Πρωινό ή βραδινό ντους; Οι ειδικοί απαντούν

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 13:21

Πρωινό ή βραδινό ντους; Οι ειδικοί απαντούν

Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει και διχάζει τους ανθρώπους, σχεδόν όσο και το αν πρέπει να βάζεις ζάχαρη στον καφέ ή όχι: Πότε είναι καλύτερα να κάνουμε ντους, το πρωί ή το βράδυ;


Εκείνοι που βρίσκονται στο…πρωινό στρατόπεδο επιχειρηματολογούν για την αναζωογονητική  επίδραση ενός ντους και υποστηρίζουν ότι μια έκρηξη νερού μας ξυπνά και μας γεμίζει ενέργεια για όλη την ημέρα. Αλλά εκείνοι που προτιμούν να τελειώνουν τη μέρα με ένα χαλαρωτικό, ζεστό ντους, λένε ότι δεν θα μπορούσαν να πέσουν στο κρεβάτι βρώμικοι και ότι κοιμούνται πολύ καλύτερα ως αποτέλεσμα της βραδινής τους συνήθειας.

Υπάρχει όμως σωστή απάντηση στο ερώτημα; Ποιοι έχουν δίκιο;

Αποδεικνύεται, ότι αυτοί που έχουν δίκιο είναι οι βραδινοί τύποι. «Αν σας αρέσει να κάνετε ντους το πρωί, φυσικά να το κάνετε», λέει η Nancy Rothstein, σύμβουλος ύπνου και Πρέσβειρα του Ύπνου (The Sleep Ambassador) όπως αυτοαποκαλείται. «Αλλά σίγουρα θα πρέπει να κάνετε ντους και το βράδυ. Είναι πολύ σημαντικό να πάτε στο κρεβάτι καθαροί και η διαδικασία χωρίζει την ημέρα από τη νύχτα». Ειδικά αν φορέσατε ανοιχτά παπούτσια, το πλύσιμο των ποδιών είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνετε προτού πέσετε στο κρεβάτι.

Ωστόσο, υπάρχουν οφέλη για την υγεία τόσο από το πρωινό όσο και από το βραδινό ντους.

«Ένα πρωινό ντους μάς δίνει τον χρόνο να σκεφτούμε και να ανασυνταχθούμε προτού ξεκινήσει μια μακρά ή ταραχώδη ημέρα», υποστηρίζει η Δρ Mona Gohara, καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ. «Αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες».

Το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται καλύτερο μετά από ένα πρωινό ντους: «Το δέρμα μας είναι στα καλύτερά του όταν ο καθαρισμός του είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε το πρωί», υποστηρίζει ο Yen Reis, ιδρυτής της Skin Laundry. «Πρέπει να γίνεται προτού αντιμετωπίσουμε ελεύθερες ρίζες, ήλιοκαι βρωμιά, τα οποία αναπόφευκτα επιτίθενται στο δέρμα μας μόλις βγαίνουμε από την πόρτα».

Τα κύτταρα του δέρματος, που χαλαρώνουν τη νύχτα, διεγείρονται από ένα πρωινό ντους και ο Reis λέει ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη λιπαρή ή την επιρρεπή στην ακμή επιδερμίδα. «Το χλιαρό νερό είναι το καλύτερο», λέει ο Reis. «Ενώ ένα πρωινό χλιαρό ντους μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο υγιές, ένα πολύ ζεστό ντους μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ειδικά για το ξηρό και ευαίσθητο δέρμα».

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το ντους το βράδυ έχει εξίσου πολλά οφέλη για το δέρμα αφού έτσι αφαιρείται το μακιγιάζ, η λιπαρότητα και οι ρύποι που έχουν συσσωρευτεί στο δέρμα όλη την ημέρα. Ωστόσο, ίσως το καλύτερο επιχείρημα για ένα ντους προτού το κρεβάτι είναι η θετική του επιρροή στην ποιότητα του ύπνου.

«Όταν πέφτετε στο κρεβάτι, θα πρέπει να αισθάνεστε καθαροί», λέει ο Rothstein. «Το βραδινό ντους αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της ρουτίνας προετοιμασίας για ύπνο. Ούτε τηλέφωνα, ούτε mails, απλώς η πολυτέλεια του ζεστού νερού που ρέει πάνω στο σώμα. Αδράξτε την ευκαιρία για να ηρεμήσετε».

Πηγή: iatrikanews