10 τρόποι να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και να καις εύκολα θερμίδες τη νέα χρονιά

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 16:32

10 τρόποι να αυξήσεις τον μεταβολισμό σου και να καις εύκολα θερμίδες τη νέα χρονιά

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός καίει θερμίδες και τις μετατρέπει σε ενέργεια ώστε να εκτελέσουμε βασικές λειτουργίες όπως αναπνοή, χτύπος της καρδιάς, κυκλοφορία του αίματος, τη διατήρηση θερμοκρασίας σώματος.

Oσο ενισχύουμε τον μεταβολισμό μας, τόσες περισσότερες θερμίδες καίμε. Ο βασικός μεταβολισμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και όσο μεγαλώνουμε, τόσο επιβραδύνεται. 

Ο μεταβολισμός είναι μια από τις κύριες αιτίες της δυσκολίας μας να χάσουμε βάρος και επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως είναι η ηλικία, οι ορμόνες, φυσική δραστηριότητα, θερμοκρασία του περιβάλλοντος, κληρονομικότητα, μυϊκή μάζα. 

Ο μεταβολισμός μπορεί να γίνει σύμμαχος ή εχθρός στην προσπάθειά μας να δούμε αλλαγή στη ζυγαριά μας.

Αν ο μεταβολικός ρυθμός είναι γρήγορος, τότε οι καύσεις στον οργανισμό γίνονται με ταχύτητα. Αν ο μεταβολικός ρυθμός είναι αργός, τότε το σώμα έχει μειωμένα αντανακλαστικά στην καύση λίπους.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρώμε πιο συχνά στη διάρκεια της ημέρας, αλλά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες. Ετσι κρατάμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση. 

Τι άλλο όμως μπορούμε να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε το βασικό μας μεταβολισμό; Για να δούμε παρακάτω:

1. Ενυδατωθείτε

Ο οργανισµός µας χρειάζεται νερό για να κάνει καύσεις, ενώ η αφυδάτωση ευνοεί την επιβράδυνση του µεταβολισµού. Με 1,5 λίτρο νερού την ηµέρα επιτυγχάνεται η σωστή ενυδάτωση, η οποία βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών και στην πιο σωστή αφοµοίωση των θρεπτικών συστατικών.

2. Εντάξτε το πρωινό στην καθημερινότητά σας

Ενα πρωινό των 250 θερµίδων είναι αρκετό για να ξυπνήσει ο µεταβολισµός. Ενα πλούσιο πρωινό αυξάνει τον µεταβολισµό µέχρι και 10%, µειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας και βοηθά στην απώλεια βάρους.

3. Μην αφήνετε τον εαυτό σας νηστικό για πολλές ώρες

Τα σωστά σνακ ανάµεσα στα γεύµατα βοηθούν στην ενίσχυση των καύσεων. 

4. Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Βοηθούν στην μειωμένη λήψη των θερμίδων και του λίπους και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού. 

5. Γυμναστείτε με την μέθοδο του HIIT.

Πρόκειται για τη διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης, μια από τις πιο αποτελεσματικές μορφές σωματικής άσκησης στο χώρο του fitness. Η άσκηση σε επίπεδα υψηλής έντασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας.

6. Δώστε προτεραιότητα στις πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι χρήσιµη σε κάθε γεύµα καθώς ενισχύει το αίσθηµα του κορεσµού και βοηθά στο «χτίσιµο» µυϊκής µάζας. Να τρώρτε κρέας κοτόπουλο, ψάρι, αυγό και γαλακτοκοµικά προϊόντα.

7. Μειώστε το αλκοόλ

8. Να κοιμάστε σωστά

9. Να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως τόνος, αυγά, δημητριακά, γιαούρτι κλπ

10. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές

bovary.gr