5 ενδείξεις ότι έχεις έλλειψη σε βιταμίνη B12

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 12:09

5 ενδείξεις ότι έχεις έλλειψη σε βιταμίνη B12

Μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για ανθρώπινο οργανισμό είναι (και) η B12 ή κοβαλαμίνη που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενισχύει τη μνήμη και το νευρικό μας σύστημα.

Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά.

Παρακάτω μπορείςνα δείς ποιές ειναι τα 5 βασικά σημαδια που δείχουν ότι πιθανώς σου λείπει η συγκεκριμένη βιταμίνη.

1. Η γλώσσα σου είναι λεία και γυαλιστερή

Όσοι έχουν έλλειψη στη συγκεκριμένη βιταμίνη έχουν έντονη απώλεια γεύσης, σε σημείο που ακόμα και ένα ιδιαίτερα πικάντικο φαγητό τους φαίνεται πολύ ήπιο. Γενικά, στην περίπτωση αυτή, η γλώσσα χάνει τους αισθητήρες της γεύσης της και πρήζεται.

2. Νιώθεις "τσιμπήματα" στα άκρα

Επειδή η βιταμινη B12 είναι συνδεδεμένη με το νευρικό μας σύστημα, η έλλειψή της είναι πιθανό να σου προκαλέσει "τσιμπήματα" στα χέρια ή στα πόδια σου. Ακόμα και τα παροδικά μουδιάσματα μπορεί να οφείλεται στην αιτία αυτή.

3. Απώλεια ισορροπίας

Η έλλειψη της B12 μπορεί να επηρεάσει την σπονδυλική σου στήλη, με αποτέλεσμα όταν είσαι όρθια να ζαλίζεσαι ή να χάνεις την ισορροπία σου. Σε περίπτωση που αυτό συνδυάζεται με συχνά πεσίματα, το πρόβλημα είναι προχωρημένο και θα πρέπει άμεσα να συβουλευτείς κάποιον ειδικό.

4. Δυσκολεύεσαι να θυμηθείς

Η δυσκολία στο να θυμηθείς διάφορα γεγονότα ή απλά καθημερινά πράγματα πουμπρεί να κάνεις είναι επίσης ένα ανησυχητικό σημάδι, αναφορικά με την έλλειψη της Β12 στον οργανισμό σου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτή μπορεί να είναι η αιτία ακόμα και για την εκδήλωση άνοιας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

5. Εχεις συνέχεια άγχος και κλαις

Το νευρικό σύστημα πλήττεται ιδιαίτερα από την έλλειψη της Β12, με αποτέλεσμα είτε να είσαι συνέχεια αγχωμένη είτε να ξεσπάς σε κλάματα. Εάν έχει παρατηρήσει να σου συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις γιανα διαπιστώεις εάν αυτή είναι η αιτία του... κακού.