Ιόνια νησιά: Ψηφιακή σήμανση των αξιοθέατων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 12:42

Ιόνια νησιά: Ψηφιακή σήμανση των αξιοθέατων

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας- Ιθάκης, ενέκρινε τη Σύμβαση με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων-Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.


Τίτλος της έρευνας της ανωτέρω σύμβασης είναι “Ερευνα Σύγχρονων Ψηφιακών Μεθόδων Σήμανσης Αξιοθέατων με Στόχο τη Βελτιστοποίηση της Ενημέρωσης Επισκεπτών και την Κοινοποίηση Εμπειριών. Εφαρμογή με Χρήση Τεχνολογιών NFC-QR-Code και Πρωτότυπων #Hashtags”.

Οι δράσεις του Εργου είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

-Πρωτογενής έρευνα αποτύπωσης εμπειρίας επισκεπτών με ερωτηματολόγιο στην Κεφαλονιά.Θα σχεδιασθεί ερωτηματολόγιο που θα διανεμηθεί σε τρεις γλώσσες -Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά- στο οποίο θα καλούνται να απαντήσουν οι εξερχόμενοι επισκέπτες. Το ερωτηματολόγιο θα είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα αντίστοιχων μεγάλων τουριστικών προορισμών όπως της Νέας Ζηλανδίας. Επισημαίνεται ότι η έρευνα δεν αποσκοπεί στον εντοπισμό του δημογραφικού προφίλ των επισκεπτών και τις συνήθειές τους πριν επισκεφθούν την Κεφαλονιά, αλλά για την αποτύπωση της εμπειρίας τους όσο βρίσκονται στο νησί.

-Επιλογή Hashtags. Η χρήση μοναδικών Hashtags για κάθε αξιοθέατο αυξάνει την αναγνωρισιμοτητα και την επισκεψιμότητά του. Θα δημιουργηθούν κατάλληλα Hashtags για 60 αξιοθέατα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

-Υλοποίηση mobile web site με πληροφορίες για τα 60 επιλεγμένα αξιοθέατα.

-Ηλεκτρονικός Σχεδιασμός 60 πρωτότυπων πινακίδων σήμανσης που θα δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ή το tablet τους για να λάβουν αναλυτικές πληροφορίες για το αξιοθέατο στο οποίο βρίσκονται.

Το 'Εργο μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και σε ότι αφορά την υιοθέτηση των τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν από τους επαγγελματίες για τις δικές τους ανάγκες ηλεκτρονικής σήμανσης -εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.α.- όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Έτσι,η διάχυση της χρήσης των Τεχνολογιών αυτών από τις Περιφερειακές Ενότητες μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ευρύτερες χρήσης τους και σε ιδιωτικούς χώρους

Τέλος, επισημαίνεται ότι η συνεργασία το ΤΕΙ εμφανίζεται οικονομικότερη άλλων αναδόχων, λόγω του ότι μεταξύ άλλων αξιοποιεί τον εξοπλισμό, τις υποδομές και το υφιστάμενο προσωπικό αλλά και φοιτητές για την υλοποίηση της δράσεως . Το έργο θα είναι απολύτως επεκτάσιμο στο μέλλον στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας με ελάχιστο επιπλέον κόστος καθώς η τεχνολογική υποδομή θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμη.

tornosnews.gr