Aφιέρωμα στην Κεφαλονιά από την εκπομπή "Ελλάδα στην καρδιά μας" του Star Web TV (VIDEO)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 09:46

Aφιέρωμα στην Κεφαλονιά από την εκπομπή "Ελλάδα στην καρδιά μας" του Star Web TV (VIDEO)

Αφιέρωμα στην Κεφαλονιά από την εκπομπή "Ελλάδα στην καρδιά μας" του Star Web TV

 

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος* (121-180 μ.Χ) διατύπωσε στο περίφημο έργο του "Τα εις εαυτόν", ζ' 3 : "Τοσούτου άξιος έκαστός εστιν, όσου άξιά εστι ταύτα περί ά εσπούδακεν". Μετάφραση: Aξίζει κανείς τόσο όσο αξίζουν τα πράγματα με τα οποία ασχολήθηκε συστηματικά.

Έχοντας ως κίνητρο την παραπάνω θεώρηση και αφού το νησί της Κεφαλονιάς αξίζει και με το παραπάνω  να ασχοληθεί καθείς μαζί του με αγάπη, επιδίωξα και βρήκα "ευήκοα ώτα" ( απόδοση: τα πρόθυμα να δεχθούν κάτι) από τον δημοσιογράφο του "Star Web TV",  Mπάμπη Πετράκη  να γίνει ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου ένα αφιέρωμα για την Κεφαλονιά στην εβδομαδιαία εκπομπή που παρουσιάζει με τίτλο: "Eλλάδα στην καρδιά μας".

Η εκπομπή προβλήθηκε διαδικτυακά την Τρίτη 18 Απριλίου 2017 στις 23:00 και είναι πλέον διαθέσιμη προς αξιοποίηση στην ιστοσελίδα της εκπομπής:                                                        

Σε τούτο το κάλεσμα (μου) ανταποκρίθηκε με χαρά αφενός ο  Α/Δήμαρχος Τουρισμού Κεφαλληνίας, Ευάγγελος Κεκάτος και αφετέρου ο οικονομολόγος & μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ - Καναδά, Γαβριήλ Μανωλάτος.   

Ανάμεσα στα θέματα που αναπτύχθηκαν από τον κ. Ε. Κεκάτο ήταν: α) η "κυοφορούμενη" αδελφοποίηση της Κεφαλονιάς με την πόλη Βανκούβερ (Vancouver, Βritish Columbia) του Καναδά  β) η πρόσφατη πρόταση του Δήμου Κεφαλονιάς στην Ευρωπαΐκή Επιτροπή για την θέσπιση του "Ευρωπαΐκού Πολιτιστικού Νησιού" κ.α

Από μεριάς του ο (εκ Σάμης ορμώμενος) κ. Γ. Μανωλάτος περιέγραψε τα έργα της Ελληνικής Παροικίας στο Μόντρεαλ κάνοντας φυσικά σύντομη μνεία και για τους Κεφαλλήνες που διαβιούν στον Καναδά.     

                                                                                  

(photo αρχείο)

https://www.youtube.com/watch?v=G5hXbW_s3lE

Πηγές:

1) http://www.hcgm.org/

2) https://www.tourismvancouver.com/

*Yπόμνημα:

Ο Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος (

Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus), ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 έως το 180 μ.Χ. Κυβέρνησε ως συναυτοκράτορας με τον Λεύκιο Βέρο από το 161 έως το θάνατο του Βέρου το 169 μ.Χ.

Ήταν ο τελευταίος από τους "Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες" και θεωρείται επίσης ως ένας από τους σημαντικότερους στωικούς φιλοσόφους.

Ο θάνατος του Μάρκου Αυρήλιου θεωρείται από πολλούς ως το τέλος της περίφημης Ρωμαϊκής Ειρήνης (

Pax Romana)

Ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε το περίφημο έργο "Τα εις εαυτόν", κατά τη διάρκεια των πολεμικών εκστρατειών του εναντίον της αναγεννημένης Παρθικής Αυτοκρατορίας στην Ανατολή και των γερμανικών φύλων στην Γαλατία και τον Δούναβη .

Το έργο γράφτηκε μετά το

172 μ.Χ. και ενώ ο συγγραφέας κατείχε ήδη το αυτοκρατορικό αξίωμα . Είναι γραμμένο στην Ελληνική -τη γλώσσα των μορφωμένων Ρωμαίων- και ως προς το περιεχόμενο το έργο εντάσσεται στην παράδοση της στωικής φιλοσοφίας με ιδιαίτερα έκδηλη την επίδραση του Έλληνα φιλοσόφου Επικτήτου (~55-120 μ.Χ)

Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως έργο μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου.-