Τα νησιά ετοιμάζονται για... απογείωση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 15:30

Τα νησιά ετοιμάζονται για... απογείωση

Περισσότερους από 58 εκατ. επιβάτες υποδέχθηκαν τα ελληνικά αεροδρόμια το 2017, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα περάσουν τον πήχη των 55 εκατ. επιβατών.


Οσο το άρμα του τουρισμού απογειώνει τα τελευταία χρόνια τις αφίξεις, τόσο τα αεροδρόμια αναδεικνύονται σε μοχλούς ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η συνεχής όμως αύξηση του τουριστικού ρεύματος δοκιμάζει τα όρια της δυναμικότητάς τους, ενώ παράλληλα ένα γενικό «ρεκτιφιέ» είναι απαραίτητο ώστε υποδομές και υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εικόνα της χώρας και τα διεθνή πρότυπα.

Σύμφωνα με το Βήμα οι μήνες που απομένουν ως την έναρξη της υψηλής σεζόν, στα τέλη Μαρτίου, είναι καθοριστικοί. Στο τελευταίο δίμηνο του 2017 άρχισε να ξεδιπλώνεται το επενδυτικό πλάνο της Fraport Greece για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Από την ανάληψη των αεροδρομίων, στις 11 Απριλίου 2017, έχουν συντελεστεί συνολικά 12.597 εργασίες συντήρησης, εκ των οποίων 7.591 διορθωτικές και 5.006 προληπτικές, σε ηλεκτρικά συστήματα, μηχανολογικά, φωτισμό πίστας και έργα πολιτικού μηχανικού/κτιριακά.
Επόμενοι σταθμοί

Στα μεγάλης κλίμακας εργοτάξια η Κως παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τη Μύκονο, όπου ο ολοκαίνουργος διάδρομος τοποθετήθηκε προκειμένου να καλύψει την κίνηση για την επόμενη 20ετία. Μετά το ξήλωμα και την τοποθέτηση νέου διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, το εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου «μπήκε» σε ένα καράβι και μεταφέρθηκε πριν από λίγες ημέρες στο λιμάνι της Κεφάλου. Θα στηθεί εκ νέου στην Κω, προκειμένου στις 4 Μαρτίου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναβάθμιση του διαδρόμου. Το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό ως τις 19 Μαρτίου, καθώς είναι κρίσιμο μέχρι την έναρξη της υψηλής περιόδου, που επί της ουσίας σημαίνει αύξηση άνω του 200% των πτήσεων σε σχέση με τον χειμώνα.

Επόμενοι σταθμοί είναι η αναβάθμιση των διαδρόμων, αρχικά της Κεφαλονιάς, όπου δεν θα απαιτηθεί κλείσιμο του αεροδρομίου, αλλά και της Ρόδου, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί μεγάλα προβλήματα. Παράλληλα, ρολάρουν οι διαδικασίες αδειοδότησης και για τα 14 «εργοτάξια» που στήνει η Fraport Greece, με πρόσφατη την έκδοση οικοδομικών αδειών για Ακτιο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

in.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250