Σουσάμι μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου και όχι μόνο

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 19:56

Σουσάμι μια εναλλακτική πηγή ασβεστίου και όχι μόνο

Το σουσάμι και τα προϊόντα του, όπως το ταχίνι, το παστέλι και ο χαλβάς, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά και στο γεγονός ότι αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές, συγκριτικά με άλλα γλυκίσματα και είδη επάλειψης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νηστείας καταναλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα, εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιο με συστατικά που συνήθως προσλαμβάνονται από μη νηστίσιμα τρόφιμα.

Ειδικότερα, το σουσάμι και τα προϊόντα του είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, ενώ αν καταναλωθούν σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη νηστεία, όπου αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Επιπλέον, το σουσάμι αποτελεί μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου, το οποίο «λείπει» από ένα νηστίσιμο διαιτολόγιο. Ενδεικτικά, 3 κουταλιές της σούπας σουσάμι καλύπτουν περίπου το ¼ των ημερήσιων αναγκών ενός υγιούς ενήλικα σε ασβέστιο.

Από την άλλη, τα προϊόντα σουσαμιού διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ προσφέρουν και σημαντικά ποσά μαγνησίου, φωσφόρου και σιδήρου. Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως παρά τη διατροφική τους αξία, το σουσάμι και τα προϊόντα του δεν παύουν να είναι τρόφιμα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, τα οποία καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο.

neadiatrofis.gr