Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στην ψυχική υγεία των ανδρών

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017 12:43

Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στην ψυχική υγεία των ανδρών

Οι άνδρες που καταναλώνουν πολλά γλυκά βάζουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία τους, σύμφωνα με τα ευρήματα 30ετούς μελέτης Βρετανών επιστημόνων.


Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), συνέκριναν την κατανάλωση ζάχαρης από περισσότερους από 8.000 Βρετανούς, οι οποίοι συμπλήρωναν τακτικά αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη υποβάλλονταν επίσης σε εξετάσεις, οι οποίες αξιολογούσαν μεταξύ άλλων την ψυχική κατάστασή τους και κυρίως το αν έπασχαν από αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνδρες που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη από τρόφιμα και ροφήματα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αυτές τις ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν την λιγότερη.

Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια την ημέρα.

Ανάλογη διαφορά δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνικα Κνούπελ, διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του UCL, «η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συσχετίζεται με πολλές αρνητικές εκβάσεις στην υγεία και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα μία, με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδίως στους άνδρες».

«Ασφαλώς υπάρχει σωρεία παραγόντων που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας ψυχικής διαταραχής, αλλά η υπερκατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.

ΠΗΓΗ: onmed.gr