Μηλόξυδο: Πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό σου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 13:25

Μηλόξυδο: Πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό σου

Το μηλόξυδο παράγεται από ώριμα φρεσκοτριμμένα μήλα που έχουν υποστεί ζύμωση (μετατροπή οργανικών ενώσεων σε ένα οξύ) και έχουν περάσει από μια αυστηρή επεξεργασία για την παρασκευή του τελικού προϊόντος.

Αρχικά, στα θρυμματισμένα μήλα, προστίθεται η μαγιά, η οποία βοηθά να γίνει η αλκοολική ζύμωση. Στην διαδικασία αυτή, τα σάκχαρα των μήλων μετατρέπονται σε αλκοόλη. Έπειτα, στο διάλυμα αλκοόλης προστίθενται βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην μετατροπή της αλκοόλης σε οξικό οξύ, δημιουργώντας το τελικό προϊόν που είναι το μηλόξυδο.

Είναι καταγεγραμμένο από την αρχαιότητα πως το μηλόξυδο έχει εφαρμογή στην παραδοσιακή ιατρική. Έχει χρησιμοποιηθεί για την αποτοξίνωση του ήπατος, τον καθαρισμό του αίματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αναφέρεται ότι γύρω στο 400 π.Χ., ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, αξιοποίησε τις θεραπευτικές ιδιότητες του μηλόξυδου, προκειμένου να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, τον βήχα κ.α.

Τον 17ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι το χρησιμοποίησαν για την παρασκευή σιροπιού αλλά και ως αντισηπτικό για να εξοντώσουν τα μικρόβια.  Σήμερα, έχει επανέλθει στο προσκήνιο, όχι μόνο εξαιτίας των ισχυρών ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία, αλλά και λόγω της αποτελεσματικότητας του ως οικιακό καθαριστικό και απολυμαντικό.

Διατροφικά στοιχεία στο μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει μόνο 3 θερμίδες ανά κουταλιά σούπας και καθόλου υδατάνθρακες. Επιπλέον περιέχει:

  • Κάλιο
  • Ασβέστιο
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο
  • Πηκτίνη
  • Χαλκό

Η κύρια δραστική του ουσία είναι το οξικό οξύ και είναι υπεύθυνη για τα πολυάριθμα οφέλη του, όπως  η απώλεια βάρους, η μείωση του σακχάρου στο αίμα, η χαμηλή χοληστερόλη και η θεραπεία διαφόρων μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων. Παράλληλα, τα αμινοξέα που υπάρχουν στην σύστασή του, έχουν αντισηπτικές δράσεις, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν και ως αντιβιοτικό.

Οφέλη

Ενώ οι χρήσεις του απλού ξυδιού είναι άφθονες, το μηλόξυδο έχει, αναμφισβήτητα, ακόμη πιο δραστικές και ουσιαστικές εφαρμογές. Τα ευρύτητα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του κρυώματος, του διαβήτη, των καρδιακών προβλημάτων και πολλά άλλα.  Τα πιο δημοφιλή και χρήσιμα οφέλη του είναι τα εξής:

Εξοντώνει τα βακτήρια

Το μηλόξυδο μπορεί να εξαλείψει τους παθογόνους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των βακτηριδίων. Πρώτος ο Ιπποκράτης, εφάρμοσε το μηλόξυδο για τον καθαρισμό των τραυμάτων πριν από δύο χιλιάδες χρόνια. Πλέον, χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθαρισμό και την απολύμανση, την θεραπεία των μυκήτων στα νύχια, των ψειρών και των μολύνσεων των αυτιών.

Επιπλέον, αν αναζητάτε έναν φυσικό τρόπο για την διατήρηση του φαγητού σας, τότε το μηλόξυδο μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Μελέτες έχουν αποδείξει, ότι αναστέλλει την ανάπτυξη μικροβίων (π.χ E.Coli) στα τρόφιμα και αποτρέπει την αλλοίωσή τους.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και καταπολεμά τον διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την μεταφορά των σακχάρων στο αίμα και τους ιστούς, προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε ενέργεια.  Έχει αποδειχθεί, ότι το μηλόξυδο παρέχει πολλά οφέλη σχετικά με την λειτουργία της ινσουλίνης, όπως για παράδειγμα:

Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει σημαντικά την ανταπόκριση της γλυκόζης του αίματος

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος

Εκτός όμως από τον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αποτελούν σημαντική αιτία γήρανσης και άλλων χρόνιων παθήσεων. Για τον λόγο αυτό, η διατήρηση των φυσιολογικών τιμών είναι βασική προϋπόθεση για την σωστή λειτουργία του οργανισμού και την εξασφάλιση της υγείας. Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι η κατανάλωση μηλόξυδου και η αποφυγή μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Σημείωση: Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της γλυκόζης στο αίμα, τότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την λήψη μηλόξυδου.

Απώλεια βάρους

Δεδομένου ότι το μηλόξυδο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου, είναι επακόλουθο ότι βοηθά και στην απώλεια βάρους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι το μηλόξυδο προκαλεί την αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Επιπλέον, η καθημερινή λήψη του, οδηγεί σε μειωμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και χαμηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε, ότι η απλή προσθήκη ή αφαίρεση μεμονωμένων τροφίμων ή συστατικών, σπάνια έχει κάποια αξιοσημείωτη επίδραση στο σωματικό βάρος. Αυτό που μετρά περισσότερο στην απώλεια βάρους, είναι η σωστή διατροφή και ο τρόπος ζωής. Το μηλόξυδο μπορεί να φανεί χρήσιμο ως βοηθητικό μέσο, προάγοντας κυρίως κορεσμό και μείωση των επιπέδων γλυκόζης.

Υγιές δέρμα

Η εξισορρόπηση των επιπέδων του pH,  είναι επιτακτική για τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Το μηλόξυδο, αν και είναι όξινο, μπορεί να δημιουργήσει ένα αλκαλικό περιβάλλον και κάνει θαύματα στο δέρματικό ιστό. Βοηθά στην αποκατάσταση της λάμψης, της υφής, του χρώματος, αλλά και στην διαστολή των πόρων.

Παράλληλα, το οξικό, γαλακτικό, ηλεκτρικό και κιτρικό οξύ που υπάρχουν στο μηλόξυδο, συμβάλλουν στην αναστολή της ανάπτυξης του Propionibacterium acnes (ενός βακτηρίου που είναι υπεύθυνο για την πρόκληση ακμής) και των δερματικών μολύνσεων.

Λαμπερά μαλλιά

Το μηλόξυδο είναι ιδανικό και για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας και την εξισορρόπηση του pH του τριχωτού της κεφαλής. Μπορείτε να δοκιμάσετε λίγες κουταλιές απευθείας στα μαλλιά σας και να ξεπλύνετε μετά από πέντε λεπτά. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, έτσι ώστε να μην προκληθεί ερεθισμός.

Ανακουφίζει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, γνωστή και ως GERD, είναι μια ασθένεια που διακρίνεται από παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος, προκαλώντας συμπτώματα, όπως καούρα, ρίγος και ναυτία. Η κατανάλωση μηλόξυδου, σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και ακόρεστα λιπαρά, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης.

Δραστικό καθαριστικό οικιακής χρήσης

Το μηλόξυδο, όταν αναμειχθεί με νερό, γίνεται το πιο αποτελεσματικό φυσικό καθαριστικό οικιακής χρήσης. Οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για την εξόντωση των μικροβίων και τη διατήρηση ενός πεντακάθαρου σπιτιού.

Λευκά δόντια

Για να λευκάνετε φυσικά τα δόντια σας, δοκιμάστε να τα βουρτσίσετε με μηλόξυδο και στην συνέχεια να ξεπλύνετε με νερό. Φροντίστε μόνο να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο.

Κατά του καρκίνου

Οι ελεύθερες ρίζες, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, είναι επιβλαβείς οργανισμοί που επηρεάζουν τα κύτταρα του οργανισμού. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, το μηλόξυδο δρα ως αντιοξειδωτικό εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Αντιμετώπιση εξανθημάτων και κνησμού

Το κάλιο που περιέχεται στην σύσταση του μηλόξυδου, μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας σε εξανθήματα, απαλύνοντας την φλεγμονή και  μειώνοντας τον κνησμό.

Παρενέργειες-Αντενδείξεις

Αν και το μηλόξυδο θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση του, ενδεχομένως να οδηγήσει σε παρενέργειες. Η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, ο ερεθισμός του δέρματος και τα χαμηλά επίπεδα καλίου είναι ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Επειδή το μηλόξυδο είναι πολύ όξινο, φροντίζετε πριν το καταναλώσετε, να το αραιώνετε σε νερό. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε την εμφάνιση παρενεργειών.

Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για  σάκχαρο ή διαβήτη, πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν μηλόξυδο, ώστε να αποτραπούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, να έχετε υπόψιν, ότι το μηλόξυδο δεν πρέπει να θεωρείται ως μια γρήγορη λύση ή θεραπεία. Για να δείτε πραγματικά αποτελέσματα, θα πρέπει να το συνδυάζετε με θρεπτική διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πηγή: votanonkipos.gr