Ψυχολογική βία στη σχέση: Τα πρώτα σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 12:02

Ψυχολογική βία στη σχέση: Τα πρώτα σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις

Η απροκάλυπτη συναισθηματική κακοποίηση στο πλαίσιο μίας σχέσης δεν εμφανίζεται με το «καλημέρα σας». Στην αρχή κάθε ιστορίας τα πράγματα μάλλον ήταν διαφορετικά, τουλάχιστον μέχρι να πιαστεί το «θήραμα». Ωστόσο, εξ αρχής υπάρχουν μικρά και ανεπαίσθητα σημάδια τα οποία χρειάζονται προσοχή. Με άλλα λόγια που θα πρέπει να σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν έχετε κάνει τη σωστή επιλογή συντρόφου. Ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια;

Ο σύντροφός σας ασκεί κριτική στις απόψεις και τη γνώμη σας, αλλά και στον τρόπο που προσεγγίζετε τη ζωή και τα πράγματα εν γένει, χωρίς να κάνει την παραμικρή προσπάθεια να σας κατανοήσει. Αυτή η συμπεριφορά υποδεικνύει ότι το άτομο αυτό δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Αυτή η απόρριψη γίνεται ακόμη πιο έντονη στο πλαίσιο των προσωπικών του σχέσεων, οδηγώντας σε μία ξεκάθαρα υποτιμητική συμπεριφορά.

Ο σύντροφός σάς κατηγορεί συνεχώς. Το να κατηγορείς κάποιον άλλο είναι μία συμπεριφορά που αυξάνει την αδρεναλίνη, χαρίζοντας παροδικά περισσότερη ενέργεια και αυτοπεποίθηση στον «κατήγορο». Από τη στιγμή που το «κατηγορώ» γίνεται μία συνήθεια, ο εγκέφαλος καταφεύγει σε αυτή αυτόματα κάθε φορά που χρειάζεται αδρεναλίνη. Επιπλέον, όσο περνά ο καιρός ο εγκέφαλος ζητά όλο και περισσότερη αδρεναλίνη για να φτάσει στα ίδια επίπεδα ενέργειας και αυτοπεποίθησης. Έτσι, οι επιθέσεις γίνονται όλο και χειρότερες, καταλήγοντας βέβαια στη συνολική απαξίωση του άλλου ατόμου.

Ο σύντροφός σάς υποδεικνύει πώς να σκέφτεστε και να αισθάνεστε, σε μία προσπάθεια «να σας βοηθήσει». Αυτή η συμπεριφορά βέβαια δείχνει έλλειψη σεβασμού στην ατομικότητα σας.

Ο σύντροφός σας μπορεί να νιώσει τύψεις για τη σκληρή και απαξιωτική συμπεριφορά του, αλλά όχι συμπόνια.

Η σχέση πάει καλά μόνο όταν καταλήγετε σε συμφωνία. Για τον σύντροφό σας η διαφωνία δεν είναι μία αποδεκτή κατάσταση στη σχέση σας.

Ο σύντροφός σας υποστηρίζει ότι είσαστε «υπερβολικά ευαίσθητος ή ευαίσθητη», υπονοώντας ότι υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό στο αισθάνεστε πληγωμένος ή πληγωμένη από τα σκληρά του λόγια.

Χωρίς να το εκφράζει ξεκάθαρα, ο σύντροφός σας υπονοεί ότι δεν είστε αρκετά ικανός/ -ή  ή έξυπνος/ -ή. Αυτή η άποψη του δικαιολογεί, κατά τον ίδιο την αυταρχική συμπεριφορά του.

Αν τελικά μείνετε σε μία τέτοια σχέση, θα καταλήξετε να προσπαθείτε να περάσετε απαρατήρητοι για να αποφύγετε κάθε είδους κακοποιητική συμπεριφορά. Αργότερα και αφού έχετε εσωτερικεύσει αυτόν «τον τρόπο», τα πράγματα θα γίνονται όλο και δυσκολότερα.

boro.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250