Η πλατφόρμα γαμήλιων ταξιδιών που έγινε πολύφερνη «νύφη»- Η Κεφαλονιά στα μέρη με υψηλή ζήτηση!

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 11:23

Η πλατφόρμα γαμήλιων ταξιδιών που έγινε πολύφερνη «νύφη»- Η Κεφαλονιά στα μέρη με υψηλή ζήτηση!

Πρώτη σε προτίμηση μεταξύ των πελατών-χρηστών της online πλατφόρμας είναι η Ρόδος


Από τη στιγμή που η Μαρία Ευριπίδη χάραζε σε ένα κομμάτι χαρτί τα «points» ενός πρόχειρου business plan για τη δημιουργία μιας online πλατφόρμας άμεσης κράτησης ημερομηνίας για την τέλεση πολιτικού γάμου στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέχρι  το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου όταν το δημιούργημά της BookYourWeddingDay.com αποσπούσε  το βραβείο στην κατηγορία «Νέες Επιχειρήσεις στις Υπηρεσίες» στα «Παπαστράτος Business Greece Awards 2017», είχαν μεσολάβησαν μόλις είκοσι μήνες.

Μάλλον ελάχιστος χρόνος αν τον συγκρίνει κανείς με τις 6-8 εβδομάδες που χρειαζόταν ένα ζευγάρι στην Αγγλία μέχρι να πάρει απάντηση από τον ταξιδιωτικό του πράκτορα για το αν μπορεί να παντρευτεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, στο μέρος που ονειρευόταν.

Μέχρι τη δημιουργία της πλατφόρμας, όταν ένα ζευγάρι Άγγλων απευθυνόταν σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο για να κλείσει το γάμο και το γαμήλιο ταξίδι του στο εξωτερικό, το αίτημα ακολουθούσε μια διαδρομή διάρκειας 6-8 εβδομάδων έως ότου επιστρέψει ως απάντηση: ο υπάλληλος του ταξιδιωτικού γραφείου προωθούσε το αίτημα στο κεντρικό call center του τουρ οπερέϊτορ. Από εκεί προωθούνταν στον αντιπρόσωπό τους στην Ελλάδα ή την Κύπρο κι εκείνος το προωθούσε  στις υπηρεσίες του Δήμου και του ξενοδοχείου. Αν η ημερομηνία γάμου ήταν διαθέσιμη ενημερωνόταν ο αντιπρόσωπος ο οποίος ακολούθως ενημέρωνε το call center στην Αγγλία, εκείνο τον ταξιδιωτικό πράκτορα κι αυτός το ζευγάρι. Εφ’ όσον υπήρχε ακόμα ζευγάρι και δεν είχαν επικρατήσει δεύτερες σκέψεις…

Στη συνέχεια ο τουριστικός πράκτορας προχωρούσε με την διευθέτηση του ταξιδιωτικού πακέτου (αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, γαμήλιες υπηρεσίες  κ.λπ.).

Καθώς, μάλιστα, η διαδικασία επαναλαμβανόταν σχεδόν καθημερινά, λόγω του ρόλου της η Μ. Ευριπίδη – εργαζόταν ως υπεύθυνη πωλήσεων σε έναν από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της Κύπρου- παρατήρησε το τεράστιο πρόβλημα/κενό που υπήρχε στην αγορά.

«Δεν ήταν στις προθέσεις μου να γίνω επιχειρηματίας. Λύση στο πρόβλημα προσπαθούσα να βρω. Και για να το κάνω προσπάθησα να σκεφτώ όπως θα σκεφτόταν ένας ξενοδόχος, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας ή ένας οργανωτής γάμων (wedding planner)» εξηγεί στο Euro2day.gr η Μαρία Ευριπίδη.

Η ιδέα για μια online πλατφόρμα κρατήσεων όπου κάποιος θα μπορεί να «κλειδώνει» σε χρόνο dt, την ημερομηνία και την τοποθεσία (το Δημαρχείο, το ξενοδοχείο ή άλλο επιλεγμένο χώρο) του πολιτικού γάμου του σε Ελλάδα και Κύπρο, μορφοποιήθηκε αρχικά σε ένα πρόχειρο business plan. Τα υπόλοιπα ήρθαν πολύ γρήγορα.

Το καλοκαίρι του 2015 «έτρεχε» στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας διεθνής διαγωνισμός για καινοτόμες επιχειρήσεις (start ups) που θα συνδέονταν με την Ελλάδα. Το διαγωνισμό διοργάνωνε ο φορέας Reload Greece στον οποίο μετέχουν εξειδικευμένα στελέχη επιχειρήσεων και επιστήμονες ελληνικής καταγωγής που  σκοπό έχουν τη στήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα.

Ξεπερνώντας αρκετές δεκάδες συμμετέχοντες, το BookYourWeddingDay.com βρέθηκε στην τελική εξάδα, κατακτώντας, τελικά, τη δεύτερη θέση.

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση να αφήσω μια καλή, σίγουρη δουλειά, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Τελικά, αποφάσισα να κάνω το βήμα» λέει η Μ. Ευριπίδη.

Το αρχικό κεφάλαιο για την εταιρεία που δημιουργήθηκε ήταν 140.000 ευρώ. Χρηματοδότης ένας κύπριος επιχειρηματίας με διεθνή δραστηριότητα στο χώρο της τεχνολογίας.  Στο μετοχικό σχήμα εντάχθηκε κι ένα κυπριακό νομικό γραφείο ενώ την ανάπτυξη της πλατφόρμας ανέλαβε η κυπριακή εταιρεία Dynamic Works.

Η εταιρεία ιδρύθηκε και εδρεύει στη Λεμεσό της Κύπρου καθώς «ήταν απαγορευτικό να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα με το φορολογικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Μας πρότειναν να το κάνουμε στην Αγγλία, αλλά προτιμήσαμε την Κύπρο» λέει η Μ. Ευριπίδη. Απασχολεί έξι εργαζόμενους στα κεντρικά της γραφεία στην Κύπρο, δύο στην Αθήνα μέσω της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται στην Ελλάδα ενώ η επικοινωνιακή κάλυψη και οι δημόσιες σχέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ην. Βασίλειο γίνονται από το ελληνικό γραφείο εταιρείας που δραστηριοποιείται στις τρεις χώρες.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Συμμετοχή στην πλατφόρμα έχουν ξενοδοχεία ή άλλοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν γαμήλιες τελετές, Δήμοι, ταξιδιωτικοί πράκτορες, οργανωτές γάμων. Η συμμετοχή τους είναι εντελώς δωρεάν. Ένα μικρό τέλος (booking fee) καταβάλλει ο τελικός χρήστης, δηλαδή το ζευγάρι, εφόσον προχωρήσει με κράτηση της ημερομηνίας του γάμου στον επιθυμητό χώρο.

Οι μελλόνυμφοι κλείνουν το γάμο τους κυριολεκτικά με τέσσερα «κλικ»: επιλέγουν ημερομηνία, προορισμό (Ελλάδα ή Κύπρο) και τον χώρο όπου θα γίνει η τελετή (venue) και την ώρα του γάμου. Η πλατφόρμα παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την διαθεσιμότητα. Μπορούν έτσι να «καπαρώσουν» την κράτηση και μόνο τότε τους ζητούνται προσωπικά στοιχεία, καταβάλουν (ηλεκτρονικά)  τη σχετική χρέωση, κάνουν κλικ στο «Book now», λαμβάνουν επιτόπου επιβεβαίωση με κωδικό κράτησης στο e-mail τους και…καλά στέφανα!

«Επιλέξαμε η μοναδική υπηρεσία που προσφέρει η πλατφόρμα να είναι αυτή της κράτησης της ημερομηνίας και ώρας του γάμου που ήταν και το κενό της αγοράς. Δεν προσφέρουμε, δηλαδή, άλλες γαμήλιες υπηρεσίες για να προστατεύσουμε τις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην τους αφαιρέσουμε δουλειά και έσοδα» αναφέρει η Μ. Ευριπίδη.

Η online πλατφόρμα ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Νοέμβριο και μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί σ’ αυτήν 200 ξενοδοχεία στην Ελλάδα τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80-85% όσων ασχολούνται με τον γαμήλιο τουρισμό, σύμφωνα με την Μ. Ευριπίδη, και 100 ξενοδοχεία στην Κύπρο (98% όσων ασχολούνται με τα γαμήλια ταξίδια).

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύεται χρυσοφόρα αγορά για τις ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διοργάνωση γάμων και γαμήλιων ταξιδιών και φυσικά για τις οικονομίες των χωρών. Το εύλογο ερώτημα είναι για ποιο λόγο οι Άγγλοι θέλουν τόσο πολύ να παντρευτούν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Η Μ. Ευριπίδη έχει την εξήγηση.

«Στην Αγγλία τα τέλη που λαμβάνουν οι Δήμοι για την τέλεση ενός γάμου σε χώρο εκτός του Δημαρχείου ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες στερλίνες και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή. Στην Ελλάδα, αντίθετα, τα τέλη που λαμβάνει ο Δήμος είναι τα ίδια είτε ο γάμος γίνεται στο Δημαρχείο είτε σε άλλο χώρο όπως ένα ξενοδοχείο,  ξεκινούν από 80 ευρώ  και φτάνουν μέχρι τα 160 ευρώ, ανάλογα με τον προορισμό.  Στην Κύπρο όταν η γαμήλια τελετή πραγματοποιηθεί σε χώρο εκτός Δημαρχείου όπως ένα ξενοδοχείο, ο μέσος όρος του τέλους που λαμβάνει ο Δήμος είναι 600 ευρώ (632 ευρώ σε Λεμεσό και Πάφο και 586 ευρώ στη Λάρνακα, την Αγία Νάπα και τον Πρωταρά)» εξηγεί.

Η εμπνεύστρια και δ/νουσα σύμβουλος του BookYourWeddingDay.com δίνει στο Euro2day.gr ένα μέτρο του τζίρου που αντιπροσωπεύει ένα γαμήλιο ταξίδι. «Υπολογίστε  πως το ζευγάρι των μελλονύμφων συνοδεύουν συνήθως περί τους 30 συγγενείς και φίλοι οι οποίοι πραγματοποιούν 7-14 διανυκτερεύσεις  ενώ σ’ αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και όλα όσα συνδυάζονται με τη γαμήλια τελετή».

Πως διαμορφώνεται, όμως, η ζήτηση μέχρι στιγμής; «Για το 2017, μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 4.500 κρατήσεις για την Ελλάδα και 5.500 κρατήσεις για την Κύπρο» λέει η Μ. Ευριπίδη.

Αυτή η ζήτηση για γαμήλια ταξίδια στις δύο χώρες ίσως ερμηνεύει το γεγονός ότι οι δύο ισχυρότεροι ταξιδιωτικοί όμιλοι της Ευρώπης, TUI και Thomas Cook, έσπευσαν να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας με τη «νεογέννητη» πλατφόρμα. Εκτός των δύο κολοσσών, ωστόσο, η εταιρεία έχει συνεργασία και με αρκετούς άλλους μικρότερους οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων Olympic Holidays και το Cyplon.

Οι προορισμοί

Μίνι έκπληξη συνιστούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρατήσεων για τους ελληνικούς προορισμούς αφού η Σαντορίνη δεν βρίσκεται, όπως θα ανέμενε κανείς, στην κορυφή. Πρώτη σε προτίμηση μεταξύ των πελατών-χρηστών της online πλατφόρμας είναι η Ρόδος, σύμφωνα με την Μ. Ευριπίδη, ενώ στην Κύπρο την κορυφαία θέση καταλαμβάνει η Πάφος. Υψηλή ζήτηση στην Ελλάδα καταγράφεται και για Κρήτη, Κω, Σκιάθο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με την δημιουργό της πλατφόρμας, τα στοιχεία αφορούν στο πρώτο δίμηνο του 2017 ενώ αναμένεται πως θα διαφοροποιηθούν σημαντικά στη συνέχεια καθώς έχουν αρχίσει να πραγματοποιούν κρατήσεις οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι με τους οποίους υπογράφτηκαν τα πρόσφατα deal (TUI, Thomas Cook).

Μιλώντας για την προοπτική να ενταχθούν και άλλοι προορισμοί στην πλατφόρμα, εκτός Ελλάδας και Κύπρου, η Μ. Ευριπίδη εξηγεί: «έχουμε, ήδη, γίνει αποδέκτες σχετικών προτάσεων τις οποίες εξετάζουμε».

Παναγιώτης Δ. Υφαντής - euro2day.gr