Ο ξενοδόχος που βγάζει το ελαιόλαδο και καλλιεργεί τα φρούτα και τα λαχανικά που προσφέρει στους τουρίστες του!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 22:02

Ο ξενοδόχος που βγάζει το ελαιόλαδο και καλλιεργεί τα φρούτα και τα λαχανικά που προσφέρει στους τουρίστες του!

Δεν είναι… φτιάξαμε ξενοδοχείο και βάζουμε μέσα τουρίστες  για να απολαμβάνουν καθημερινά τον ήλιο και τη θάλασσα που απλόχερα διαθέτει η Ρόδος!

Είναι ότι έχουμε και πρόταση: καλλιεργούμε το δικό μας λάδι το οποίο προσφέρουμε στους πελάτες μας και τα δικά μας φρούτα και λαχανικά σε ποσότητες που καλύπτουν σχεδόν τις ανάγκες του ξενοδοχείου! Και δεν το κάνουμε απλώς, παίρνουμε και βραβεία γι’ αυτά, διεθνή!
Ο λόγος για τον ξενοδόχο  Αλέξανδρο  Πασσάλη, τόσο νέο και τόσο δημιουργικό που στο ξενοδοχείο του Alex Beach Hotel στη Θολό, έχει καταφέρει μαζί με την οικογένειά του να έχει πρόταση και να τη στηρίζει τόσο που να τον επιλέγουν οι πελάτες του γι’ αυτήν. Όποιος μιλάει για αγροτουρισμό, αλλά και αθλητικό τουρισμό τον οποίο ενισχύει εκμεταλλευόμενος τα μελτέμια που πνέουν στην περιοχή, μπορεί να μιλήσει γι’ αυτόν. Μακάρι κι άλλοι να έχουν πρόταση και να μην επαναπαύονται στις δόξες που παρέχει από μόνη της η Ρόδος και ευτυχώς που είναι κι άλλοι στη φιλοσοφία αυτή: που ψάχνουν, που μορφώνονται συνεχώς και πάνε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.

Πώς ξεκίνησε η αγάπη για το ελαιόλαδο και πώς το ενσωματώσατε στις παροχές του ξενοδοχείου σας;
Στο ξενοδοχείο μας είχαμε πάντα 300 ρίζες ελιές τις οποίες είχε φυτέψει ο παππούς μου, Θολοενός με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του. Ο παππούς είχε φύγει στο Kαμερούν όπου δούλευε για χρόνια και γύρισε φέρνοντας κάποια χρήματα με τα οποία αγόρασε αυτή τη γη στο χωριό του, με όνειρο να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο. Λόγω προβλημάτων υγείας δεν πρόλαβε να το ξεκινήσει καν, πέθανε στα 55 του χρόνια. Είχε όμως φυτέψει εκεί εκλεκτή ποικιλία κορωνέικης ελιάς. Ο πατέρας  μου ξεκίνησε το ξενοδοχείο αρκετά χρόνια αργότερα, το 1990, διατηρώντας τα ελαιόδεντρα. 


Από αυτό το σημείο μέχρι να εμφιαλώνετε το δικό σας ελαιόλαδο και να στέλνετε και στο εξωτερικό υπάρχει απόσταση! Πώς τα καταφέρατε;
Εμείς πάντα ως ξενοδοχείο καλύπταμε τις ανάγκες μας σε ελαιόλαδο από τα συγκεκριμένα δέντρα. Για πρώτη φορά εμφιάλωσα εγώ το συγκεκριμένο ελαιόλαδο, το 2012 και χάρισα τις συσκευασίες σε τουριστικούς πράκτορες οι οποίοι είχαν  έρθει να ενισχύσουν τον ροδιακό τουρισμό εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Είχε απήχηση και από τους πράκτορες που το δέχτηκαν με πολλή ικανοποίηση, αλλά και οι πελάτες του ξενοδοχείου μας, μάς ρωτούσαν πώς θα προμηθεύονταν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο. Είχα πολύ ενθουσιασμό και για τα επόμενα δύο χρόνια παρακολούθησα σεμινάρια ελαιολάδου, ταξιδεύοντας στην Kρήτη και φτάνοντας μέχρι την Τοσκάνη για να παρατηρήσω εξαιρετικές πρακτικές, να μιλήσω με παραγωγούς και να προσπαθήσω να τις μεταφέρω στην περιοχή που δραστηριοποιούμαι. Έτσι συνειδητοποίησα  ότι η περιοχή της Θολού διαθέτει εξαιρετικές εδαφολογικές συνθήκες όπως και κλιματολογικές συν του ότι τα περισσότερα δέντρα που εντόπιζα στην περιοχή ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών (τα 40-80 είναι η καλύτερη ηλικία) κάτι το οποίο προοιώνιζε ιδανικές προοπτικές. Έτσι ξεκινήσαμε να εμφιαλώνουμε ό,τι καλύτερο έχει να δώσει ολόκληρη η περιοχή του Θεολόγου και του Καλαμώνα, μέσα από συνεργασίες με εξαιρετικούς παραγωγούς όπως ο κ. Μιχάλης Μανωλάκης, το ελαιοτριβείο των αδελφών Κασταμούλα στο Θεολόγο και με το εμφιαλωτήριο του Φίλιππου Μάστορα, στις Καλυθιές. Και έχοντας τη διαρκή υποστήριξη των γονιών μου και του αδελφού μου Πέτρου.

Τα δικά σας ελαιόδεντρα συνεχίζουν να σας δίνουν λάδι;
Βεβαίως, είναι εξαιρετικής ηλικίας πλέον και τα τελευταία χρόνια παίρνουμε το μάξιμουμ και σε ποιότητα και σε ποσότητα, αναζητώντας πάντα τη βελτιστοποίηση των πρακτικών μας.

Και στη συνέχεια ήρθαν τα βραβεία!
Το Μάρτιο του 2016 έγινε ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου στην Αθήνα. Αν και η Ρόδος δεν έχει ούτε το 1% της πανελλήνιας παραγωγής, εστάλησαν δύο δείγματα και το ένα ήταν το δικό μας. Το ασημένιο μετάλλιο που πήραμε ήταν έκπληξη για εμένα γιατί ήξερα ότι ήμασταν πολύ ψηλά, αλλά όχι ότι θα παίρναμε μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό. Έτσι ήρθε το πρώτο μετάλλιο ελαιολάδου για ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο, σε διεθνή διαγωνισμό και μάλιστα από ξενοδοχείο. Είναι ενδεικτικό ότι συμμετείχε και το Costa Navarino το οποίο έμεινε 10 θέσεις πίσω από εμάς. Τα επόμενα χρόνια βελτιωθήκαμε ακόμα περισσότερο, συμμετείχαμε σε διεθνή διαγωνισμό ποιότητας ελαιολάδου και κατακτήσαμε μετάλλιο όπου κι αν συμμετείχαμε, δηλαδή Λονδίνο και Τόκιο. 
 

Πού μπορεί να βρει κανείς το ελαιόλαδό σας;
Πέραν του ότι διαθέτουμε το ελαιόλαδό μας σε επιλεγμένα εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία της Ρόδου ώστε να το γεύονται οι επισκέπτες του νησιού μας, εξάγουμε και μια ποσότητα στη Γερμανία. Ο σκοπός είναι αυτός που το έχει απολαύσει στη Ρόδο να μπορεί να το βρει και μέσω e-shop στη Γερμανία. 

Εσείς όμως στο ξενοδοχείο σας είσαστε σχεδόν αυτάρκεις και σε άλλα προϊόντα, καλλιεργείτε τη γη και προσφέρετε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά στους πελάτες του ξενοδοχείου σας!
Το ξενοδοχείο μας από το 2013 έχει βραβευτεί από την Travel life και την TUI για βέλτιστες οικολογικές πρακτικές. Έχουμε νοικιάσει χωράφι δίπλα στο ξενοδοχείο, και μαζί με ένα  χωράφι του παππού μου στο χωριό, καλλιεργούμε φρούτα και λαχανικά, με λίπασμα που προέρχεται από κομποστοποίηση και άλλες οικολογικές πρακτικές. Το ξενοδοχείο μας πλέον καλύπτει ένα 60% των αναγκών του σε φρούτα και λαχανικά από δικά μας προϊόντα. Με ιδιαίτερη χαρά παρατηρώ ότι κι άλλοι συνάδελφοι ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές και καινοτομίες.

Μέχρι και τον αέρα που πνέει στην περιοχή, εκμεταλλευτήκατε για να προσελκύσετε τουρίστες που κάνουν θαλάσσια σπορ!
Επειδή η θέση του ξενοδοχείου είναι «δύσκολη», βρίσκεται στη Θολό και δεν έχουμε τη θάλασσα ως κύριο λόγο προσέλκυσης τουριστών, προσπαθήσαμε να αναπτυχθούμε προβάλλοντας άλλα προτερήματα της περιοχής. Για παράδειγμα τον αέρα που πνέει στην περιοχή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η οποία  έχει ήδη μία παράδοση σε θαλάσσια σπορ όπως είναι η ιστιοσανίδα και το Kite. Προσπαθήσαμε λοιπόν να αναδείξουμε περαιτέρω την περιοχή αξιοποιώντας το μελτέμι. 

Αυτό ωστόσο το προσφέρει και το Πρασονήσι!
Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε 20-25 λεπτά από την πόλη, κι έχουμε ξενοδοχειακή υποδομή όπου μπορεί να απασχοληθεί και η υπόλοιπη οικογένεια πέραν εκείνου που κάνει θαλάσσια σπορ. Με δεδομένο ότι η περιοχή προσφέρει πολύ ωραίες επιλογές και για βραδινή διασκέδαση, προσφέρεται όλο το πακέτο στον πελάτη. Πρόκειται για μία μορφή αθλητικού τουρισμού η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πελάτες από την κεντρική Ευρώπη. Συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένα πρακτορεία, έχουμε φιλοξενήσει ορισμένους από τους καλύτερους αθλητές σέρφινγκ στον κόσμο, ενώ έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για εμάς σε έντυπα που εξειδικεύονται στα θαλάσσια σπορ.

ΡΟΔΙΑΚΗ



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ