Κόψτε το κόκκινο κρέας στο μισό!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 00:21

Κόψτε το κόκκινο κρέας στο μισό!

Νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων αποκαλύπτει ότι ο περιορισμός του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου.

Η μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, έδειξε ότι στην περίπτωση των ανδρών ο περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης κόκκινου κρέατος από μια μέση μερίδα 91γρ. στα 53γρ., θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ετήσια μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου κατά 12%, των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 κατά 12% και των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου κατά 10%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά στην περίπτωση των γυναικών, καθώς έτσι κι αλλιώς οι ποσότητες κόκκινου κρέατος που καταναλώνουν είναι πολύ μικρότερες από εκείνες που καταναλώνουν οι άνδρες.

Αν για παράδειγμα αντικαθίστατο η «γυναικεία» μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος 54 γρ. με μια πιο «λάιτ» εκδοχή 30γρ., οι περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου θα έκαναν «βουτιά» κατά 8%, οι περιπτώσεις διαβήτη κατά 7,5% και οι περιπτώσεις καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 6%.

«Κόκκινο πανί» το κόκκινο κρέας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρέας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, η οποία συνδέεται με θρομβώσεις. Λόγω της αυξημένης θερμιδικής αξίας του κόκκινου κρέατος, η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Η σχέση παρόλα αυτά, ανάμεσα στην υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και της εμφάνισης καρκίνου του εντέρου δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής για τον οργανισμό, καθώς βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών, σιτηρών, οσπρίων, ψαριών και ελαιολάδου, στη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και λευκού κρέατος και στη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η μελέτη των Βρετανών παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal Open».

Προηγούμενη μελέτη αμερικανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που είχε παρουσιαστεί στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», υποστήριζε από την πλευρά της ότι η ημερήσια κατανάλωση 85γρ. κόκκινου κρέατος οδηγούσε στην αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 18% και από καρκίνο κατά 10%.

Πολλοί είναι άλλωστε και οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι η μείωση στην κατανάλωση κρέατος θα είχε ως αποτέλεσμα μια γενικότερη περιβαλλοντική «ανακούφιση». Όπως υποστηρίζουν, οι διαρκώς αυξανόμενοι πληθυσμοί των ζώων κτηνοτροφίας συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας που απαιτούν αλλά και των αυξημένων επιπέδων μεθανίου που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: tovima




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ