Πόσα κιλά φέρνει η διακοπή του καπνίσματος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 00:10

 Πόσα κιλά φέρνει η διακοπή του καπνίσματος

Βρετανοί και Γάλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μέση πρόσληψη βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με ό,τι πίστευαν ή εκτιμούσαν έως τώρα οι ερευνητές. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο site της British Medical Journal οι πρώην καπνιστές πρέπει να αναμένουν ότι θα παχύνουν κατά πέντε κιλά μέσα στον επόμενο χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος.

Πρόκειται για έναν αριθμό κιλών αρκετά μεγαλύτερο από τα τρία κιλά που αναφέρονται στα σχετικά εγχειρίδια διακοπής του καπνίσματος ή από τα 2,3 κιλά που πολλές γυναίκες καπνίστριες αναφέρουν ότι είναι «πρόθυμες» να ανεχτούν προκειμένου να κόψουν το κάπνισμα.

Η έρευνα, όπως αναφέρει το vita.gr, βασίστηκε στην ανάλυση 62 προηγούμενων μελετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώην καπνιστές παίρνουν κατά μέσο όρο 4,67 κιλά στους δώδεκα μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον κιλών λαμβάνεται τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Βέβαια, οι αλλαγές του βάρους ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Το 16% όσων κόβουν το κάπνισμα χάνουν βάρος, ενώ το 13% παίρνουν πάνω από 10 κιλά. Η χρήση υποκατάστατων νικοτίνης δεν επηρεάζει την πρόσληψη ή την απώλεια βάρους.

Πηγή: 24h.gr

Το εύρημα των επιστημόνων θεωρείται σημαντικό προκειμένου οι καπνιστές να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σε σχέση με το βάρος τους όταν α




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ