Οι τροφές που δεν περίμενες ότι μπορούν να σε δροσίσουν μέσα στον καύσωνα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2018 13:35

Οι τροφές που δεν περίμενες ότι μπορούν να σε δροσίσουν μέσα στον καύσωνα

Η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά και όλοι αναζητούμε μια ανάσα δροσιάς.

Ο πρώτος καύσωνας του Ιουλίου μας βρίσκει είτε στις παραλίες και στα νησιά (τους τυχερούς!) ή στη δουλειά με το air condition στο τέρμα.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μείνουμε μέσα όλοι μέρα και αναγκαζόμαστε να μετακινηθούμε μέσα στον ήλιο.

Νερό, παγωτό και άλλα κρύα ποτά μπορούν να μας κρατήσουν δροσερούς. Για πόσο όμως;

Αν και τα παγωμένα ροφήματα ή γλυκά μας δίνουν μια ωραία αίσθηση δροσιάς προς στιγμήν, στη συνέχεια το σώμα μας τα επεξεργάζεται και ζεσταίνεται πάλι. Πρόκειται για αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «θερμορύθμιση» και διατηρεί την θερμοκρασία του σώματός μας στους36.6 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, τα καυτερά φαγητά και τα ζεστά ροφήματα δροσίζουν το σώμα με το να αυξάνουν ελαφρώς την εσωτερική θερμοκρασία του.

Τα πιο πικάντικα φαγητά υπάρχουν σε χώρες με ζεστό κλίμα: Ινδία, Νοτιοανατολική Ασία, Αφρική, Μεξικό και Καραϊβική. 

Μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου κόκκινες ή πράσινες καυτερές πιπεριές (τσίλι, χαλαπένιος κτλ). Ακόμη, καυτερές και πικάντικες σος και μπαχαρικά όπως πιπέρι καγιέν, κάρι, τζίντζερ, γουασάμπι, chorizo, φρέσκο σκόρδο κ.α.

Αν δεν αντέχεις τα καυτερά, υπάρχει και άλλη λύση.

Τα στυφά και ξινά φαγητά και ποτά μπορεί να βοηθήσουν. Περιέχουν τανίνες, που έχουν ένα ξηραντικό αποτέλεσμα στα κύτταρα τα οποία έρχονται σε επαφή μαζί τους. Η αίσθηση ακολουθεί το ίδιο νευρικό μονοπάτι με τα καυτερά φαγητά.

shutterstock
shutterstock

Κόκκινο κρασί, μπαλσάμικο, ξύδι, μαύρο τσάι, κόκκινα φασόλια, σοκολάτα, κακάο σε σκόνη, πέκαν, καρύδια, ακάι, μούρα, κράνμπερι και ρόδι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Ο ιδρώτας βοηθά το σώμα να ρίξει το θερμοκρασία του. Αν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο σώμα για να παράξει ιδρώτα, μπορεί να ζεσταθείς περισσότερο και να αφυδατωθείς.

Το σώμα μας περιέχει 60% νερό. Έτσι, οι ενήλικοι χρειάζονται 2-3 λίτρα νερό την ημέρα για να διατηρήσουν υγιή επίπεδα ενυδάτωσης.

Εκτός από το να πίνουμε συχνά νερό, μπορούμε να ανεβάσουμε τα επίπεδα των υγρών με τροφές που περιέχουν αρκετό νερό όπως ο ανανάς, το αγγούρι, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, το καρπούζι, οι ντομάτες, το σέλινο, οι σούπες και το γιαούρτι. Οι σαλάτες είναι δροσιστικές και αναζωογονητικές.

shutterstock
shutterstock

Αν και χάνουμε αλάτι, κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες στον ιδρώτα μας, δεν χρειαζόμαστε ειδικό ποτό για να τους αντικαταστήσουμε.

Για να ενυδατωθείς ξανά, δοκίμασε τροφές πλούσιες σε κάλιο (κολοκύθα, γλυκοπατάτα, φασόλια, σπανάκι, καρπούζι, μπανάνες, παντζάρια), ασβέστιο (σύκα, πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σαρδέλες, σολομό με κόκαλα, πορτοκάλια, γαλακτοκομικά) και μαγνήσιο (μαύρη σοκολάτα, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και ολικής άλεσης). 

Με μερικές από αυτές τις τροφές στο διαιτολόγιό σου θα αντέξεις τη ζέστη και θα την βγάλεις καθαρή!

Shutterstock
Shutterstock
bovary.gr



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ