Ημικρανία: Οκτώ ένοχοι που «κρύβονται» στο πιάτο μας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 11:01

Ημικρανία: Οκτώ ένοχοι που «κρύβονται» στο πιάτο μας

Μην περιμένετε να μιλήσουμε για τα «κακά» τρόφιμα που αποτελούν την αιτία πρόκλησης της ημικρανίας σας, ούτε για τα «μαγικά» τρόφιμα που θα σας θεραπεύσουν από τις ημικρανίες, αλλά για το πώς με την αποφυγή κάποιων τροφών θα μπορούσε να μειωθεί η συχνότητα εμφάνισης των ημικρανιών από τις οποίες υποφέρετε.

Ενώ η δίαιτα από μόνη της είναι σπάνια αιτία αυτών των ανυπόφορων πονοκεφάλων, μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνισή τους, μέσω της αλληλεπίδρασης με άλλους ανεξάρτητους παράγοντες. Αυτό που προκαλεί τον πονοκέφαλο σε εσάς μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από την αιτία πρόκλησης της ημικρανίας της μητέρας σας. Να έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και άτομα της ίδιας οικογένειας, που μοιράζονται την ίδια γενετική προδιάθεση για την ημικρανία, τελικά μπορεί να διαφέρουν πολύ ως προς την ένταση, τη συχνότητα και την διάρκεια εμφάνισή της.

Οι συνηθισμένοι διατροφικοί «ύποπτοι», που εντείνουν την πρόκληση της ημικρανίας είναι οι εξής:

Καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα συστατικό που μας έχει προβληματίσει. Από πολλούς έχει κατηγορηθεί για πρόκληση ημικρανίας, άλλοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Το πρόβλημα με την καφεΐνη συναντάται στις σχέσεις «εξάρτησης». Όταν ένας οργανισμός είναι συνηθισμένος να λαμβάνει καθημερινά από μία ποσότητα καφεΐνης και πάνω και υπάρξουν ημέρες που δεν θα καταναλώσει την αναμενόμενη ποσότητα, ακόμη και αν μιλάμε για 80mg, τότε τα δυσάρεστα συμπτώματα δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Δεδομένου ότι η ποσότητα της καφεΐνης ποικίλλει στα ποτά και τα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το τσάι, ο καφές κλπ, αξίζει να ελέγξετε την καθημερινή χρήση αυτών των προϊόντων.

Παλαιωμένα τυριά και κρέατα. Τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα που υπάρχουν στο σαλάμι, τα αλλαντικά και τα παλαιωμένα κρέατα και τυριά πιστεύεται ότι προκαλούν ημικρανία. Εκτός από τα συγκεκριμένα συστατικά η αφυδάτωση που μπορούν να προκαλέσουν, λόγω της ποσότητας αλατιού που περιέχουν, είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Αλκοόλ. Δεν είναι τόσο το αλκοόλ που κατηγορείται από την επιστημονική κοινότητα για τις ημικρανίες (όταν λαμβάνεται σε φυσιολογικές ποσότητες), όσο η επιρροή από την κατανάλωσή του που εμφανίζεται την επόμενη μέρα που ο οργανισμός το αποβάλει. Επίσης, πριν βιαστείτε να κατηγορήσετε το κόκκινο κρασί για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα στοιχεία που το ενοχοποιούν δεν είναι αρκετά και δεν το διαχωρίζουν ξεκάθαρα από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες ότι οι τανίνες, τα θειικά συντηρητικά και άλλες ουσίες που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των πονοκεφάλων.

Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG). Το όξινο γλουταμινικό νάτριο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως βελτιωτικό γεύσης και αρωματισμού των αλεύρων και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κινέζικη, την Κορεάτικη και την Ιαπωνική κουζίνα. Είναι διεγερτικός νευροδιαβιβαστής και μπορεί να προκαλέσει «επιθετική» ημικρανία. Δεν συναντάται μόνο στα κινέζικα fast food, αλλά και σε πολλά ακόμα προϊόντα που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως οι έτοιμες σάλτσες μπάρμπεκιου και οι σάλτσες σαλάτας.

Εσπεριδοειδή. Λόγω υψηλής οξύτητας, τα εσπεριδοειδή, όπως και άλλα τρόφιμα, κατηγορούνται για γαστρικό ερεθισμό και πρόκληση ημικρανίας. Προτιμήστε τα έπειτα από το μεσημεριανό ή το δείπνο σας.

Σοκολάτα. Δεν είναι η σοκολάτα που πυροδοτεί την ημικρανία, όμως η επιλογή φαγητού μπορεί να προηγείται της ημικρανίας. ‘Ίσως να αναζητήσετε σοκολάτα πριν από μια ημικρανία, επειδή η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά στη σοκολάτα μπορούν να θεραπεύσουν μερικά από τα συμπτώματα της. «Ένοχος» θα μπορούσε, ίσως, να θεωρηθεί η μαύρη σοκολάτα.

Πικάντικα τρόφιμα. Οι πιπεριές τσίλι είναι πιο πιθανό από οποιοδήποτε άλλο είδος πικάντικης τροφής να προκαλέσει ημικρανίες. Μπορούν να αντιδράσουν με ορισμένους υποδοχείς πόνου – που ονομάζονται υποδοχείς TRP – στον εγκέφαλο που μειώνουν το όριο για την ανάπτυξη ημικρανίας.

Τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν ασπαρτάμη. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να κατηγορήσουμε την ασπαρτάμη για ημικρανία, όμως έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί που είναι ευαίσθητοι στο συγκεκριμένο πρόσθετο θα πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα που το περιέχουν – ειδικά τα αναψυκτικά που το χρησιμοποιούν ως γλυκαντικό.

Γενικά, εάν δεν έχετε σοβαρές ενδείξεις ότι κάποιο τρόφιμο σας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, μην το αποκλείετε από το διαιτολόγιο σας και μην το ενοχοποιείτε. Κρατήστε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα γράφετε τα τρόφιμα που καταναλώσατε πριν την πρόκληση της ημικρανίας, καθώς και άλλους δυνητικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει δίαιτα κατά της ημικρανίας. Εξετάστε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση κάποιων τροφίμων μέσω της παρατήρησης.

Τέλος, η μοναδική σύσταση που έχει υπόσταση είναι τα οφέλη της απώλειας βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα στην ημικρανία και τα συμπτώματά της. Εξετάστηκαν δέκα διαφορετικές μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 473 ασθενείς με ημικρανία. Η ανάλυση των μελετών έδειξε ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται με μεγάλη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και του πόνου της ημικρανίας.

ygeiamou.gr