οι εκπληκτικές ιδιότητες της αλόης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 10:38

Οι εκπληκτικές ιδιότητες της αλόης

Η αλόη βέρα, το όμορφο αυτό παχύφυτο έχει ιστορία αιώνων και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ιδιοτήτων που θεραπεύουν το σώμα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Παρέχει ενέργεια και αντοχή, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και πεπτικό σύστημα και βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος.

H αλόη βέρα είναι μόνο ένα από τα 450 διαφορετικά είδη αλόης που χρονολογούνται από το 2100 π.Χ. Έχει περιγραφεί σε γραπτά σε διάφορους πολιτισμούς από την εποχή των Αιγυπτίων, των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων αλλά υπάρχουν και γραπτές αναφορές από πρώιμους κινεζικούς και ινδικούς πολιτισμούς. Οι Αιγύπτιες βασίλισσες το χρησιμοποίησαν ως φυσικό καλλυντικό και οι γιατροί της αρχαίας Ρώμης, της Ελλάδας, ακόμη και του Μεξικού, της Ινδίας και της Ιαπωνίας υπολόγιζαν στις ιδιότητές του ως φάρμακο για διάφορες ασθένειες. Ο πάπυρος Ebers από το ιατρικό αρχείο της αρχαίας Αιγύπου αναφέρει τη χρήσης της αλόης βέρα σε άνθρωπο από τον 16ο αιώνα π.Χ. Σήμερα, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται ως φυτικό φάρμακο και ως διατροφικό συμπλήρωμα όπως και στη βιομηχανία καλλυντικών και τροφίμων ως αρωματική ουσία.

Τα φύλλα της αλόης αποτελούνται από το gel και το χυμό των φύλλων. Αυτός ο χυμός δεν πρέπει να συγχέεται με το χυμό αλόης που πωλείται στα καταστήματα. Το gel είναι αυτό που είναι περισσότερο γνωστό. Είναι το άοσμο και διαυγές υγρό στο κεντρικό μέρος του φύλλου. Το aloe latex δηλαδή ο χυμός, βγαίνει όταν κόβουμε το φύλλο. Έχει κίτρινο χρώμα και πικρή γεύση. Το gel είναι το ασφαλέστερο μέρος του φυτού που μπορούμε να καταπιούμε καθώς το latex έχει καθαρτικές ιδιότητες και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία, εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Τόσο ο χυμός όσο και το gel της αλόης βέρα έχει βρεθεί ότι περιέχουν 75 ενεργά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, ζάχαρη, αμινοξέα, σαλικυλικά οξέα, λιγνίνη και σαπωνίνες. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται βιταμίνες A, C, E, Β12 και φολικό οξύ και χολίνη, μέταλλα όπως θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, κάλιο και χρώμιο καθώς και αντιοξειδωτικά, ίνες, αμινοξέα, στερόλες, και κυρίως, πολυσακχαρίτες.

Οφέλη για την υγεία

Αποτοξινώνει

Το σύνολο των ευεργετικών συστατικών που περιέχει, καθιστούν την αλόη βέρα ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά προϊόντα καθαρισμού και αποτοξίνωσης του οργανισμού. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της πέψης και να απαλλάξει το σώμα από κάθε περιττή και βλαβερή ουσία.

Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι πλούσια σε πολυσακχαρίτες που ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά. Οι φλεγμονές στο σώμα μπορούν όπως είναι γνωστό, να προκαλέσουν καταστάσεις όπως άσθμα, έκζεμα και νόσο του Crohn. Τα καταπραϋντικά βότανα, όπως ο χυμός αλόης βέρα, μπορούν να επιβραδύνουν τις φλεγμονές και να βοηθήσουν στην αναδιάταξη της ανοσολογικής αντίδρασης για να αποφευχθούν αυτές οι παθήσεις.

Μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αλόη βέρα μειώνει τη χοληστερόλη και έχει θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Είναι εξαιρετικό για την πέψη

Ανακουφίζει και καταπολεμά προβλήματα πέψης όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητές της μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των επώδυνων συμπτωμάτων.

Βοηθά στην ενίσχυση της τρίχας

Ως αποθήκη φυσικών βιταμινών και ενζύμων προωθεί άμεσα την υγεία των μαλλιών.

Εγκαύματα, ακμή και ενυδάτωση του δέρματος

Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, η αλόη βέρα μπορεί να καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα και να ενισχύει το κολλαγόνο και το υαλουρονικό οξύ για να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση του δέρματος

Επουλώνει τις πληγές

Το gel της αλόης σφραγίζει άμεσα τα τραύματα, τραβώντας την ροή του αίματος στο σημείο, ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία επούλωσης των ιστών.

Θεραπεύει τις παθήσεις των ούλων

Απαλύνει και καθαρίζει τα ούλα και επισπεύδει τη θεραπεία κάθε είδους μόλυνσης.

Προβλήματα εμμηνόρροιας

Το εκχύλισμα αλόης βέρα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα εξαιρετικό διεγερτικό της μήτρας και ο χυμός της είναι πολύ ωφέλιμος σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας.

Φωτεινή Πουρνάρα




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ