Χλώριο στις πισίνες: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα προστατευτείς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 17 Ιουνίου 2018 17:00

Χλώριο στις πισίνες: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα προστατευτείς

Στις πισίνες, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, χρησιμοποιείται χλώριο για τον καθαρισμό του νερού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές.

Ο σκοπός της χρήσης του χλωρίου είναι να εμποδιστεί η ανάπτυξη μικροβίων και βακτηρίων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν από πεπτικές διαταραχές μέχρι προβλήματα στον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα και τα αυτιά.

Πόσο επικίνδυνο είναι το χλώριο;

Όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εκτεταμένη παρουσία σε νερό με χλώριο μπορεί αν δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στον οργανισμό. Ειδικότερα, έχει την τάση να ξηραίνει το δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής ακόμα και τα μαλλιά, προκαλώντας έντονη φαγούρα. Μάλιστα, στα ξανθά μαλλιά το χλώριο μπορεί να προκαλέσει αντανάκλαση πράσινου χρώματος.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια που εκδηλώνεται με έντονο τσούξιμο και φαγούρα.

Επίσης, εάν και εφόσον το χλώριο έχει μπει στο νερό της πισίνας, λίγη ώρα πριν κάνει κάποιος μπάνιο σε αυτή, τότε εάν και εφόσον υποφέρει από άσθμα είναι πιθανό να πάθει κάποια σχετική κρίση.

Πώς να προστατευτείς

Εφόσον αποφασίσεις να κάνεις μπάνιο σε πισίνα, καλό θα είναι να βάλεις σκουφάκι για το κεφάλι και ειδικά γυαλιά κολύμβησης. Αλλιώς είναι καλύτερο να αποφύγεις να βάλεις το κεφάλι σου στο νερό. Σε περίπτωση που στα μάτια υπάρχει ερεθισμός και φαγούρα, με το που θα βγεις από την πισίνα βάλε κάποιο κολλύριο ή τεχνητά δάκρυα, για να ενυδατώσεις τα μάτια σου.

Για το δέρμα, με το που θα βγεις από την πισίνα πρέπει να κάνεις ντους και να ξεπλυθείς, ενώ θα πρέπει να εφαρμόσεις και μια ενυδατική κρέμα στο σώμα σου, καθώς και μια μάσκα που θα ενυδατώσει τα μαλλιά σου.

boro.gr




00 inkefalonia general ad 300X250