Γιατί πρέπει να τρως αυτές τις 8 τροφές όσο μεγαλώνεις -Τι λένε οι ειδικοί

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 13:27

Γιατί πρέπει να τρως αυτές τις 8 τροφές όσο μεγαλώνεις -Τι λένε οι ειδικοί

Η ισορροπημένη διατροφή μας οδηγεί με ασφαλή βήματα σε ένα μέλλον με καλή υγεία.

Το «είμαστε ό,τι τρώμε» μπορεί να είναι μια κλισέ φράση, αλλά αποτυπώνει εύστοχα μια αδιαπραγμάτευτη αλήθεια: κάθε μας διατροφική επιλογή καθορίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό την υγεία μας στο σήμερα και το αύριο.

Σε μια καθημερινότητα που τρέχει και απαιτεί το 100% των αντοχών μας, η διατροφή, για αρκετούς, είναι ένα πεδίο στο οποίο δεν δίνεται η δέουσα προσοχή. Το σώμα, όταν τρέφεται σωστά, μας ανταμείβει: νιώθουμε ανάλαφροι και γεμάτοι ενέργεια και η ζωή φαίνεται ομορφότερη. Οταν καταναλώνουμε τροφές χωρίς θρεπτικά συστατικά -με μοναδικό κριτήριο την ευχαρίστηση του ουρανίσκου μας-, τότε σταδιακά το σώμα θα αρχίσει να παραπονιέται. Όσο ο χρόνος θα περνά, τα προβλήματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο.

Υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να καταναλώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο ο χρόνος κυλά -εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία όσο προχωράμε μέσα στις δεκαετίες της ζωής μας. Προλαμβάνουν (πνευματικές) ασθένειες, μειώνουν τους πόνους που εμφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου, συμβάλλουν στην μακροζωία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρούν το βάρος μας σταθερό όσο ο μεταβολισμός μας αλλάζει.

Ποιες τροφές θα πρέπει να καταναλώνετε σε μεγαλύτερο βαθμό όσο μεγαλώνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής; Άρθρο του Insider μάς δίνει «food for thought» -κυριολεκτικά. 

1) Αυγό: Μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Πλούσιο σε χολίνη (βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και των σωματικών λειτουργιών και η ανεπάρκειά της προκαλεί προβλήματα στον ύπνο και τη μνήμη), βιοτίνη (απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών), πρωτεΐνες και αντιοξειδωτική δράση. Συμβάλλει δραστικά στην βελτίωση και προστασία της όρασης.

Unsplash/ Ben Kolde
Unsplash/ Ben Kolde

2) Eσπεριδοειδή: Με αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, μανταρίνια), είναι πλούσια σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή (με αντιιικές και αντι-αλλεργικές ιδιότητες). Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθαρίζουν τις αρτηρίες.

Unsplash/ Monika Grabkowska
Unsplash/ Monika Grabkowska

3) Σταυρανθή λαχανικά: Mπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι: Πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, σίδητο, βιταμίνες Α και C. Θρέφουν το δέρμα και ενισχύουν τις αρθρώσεις. Έχουναντιοξειδωτική δράση. (*Μην προβείτε σε υπερβολική κατανάλωση μιας και μπορούν να προκαλέσουν αίσθημα φουσκώματος).

Unsplash/ Reinaldo Kevin
Unsplash/ Reinaldo Kevin

4) Mπαχαρικά: Μπαχαρικά όπως η κανέλα και ο κουρκουμάς μειώνουν τις φλεγμονές, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Πλούσια αντιοξειδωτική δράση.

5) Ψάρι: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δρουν ευεργετικά στην υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. Λιπαρά ψάρια όπως τόνος, σολομός, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλα, γαύρος και ρέγγα αποτελούν πλούσια πηγή.

Unsplash/  Caroline Attwood
Unsplash/ Caroline Attwood

6) Ξηροί καρποί: Αποτελούν ένα από τα μυστικά για μακροζωία.Πλούσιοι σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πείνας και κατ’επέκταση στον έλεγχο του βάρους. Ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες (την αντίληψη, την μάθηση και την μνήμη) και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Unsplash/ Rachael Gorjestani
Unsplash/ Rachael Gorjestani

7) Τροφές που αυξάνουν το κολλαγόνο: Yπάρχουν τροφές που μπορούν να σας χαρίσουν πιο νεανική όψη αφού σάς βοηθούν να λειάνετε τις λεπτές ρυτίδες έκφρασης και να κάνετε το δέρμα σας να φαίνεται πιο φρέσκο. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη (όπως πχ τα πουλερικά και τα ψάρια) -κατά την διάρκεια της πέψης- μετατρέπονται σε αμινοξέα τα οποία, με τη σειρά τους, ενισχύουν την αναδόμηση των κυττάρων της επιδερμίδας. Παράλληλα, βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου που συγκρατεί την ελαστικότητα του δέρματος. 

Unsplash/ Alison Marras
Unsplash/ Alison Marras

8) Tροφές πλούσιες σε Β12: Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε μιλήσει για τα εκπληκτικά οφέλη της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό (βελτιώνει την μνήμη, την υγεία της καρδιάς, των ματιών και του πεπτικού συστήματος). Την συναντάμε κυρίως σε τροφές όπως το κρέας (ιδιαίτερα το συκώτι), τα ψάρια, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. 

Unsplash/ Nyana Stoica
Unsplash/ Nyana Stoica
bovary.gr