Συνήθεις διατροφικές ελλείψεις

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018 12:13

Συνήθεις διατροφικές ελλείψεις

Η διατροφή που μας έχει επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πλούσια σε σάκχαρα και επεξεργασμένα προϊόντα, και πτωχή σε φρέσκα τρόφιμα.

Αδυνατεί να δώσει στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, με αποτέλεσμα σήμερα, οι διατροφικές ελλείψεις να είναι αρκετά συχνές.

Οι συνήθεις διατροφικές ελλείψεις προκαλούν μόνιμη κούραση, έλλειψη συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, και αρκετά συχνά οδηγούν σε χρόνια προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις συχνότερες από αυτές τις ελλείψεις και να γνωρίζουμε με ποιες διατροφικές συνήθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Έλλειψη μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος. Συμβάλλει στην υγεία των οστών και της καρδιάς και εμπλέκεται στη ρύθμιση του σακχάρου. Η έλλειψή του συχνά οδηγεί στην υπνηλία, το άγχος και τη μυϊκή αδυναμία. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα φασόλια και οι φακές, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λιπαρά ψάρια.

Έλλειψη ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Μια μικρή ποσότητα ασβεστίου κυκλοφορεί στο αίμα και είναι απαραίτητη για τις συσπάσεις των μυών. Η έλλειψη ασβεστίου είναι συχνότερη σε άτομα που δεν καταναλώνουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλές πηγές ασβεστίου είναι τα τυριά, το γάλα, το γιαούρτι, γιαούρτι, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, το τόφου (προϊόν από γάλα σόγιας), τα αμύγδαλα, ο σολομός.

Έλλειψη καλίου

Το κάλιο είναι ηλεκτρολύτης και βοηθά ώστε να υπάρχει στο σώμα επάρκεια υγρών. Επίσης, εμπλέκεται στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας. Καλές πηγές καλίου είναι τα λαχανικά, η μπανάνα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα λιπαρά ψάρια, τα φασόλια, το αβοκάντο.

Έλλειψη ιωδίου

Το ιώδιο είναι απαραίτητο κυρίως για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, καθώς εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής της θυροξίνης, μιας ορμόνης που ελέγχει το μεταβολικό ρυθμό. Καλές πηγές ιωδίου είναι ο μπακαλιάρος, οι γαρίδες, τα πουλερικά, ο τόνος, τα φύκια. 

Έλλειψη ω-3 λιπαρών

Τα ω-3 λιπαρά συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής της μεμβράνης κάθε κυττάρου και παράλληλα είναι ευεργετικά για την καρδιά. Καλές πηγές ω-3 λιπαρών είναι το σκουμπρί, ο σολομός, η σαρδέλα, η αντζούγια, το λάδι λιναρόσπορου, τα καρύδια.

Έλλειψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες κυρίως για τη λειτουργία του γαστρεντερικού. Βοηθούν επίσης στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης. Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φασόλια, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Έλλειψη σεληνίου

Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος. Η περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε σελήνιο εξαρτάται άμεσα από το έδαφος στο οποίο καλλιεργείται. Καλές πηγές σεληνίου αποτελούν τα καρύδια Βραζιλίας, τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα μανιτάρια.

Έλλειψη φυλλικού οξέος

Το φυλλικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και λειτουργεί συνεργατικά με τη βιταμίνη Β12 ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το φυλλικό οξύ είναι επίσης απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές φυλλικού οξέος είναι τα φασόλια και τα όσπρια, τα σκουροπράσινα λαχανικά, το συκώτι, το αβοκάντο.

Έλλειψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D προωθεί την απορρόφηση του ασβεστίου και βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Συνδέεται επίσης με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος. Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, το αυγό, το γάλα, τα μανιτάρια, τα ενισχυμένα δημητριακά.

Έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για να παραχθούν υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και για να λειτουργεί σωστά κάθε κύτταρο του σώματος. Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας (κυρίως συκώτι), τα μύδια, τα σκουροπράσινα λαχανικά, το αυγό, τα αποξηραμένα φρούτα.

itrofi.gr