Η ίδρυση της Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, δικαιώνει τον Περιφερειάρχη

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 09:57

Η ίδρυση της Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα, δικαιώνει τον Περιφερειάρχη

Θ. Γαλιατσάτος:  «Φέρνουν άμεσα αποτελέσματα οι διεκδικήσεις μας για την προστασία και την ανάδειξη του τόπου και της οικονομίας μας»

Η ίδρυση της Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα,  δικαιώνει τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και το Περιφερειακό Συμβούλιο

Θ. Γαλιατσάτος:  «Φέρνουν άμεσα αποτελέσματα οι διεκδικήσεις μας για την προστασία και την ανάδειξη του τόπου και της οικονομίας μας»

Τη δικαίωση της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των προσπαθειών και παρεμβάσεων του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, απέναντι σε αποφάσεις των Υπουργείων, φέρνει η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, στο Νομοσχέδιο για το θεματικό τουρισμό, σύμφωνα με την οποία τροποποιείται - συμπληρώνεται ο Οργανισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ. π.δ. 72/2018 και π.δ.343/2001) και η  Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων διαιρείται σε δύο νέες Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα (υφίσταται και σήμερα) και την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.

Να σημειωθεί με το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε το περασμένο καλοκαίρι, στο νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΕΟΤ, η  Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ιδρυόταν με έδρα τα Γιάννενα.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, που απέστειλε, αρχές Αυγούστου, επιστολή διαμαρτυρίας στην  Υπουργό Τουρισμού,  Έλενα Κουντουρά με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξιο Τσίπρα, τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Κωνσταντίνο Τσέγα και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Χαράλαμπο Καρίμαλη, εκφράζοντας την αντίθετη γνώμη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ως προς το άρθρο 31 παρ. 1 περ. β΄ του π.δ. 72/2018 «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» (ΦΕΚ 141 Α΄ / 02-08-2018) .

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης επεξηγούσε τους λόγους για τους οποίους τα Υπουργεία πρέπει να οργανώνουν τις υπηρεσίες τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό οργάνωσης που είναι οι 13 Περιφέρειες, με γνώμονα και τις διαφορετικές ταχύτητες που κινούνται στο πλαίσιο της τουριστικής τους οικονομίας, ενώ επεσήμανε  τους λόγους για τους οποίους η έδρα της νεοσύστατης Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ.  έπρεπε να συσταθεί στην Κέρκυρα.

«Όταν οι δύο Περιφέρειες κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας δε μπορεί να εξαναγκάζεις την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να συνδιαλέγεται και να υπακούει σε ρυθμούς που είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς της. Εμείς δε θα συστήσουμε στον ΕΟΤ τον τρόπο λειτουργίας του, αν δηλαδή θέλει να κάνει μία υπηρεσία εσωτερικού που να περιλαμβάνει δύο Περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι κατά την άποψη μας αυτό είναι ανορθολογικό και αντιπαραγωγικό. Αν αποφασίζει όμως, όπως κάνει τώρα για δικούς του λόγους, μία ενιαία δομή για τα Ιόνια και την Ήπειρο, αυτό που θα έπρεπε πρωταρχικά να πράξει, είναι να ορίσει ως έδρα την Κέρκυρα. Γιατί δε μπορεί μία Περιφέρεια της χώρας που κινείται στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας, με ρυθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ την εδαφική της έκταση και τον πληθυσμό της σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν, να μην είναι αυτή που έχει το πλεονέκτημα της έδρας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης απαιτούσε από την κυβέρνηση να προβεί σε τροποποίηση – συμπλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε ο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού» να διαιρέσει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού ή, στην περίπτωση που διατηρείτο η ενιαία Υπηρεσία Ηπείρου – Ιονίων Νήσων, να απονεμόταν η έδρα στην Κέρκυρα.

Ομόφωνη ήταν και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα όταν τέθηκε προς συζήτηση, στις 25 Αυγούστου,  όπου το  Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε την  ανάκληση  του άρθρου 32 παρ.1,του Προεδρικού Διατάγματος  72Β/2018 για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με έδρα τα Γιάννενα, η λειτουργία των κρατικών δομών να ακολουθεί το πλαίσιο της διάρθρωσης των 13 Αυτοδιοικητικών Περιφερειών της χώρας και η σύσταση Υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού να πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Μετά τις παραπάνω ενέργειες, η Υπουργός Τουρισμού,  Έλενα Κουντουρά, αποδεχόμενη το δίκαιο των ισχυρισμών του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, προχώρησε στη θετική νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε προ λίγων ημερών στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, θα λειτουργήσει αυτόνομα και θα έχει έδρα την Κέρκυρα.