Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 15:30

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Ίσως να έχετε ακούσει πολλές φορές πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Πιθανώς, όμως, να μην γνωρίζετε το γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας. Η απάντηση είναι πως ενισχύουν τον οργανισμό μας στην καταπολέμηση του λεγόμενου οξειδωτικού στρες.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες;

Το σώμα μας αντιδρά συνεχώς με το οξυγόνο καθώς εισπνέουμε και τα κύτταρά μας παράγουν ενέργεια. Ως συνέπεια αυτής της δραστηριότητας, είναι παράγονται ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια,  γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες αυτές ρίζες αλληλεπιδρούν με άλλα μόρια εντός των κυττάρων και αυτό μπορεί να προκαλέσει οξειδωτική βλάβη στις πρωτεΐνες, στις μεμβράνες και στα γονίδια.

Η οξειδωτική βλάβη έχει ενοχοποιηθεί ως αιτία πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος  Alzheimer και έχει αντίκτυπο στη διαδικασία γήρανσης του σώματος. Εξωτερικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση, το φως του ήλιου και το κάπνισμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Πώς αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας τις ελεύθερες ρίζες;

Για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες, το σώμα παράγει ένα οπλοστάσιο αντιοξειδωτικών. Η «δουλειά» των αντιοξειδωτικών είναι να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα μας. Η ικανότητα του σώματός μας να παράγει τα αντιοξειδωτικά (μεταβολική διαδικασία) ελέγχεται από τον οργανισμό μας και επηρεάζεται από την έκθεσή μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή και το κάπνισμα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μας οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες εστίες ρύπανσης από το περιβάλλον και λιγότερη ποιότητα στη διατροφή μας σημαίνει ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε περισσότερες ελεύθερες ρίζες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών;

Η εσωτερική παραγωγή αντιοξειδωτικών από το σώμα μας δεν είναι αρκετή για να εξουδετερώσει όλες τις ελεύθερες ρίζες. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να αμυνθεί, ενισχύστε τον με την διατροφική πρόσληψη σας των αντιοξειδωτικών. Στις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συμπεριλαμβάνονται: οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, το τσάι και τα καρότα.