Πώς η ντομάτα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2019 20:21

Πώς η ντομάτα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία

Πριν πολλά χρόνια οι άνθρωποι αποφεύγανε τις ντομάτες γιατί φοβόντουσαν να τις καταναλώσουν. Σήμερα όμως υπολογίζεται ότι παράγονται ετησίως 1,5 δισεκατομμύρια τόνοι ντομάτας.

Πολλαπλές μελέτες έχουν αποκαλύψει τα οφέλη που έχει αυτό το λαχανικό για την υγεία, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στην ωμή ή μαγειρεμένη μορφή του.

Όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ντομάτας μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από μια ασταθής αίσθηση καψίματος στην περιοχή του θώρακα. Η κατανάλωση πικάντικων, λιπαρών τροφίμων προκαλεί επίσης παλινδρόμηση. Αν έχετε καούρα ή παλινδρόμηση οξέος για περισσότερο από μία εβδομάδα ή δύο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μειώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το φυτοχημικό λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες και βοηθά το σώμα να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι κατά τα άλλα επιβλαβείς. Αλλά η περίσσεια λυκοπενίου δεν είναι καλή για τον οργανισμό, γιατί μπορεί να μειώσει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του σώματος, ειδικά όταν έχετε βακτηριακή ή μυκητιακή λοίμωξη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Πρόκειται για μία καλοήθη δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, τα συμπτώματά της όμως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από αυτήν. Η περίσσεια του λυκοπενίου στο σώμα μπορεί να σας προκαλέσει κράμπες στο στομάχι, διάρροια / δυσκοιλιότητα, ναυτία και φούσκωμα που είναι συμπτώματα του IBS. Η σοβαρότητα ποικίλει μεταξύ των ατόμων.

Αρνητικές επιπτώσεις στον προστάτη

Το σύμπτωμα του προβλήματος του προστάτη είναι ο πόνος και η δυσκολία στην ούρηση. Η υπερβολική ποσότητα λυκοπενίου στο σώμα είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τυχόν υπάρχοντα προβλήματα του προστάτη. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας σημαίνει την αύξηση του λυκοπενίου. Αποφύγετε τις ντομάτες εάν έχετε προβλήματα με τον προστάτη.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση ντομάτας είναι γνωστό ότι προκαλεί αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, φλύκταινες, φυσαλιδώδες έκζεμα με ερεθισμό του δέρματος και σοβαρό κνησμό.

Επιδείνωση  της ημικρανίας

Εάν έχετε προβλήματα οξείας ή χρόνιας ημικρανίας, οι ντομάτες είναι ένα μεγάλο "ΟΧΙ" για εσάς. Ακόμη και εδώ ο ένοχος είναι το υπερβολικό λυκοπένιο. Συνιστάται μετριοπάθεια.