10 X happy! Aύξησε τη σεροτονίνη – Διώξε την κατάθλιψη

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 13:03

10 X happy! Aύξησε τη σεροτονίνη – Διώξε την κατάθλιψη

Έρευνες υποστηρίζουν πως η αύξηση παραγωγής εγκεφαλικής σεροτονίνης, λειτουργεί σαν «stress immunizer” (ανοσοποιητικός παράγων κατά του stress).

Όσον αφορά στις μεταπτώσεις της διάθεσης, η σεροτονίνη φαίνεται να παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης σχετίζονται με ευερεθιστικότητα, επιθετικότητα, ανυπομονησία και ανησυχία. Στοιχεία αποδεικνύουν ότι η σεροτονίνη αναστέλλει την επιθετική συμπεριφορά σε πειραματόζωα και ανθρώπους.

Η σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη με βασικό δομικό της λίθο το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Τροφές πλούσιες σε αυτό το αμινοξύ είναι οι μπανάνες, το γάλα ,το τυρί, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά και τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα), και κυρίως τα εκχυλίσματα ελαίων από ψάρια.

Τα ω-3 βρίσκονται στα ιχθυέλαια, όπως στον τόνο, τον σολομό, τις σαρδέλες και σε ψάρια όπως: μπακαλιάρο, αστακό, γαρίδες ,σαρδέλα, σολομό, ξιφία, στο αβοκάντο, τις ελιές και τα καρύδια καθώς και σε φυτικές τροφές όπως σογιέλαιο, καρυδέλαιο, καρύδια, λιναρόσποροι, λιναροσπορέλαιο.

Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν καλά ενισχυτικά της διάθεσης και σεροτονίνη και, όπως έχουν υποδείξει έρευνες, η κατανάλωση τους βελτιώνει την κατάθλιψη.

Επίσης για να συντεθεί σεροτονίνη χρειάζεται τις βιταμίνες Β6, Β12 και το φολικό οξύ.

naturanrg.gr