Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών ;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 08:11

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών ;

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε επειδή χρειάζεται να τα πλένουμε για προφανείς λόγους, είτε επειδή είμαστε ολίγον τι ψυχαναγκαστικά άτομα και θέλουμε τα χέρια μας να είναι μονίμως πεντακάθαρα -ακόμα κι αν δεν χρειάζονται καν πλύσιμο.


Εκτός από τα κρεμοσάπουνα που κυκλοφορούν σε διάφορα αρώματα και συσκευασίες, ένας πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να πλένουμε τα χέρια μας, ειδικά όταν βρισκόμαστε εν κινήσει και δεν μπορούμε να βρούμε μια βρύση, είναι τα υγρά μαντηλάκια και τα καθαριστικά τζελ χεριών, συμβουλεύει το queen. Ωστόσο, όταν αγοράζετε τέτοια προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο ποσοστό αλκοόλης που περιέχουν και να μην πιστεύετε απαραίτητα πως σκοτώνουν τα μικρόβια κατά 99.9%, όπως αναγράφουν στις ετικέτες. Φροντίστε τα προϊόντα αυτά να περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλη ή και περισσότερο. Τα περισσότερα περιέχουν μόνο 40%, ένα ποσοστό που δεν αρκεί για τον σωστό καθαρισμό των χεριών.

Εκτός από την περιεκτικότητα σε αλκοόλη, κάτι που πρέπει επίσης να προσέχετε είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα το τζελ καθαρισμού ή απολυμαντικό χεριών. Αν θέλετε να έχετε όσο το δυνατόν πιο καθαρά χέρια, καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού, σύμφωνα με ιατρικές έρευνες και μελέτες.

1. Ρίξτε το τζελ γύρω στο ένα τέταρτο της παλάμης σας και βεβαιωθείτε πως είναι αρκετό ώστε να καλύψει όλο το χέρι.
2. Τρίψτε το τζελ ανάμεσα στα χέρια σας για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα. Φροντίστε να καλύψετε και τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, τα νύχια και το πίσω μέρος της παλάμης.
3. Αφήστε τα χέρια σας να στεγνώσουν στον αέρα. Όταν στεγνώσουν αρκετά αλλά είναι ακόμα κάπως υγρά, σκουπίστε τα με μια πετσέτα ή χαρτομάντιλο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών υπενθυμίζει την σοβαρότητα της υγιεινής των χεριών ούτως ώστε να υποστηρίζουμε και την γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Η σωστή υγιεινή των χεριών, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης.

Τέλος, παρότι τα απολυμαντικά χεριών είναι μια πολύ πρακτική και εύκολη λύση, οι γιατροί επιμένουν πως ο καλύτερος τρόπος εξόντωσης των μικροβίων ήταν και θα είναι το νερό με το σαπούνι.

24h NewsRoom




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ