Πώς μπορείτε να προλάβετε την ανάπτυξη κιρσών στα πόδια σας

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 13:28

Πώς μπορείτε να προλάβετε την ανάπτυξη κιρσών στα πόδια σας

Έχετε παρατηρήσει ορισμένα σημάδια στα πόδια σας και υποψιάζεστε ότι πρόκειται για κιρσούς;

Διαβάστε παρακάτω όσα χρειάζεστε να γνωρίζετε για τους κιρσούς και τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε την εκδήλωσή τους, σε συνδυασμό με τη θεραπεία που θα σας συστήσει εξειδικευμένος στα προβλήματα των φλεβών χειρουργός.

Γιατί δημιουργούνται οι κιρσοί

Οι κιρσοί αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα των γυναικείων ποδιών με 1 στις 3 γυναίκες των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών να ταλαιπωρούνται από αυτούς. Συνιστούν μια δυσλειτουργία των επιφανειακών φλεβών που βρίσκονται στα κάτω άκρα. Προκαλούν δε, αισθητικά προβλήματα στο δέρμα των κάτω άκρων και η εκδήλωσή τους φανερώνει την ύπαρξη φλεβικής πάθησης στα πρώτα στάδια της εξέλιξής της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κιρσοί δεν προκαλούν κάποια σοβαρή πάθηση στον ασθενή, αλλά η παρακολούθησή τους από ειδικό ιατρό κρίνεται επιτακτική για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του προβλήματος στο φλεβικό σύστημα.

Η εκδήλωση φλεβικών παθήσεων σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κληρονομικότητα. Μπορεί να ευθύνονται επιπλέον η παρατεταμένη ορθοστασία, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων, η εμμηνόπαυση και η εγκυμοσύνη.

Τι χρειάζεται να κάνετε & τι πρέπει να αποφεύγετε

Αν στα πόδια σας έχουν αρχίσει να εμφανίζονται κιρσοί, το πρώτο που είναι απαραίτητο να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό στις παθήσεις των φλεβών χειρουργό ώστε να γίνει η διάγνωση. Ο ιατρός θα σας πει ακριβώς τα βήματα που θα ακολουθήσετε για τη θεραπεία των κιρσών ώστε να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Χρειάζεται ακόμη να περιορίσετε τις συνήθειες εκείνες που προκαλούν την εκδήλωσή τους ή επιδεινώνουν την κατάσταση. Προτιμήστε σε καθημερινή βάση να περπατάτε για να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας, να ασκείστε, κάνοντας τζόκινγκ, ποδήλατο και κολύμπι και να φοράτε ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν τα πόδια.

Αποφύγετε όμως, να κάθεστε «σταυροπόδι» πολλές ώρες, να εκτίθεστε στη ζέστη (σάουνα, αποτρίχωση με ζεστό κερί), καθώς ευνοείται το πρήξιμο των ποδιών και ο σχηματισμός κιρσών και να φοράτε σφικτές συνθετικές κάλτσες.

Πώς μπορείτε να ξεκουράζετε τα πόδια σας

Αν οι κιρσοί σάς ταλαιπωρούν είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τα πόδια σας, τοποθετώντας τα όσο πιο συχνά μπορείτε σε υψηλότερο σημείο από τους γοφούς σας. Αν η εργασία σας απαιτεί να είστε πολλές ώρες καθιστή, χρειάζεται να κάνετε διάλειμμα κάθε 1 ώρα και να περπατάτε για 5 λεπτά έστω και μέσα σε εσωτερικό χώρο.

Αν η δουλειά σας σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, μην παραλείπετε να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε 1 ώρα ακίνητης όρθιας στάσης προκειμένου να μειώνετε την πίεση στις φλέβες.

Σε κάθε περίπτωση, ζητήστε από τον θεράποντα ιατρό σας να σας προσφέρει συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν στον δικό σας τρόπο ζωής.




00 inkefalonia general ad 300X250