Εστειλαν διακοπές τo capital control

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 15:18

Εστειλαν διακοπές τo capital control

Με δύο ταχύτητες κινείται και φέτος ο ελληνικός τουρισμός. Οι δημοφιλείς προορισμοί βλέπουν -παρά τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων- τις πληρότητές τους να απογειώνονται, τα πολυτελή γιοτ να ελλιμενίζονται στις μαρίνες τους, τα λίαρ τζετ να αποβιβάζουν πλούσιους και διάσημους αστέρες του Χόλιγουντ να δηλώνουν λάτρεις της Ελλάδας.

 

Είναι οι ίδιοι προορισμοί που δέχονται πτήσεις τσάρτερ από τα τέλη Απριλίου. Αντίθετα, στο ρελαντί κινείται ο τουρισμός στους προορισμούς που εξαρτώνται αποκλειστικά από τον Ελληνα τουρίστα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές: Η πορεία των κρατήσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο έδειχνε ότι οι πληρότητες θα άγγιζαν το 95% τον Ιούλιο και το 100% τον Αύγουστο. Ομως μετά την «εμπλοκή» με τους δανειστές και την επιβολή capital control, οι ακυρώσεις ήταν μαζικές. Για «αγχωτικό» Αύγουστο κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Ρέτσος, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα κινηθεί ανοδικά και διευκρινίζει ότι «τις τελευταίες μέρες οι κρατήσεις από το εξωτερικό που μπαίνουν στο σύστημα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι».

Μεσσηνία - Λακωνία
Δύο γείτονες με διαφορετική πορεία

Η πτώση αγγίζει το 50% στη Λακωνία, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Δημήτρης Πολλάλης, «υπάρχουν άδεια ξενοδοχεία στην παραλιακή ζώνη του νομού». Εξαιτίας της χαμηλής κίνησης οι ξενοδόχοι προχωρούν σε προσφορές και εκπτώσεις. Ωστόσο οι απώλειες δεν μπορούν να αναπληρωθούν όπως σε άλλους προορισμούς από ξένους τουρίστες, καθώς η εξάρτηση από την εγχώρια αγορά είναι πολύ μεγάλη.

Αντίθετα, η Μεσσηνία γνωρίζει και φέτος μέρες δόξας, καθώς η περιοχή με την ανάπτυξη του συγκροτήματος Κόστα Ναβαρίνο έχει γίνει πόλος έλξης του διεθνούς τζετ σετ, με σημαντικό όφελος και για τις μικρότερες μονάδες του νομού.

Ιόνιο
Ακυρώσεις... εσωτερικού

Μεσσηνία - Λακωνία
Μεσσηνία - Λακωνία

Στη Λευκάδα σχεδόν το 90% των Ελλήνων που είχαν κλείσει κατάλυμα ακύρωσαν την κράτηση. Αντίθετα κανονικά εξελίσσονται οι κρατήσεις από το εξωτερικό. Μηδενικές είναι οι ακυρώσεις από το εξωτερικό και στην Κεφαλονιά, ενώ στο ναδίρ βρίσκονται οι κρατήσεις από Ελληνες. Ιδια είναι η εικόνα και για την Κέρκυρα, που συνεχίζει να υποδέχεται τους αλλοδαπούς τουρίστες, με τις κρατήσεις από Ελληνες να είναι περιορισμένες.

Στη Ζάκυνθο, όπως αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Χριστίνα Τετράδη, υπάρχουν ακυρώσεις από Ελληνες και από μεμονωμένους πελάτες. Αντίθετα κανονικά εξελίσσονται οι αφίξεις των ξένων τουριστών.

Σαντορίνη
Από τα πιο ισχυρά brand names

Ιόνιο

Πτώση της τάξης του 35%, κυρίως στις κρατήσεις των Ελλήνων, είδαν οι ξενοδόχοι της Σαντορίνης. Και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ο ένας στους τρείς Ελληνες παίρνει και ακυρώνει. Ομως η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα brand names του ελληνικού τουρισμού και είναι πόλος έλξης για δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν στο νησί από τα τέλη Απριλίου, ενώ πλήθος είναι και τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν καθημερινά το λιμάνι της Καλντέρας.

Μύκονος
Πληρότητες πάνω από 80%

Στη Μύκονο οι ακυρώσεις από το εξωτερικό ήταν περιορισμένες, ενώ οι Ελληνες, που κάνουν κράτηση για διακοπές στο Νησί των Ανέμων είναι επίσης ελάχιστοι. Μάλιστα, η πληρότητα στα ξενοδοχεία του νησιού ξεπερνά το 80% και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αφίξεις εμφανίζουν μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι.

Σαντορίνη
Σαντορίνη

Πάρος - Νάξος
Ποντάρουν στον Αύγουστο

Οι ακυρώσεις κυρίως από Ελληνες είναι και στην Πάρο το μεγάλο πρόβλημα για τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Αντίθετα κανονικά συνεχίζονται οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών.

Κατακόρυφη πτώση -και ακυρώσεις- στις κρατήσεις των Ελλήνων είδαν οι επιχειρηματίες της Νάξου νησιού από τις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα, το νησί που έφτασε να έχει πληρότητες τον Ιούνιο της τάξης του 85%, «έχασε» σημαντικό έδαφος τον Ιούλιο και προσπαθεί να ανακάμψει τον Αύγουστο. Αντίθετα κανονικά πραγματοποιούνται οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών.

Μύκονος
Μύκονος

Τήνος- Ανδρος- Μήλος
Χάθηκε η δυναμική

Τα τρία νησιά Ανδρος, Τήνος, Μήλος, ενώ ξεκίνησαν δυναμικά, με τις πληρότητες του Ιουνίου να βρίσκονται στο 75% και τις προβλέψεις για Ιούλιο και Αύγουστο στο 95% και 100% αντίστοιχα, τα capital controls φρέναραν απότομα τη δυναμική των κρατήσεων και αύξησαν τις ακυρώσεις.

Κρήτη
Σταθερή αξία οι Βρετανοί

Στα Χανιά παρατηρείται πτώση σε σχέση με πέρυσι, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου ήταν πεσμένο λόγω του γενικότερου κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας στη χώρα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην ταξιδέψουν οι Ελληνες. Αντίθετα, από το εξωτερικό δεν υπάρχουν ακυρώσεις.

Πάρος - Νάξος
Πάρος - Νάξος

Το Ηράκλειο παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών που καταφθάνουν καθημερινά με πτήσεις τσάρτερ. Ωστόσο, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων, σημειώνει πως «για να διατηρήσουμε τα μεγάλα ποσοστά πληρότητας προχωράμε σε εκπτώσεις που διαμορφώνονται αναλόγως από 15% μέχρι 30%». Ακόμα σημειώνει πως η πιο σταθερή αγορά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις είναι αυτή της Μεγάλης Βρετανίας.

Ρόδος
Ολική επαναφορά από... Τυνησία

Το Νησί των Ιπποτών συνεχίζει να υποδέχεται τους ξένους τουρίστες και η υστέρηση που υπήρξε στις κρατήσεις την περίοδο του δημοψηφίσματος έχει γυρίσει ανοδικά. Επίσης αποκαταστάθηκε από τους tour operators και η ροή τουριστών, που είχαν πληρωμένα πακέτα για την Τυνησία, τα οποία «άλλαξαν» με ελληνικούς προορισμούς μετά το μακελειό σε θέρετρο στη Σους.

Τήνος- Ανδρος- Μήλος
Τήνος- Ανδρος- Μήλος

Χαλκιδική
Κάλυψε το ρωσικό κενό

Οι Ρώσοι έφυγαν, οι Τούρκοι και οι Βαλκάνιοι ήρθαν και έδωσαν «ανάσα» στον τουρισμό της Χαλκιδικής, κυρίως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, όπου η κατάσταση ήταν απογοητευτική και οι ακυρώσεις από τους Ελληνες τουρίστες έπεφταν? βροχή.

«Η μείωση της ρωσικής αγοράς συνεχίζεται, φέτος είναι στο 30% και εκτιμούμε ότι θα περάσουν τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια να ανακάμψει. Από την άλλη η αύξηση έως και 65% στον οδικό τουρισμό, κυρίως από τα Βαλκάνια, είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα που ελπίζουμε να διατηρηθεί. Οσο για τους Τούρκους, οι αφίξεις τους έχουν ανοδική τάση, αλλά δεν είναι σταθεροί τουρίστες, δηλαδή εκμεταλλεύτηκαν και φέτος τις αργίες του Ραμαζανιού και άλλων θρησκευτικών τους εορτών και οι κρατήσεις τους ήταν ολιγοήμερες», λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Κρήτη

Αυτήν τη στιγμή η μείωση των κρατήσεων στη Χαλκιδική είναι στο 25% και υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια, οι φορείς του τουρισμού, ωστόσο, ευελπιστούν ότι το κλίμα θα αναστραφεί και η χρονιά θα κλείσει με μικρή μείωση.

«Χάσαμε δύο μήνες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ειδικά μάλιστα στις αρχές Ιουλίου η ροή των κρατήσεων ήταν μειωμένη κατά 80%. Αρχισε να αναστρέφεται το κλίμα και εκτιμούμε ότι η χρονιά θα κλείσει με πτώση σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 15-17%», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής Δημήτρης Χαδαλής.

Ρόδος
Ρόδος

Η Χαλκιδική δέχτηκε φέτος Σέρβους, Ρουμάνους, Τούρκους και λιγότερο Αγγλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Γάλλους, ενώ οι νέες αγορές ήταν αυτές της Μολδαβίας και της Ουγγαρίας και επιπλέον αυξήθηκαν οι Τσέχοι τουρίστες.

Οπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, η κατάσταση θα είναι ακόμη τραγικότερη του χρόνου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση.

«Ηδη ξεκίνησαν οι κρατήσεις από μεγάλους tour operators για το καλοκαίρι του 2016, οι οποίοι και ζητούν μειώσεις στις τιμές. Θα προτείνουμε μία μικρή μείωση 5-7%, αλλά εκείνοι επιδιώκουν πολύ μεγαλύτερη», λέει χαρακτηριστικά.

Σκιάθος
Νέα δύναμη οι Κύπριοι

Χαλκιδική
Χαλκιδική

«Αντεξε» η κοσμοπολίτικη Σκιάθος και η σεζόν θα κλείσει φέτος με αύξηση γύρω στο 5% για τις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Απογοητευτική είναι, ωστόσο, η εικόνα για τους Ελληνες που την επιλέγουν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτήν τη στιγμή η πληρότητα στη Σκιάθο είναι στο 80% και εκτιμάται ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου τα κενά θα καλυφθούν. «Αγγλοι, Σκανδιναβοί, Ιταλοί και Γερμανοί ήρθαν και φέτος, ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και πολλοί Κύπριοι. Πρόκειται για τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου που αφήνουν χρήματα στο νησί. Τις πρώτες 20 μέρες του Ιουλίου είχαμε πρόβλημα με τις αφίξεις των Ελλήνων, αλλά πιστεύουμε ότι θα επανέλθει η ισορροπία σύντομα και η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο», μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθος Μάκης Κουκουλάκης.

Σκόπελος
Προσδοκία για μικρές απώλειες

Ανακάμπτει και η τουριστική αγορά της Σκοπέλου, όπου τον Ιούνιο υπήρχαν απανωτές ακυρώσεις. «Ο Αύγουστος θα πάει καλά, ελπίζουμε ότι ο καιρός θα διατηρηθεί και τον Σεπτέμβριο και η σεζόν θα κλείσει με μικρή μείωση», σημειώνει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη. Η πλειονότητα των τουριστών στις Σποράδες είναι Αγγλοι, Ιταλοί και Σκανδιναβοί, ενώ «επιστρέφουν» και οι Ελληνες που είχαν? εξαφανιστεί το προηγούμενο διάστημα.

Σκιάθος
Σκιάθος

Στη γειτονική Αλόννησο, όπου οι ξένοι τουρίστες, κυρίως Ιταλοί και Αγγλοι, είναι αναλογικά περισσότεροι από τους Ελληνες και η σεζόν θα κλείσει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Μαγνησία
Ο Ιούλιος ήταν καταστροφή

Με πτώση 40% κινείται ο τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου. Ο Ιούλιος ήταν τελικά «νεκρός» μήνας, σημειώνουν επιχειρηματίες της περιοχής. Τον Αύγουστο η εικόνα είναι βελτιωμένη, ωστόσο η αύξηση στις κρατήσεις δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά. Ενδεικτικό είναι ότι τα καταλύματα που υποδέχονται ξένους τουρίστες -Γερμανούς, Αυστριακούς, Βαλκάνιους- έχουν πληρότητες στο 70%, όταν τα αντίστοιχα που «δουλεύουν» με Ελληνες έχουν πληρότητες 50%.

Θάσος
Θάσος

Θάσος
Βαθιά ανάσα από Τουρκία

Οι Τούρκοι «έσωσαν» για άλλη μία χρονιά τον τουρισμό στη Θάσο, καθώς μαζί με τους Σέρβους, τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους ήταν αυτοί που κράτησαν την πληρότητα στο 90% όλο το καλοκαίρι. «Η χρονιά θα κλείσει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε και η συνολική ζημιά δεν θα ξεπεράσει το 10%. Τον Μάιο και τον Ιούνιο τα μηνύματα ήταν απογοητευτικά, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την επιβολή capital control πιστέψαμε ότι θα καταστραφούμε, αλλά οι ξένοι δεν προχώρησαν σε ακυρώσεις και οι Ελληνες απλώς μετέθεσαν την ημερομηνία των διακοπών τους», λέει στην «Οικονομία» ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και της Ενωσης Ξενοδόχων Θάσου Αριστείδης Πέτκος. Για τον Αύγουστο υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα, κυρίως σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και όσο περνούν οι μέρες οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι τα κενά θα καλυφθούν. «Στην αρχή οι Ελληνες πελάτες μας ρωτούσαν αν θα βρουν ανοιχτά ATM, βενζίνη και τρόφιμα, σήμερα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Πιερία
Στο ναδίρ η κατανάλωση

Με πτώση της κίνησης στις κρατήσεις κατά 15% συγκριτικά με πέρυσι και κατά 50% στον τζίρο των τουριστικών καταστημάτων θα κλείσει φέτος η σεζόν για την Πιερία. «Παραδοσιακά» την τίμησαν Σέρβοι, Ρουμάνοι, Ούγγροι, Βούλγαροι και λιγοστοί Γερμανοί. «Πρώτη φορά στα 40 χρόνια που διατηρώ ξενοδοχείο είχα τόσες πολλές ακυρώσεις», λέει στην «Οικονομία» ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Ζώβας. Οι επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικών ειδών περνούν πρωτοφανή κρίση. «Στην Παραλία Κατερίνης, στον πεζόδρομο με τα πολλά καταστήματα, δεν μπορεί να περπατήσει κανείς από τον κόσμο, αλλά τα μαγαζιά είναι άδεια», επισημαίνει ο κ. Ζώβας, προσθέτοντας ότι η περιοχή συγκεντρώνει τουρίστες μεσαίου οικονομικού επιπέδου. Για ένα 20ήμερο στο τέλος Ιουνίου οι κρατήσεις είχαν κυριολεκτικά «παγώσει» και στην Πιερία έφταναν μόνο τουρίστες που είχαν κάνει κρατήσεις από τον περασμένο χειμώνα. Σταδιακά η αγορά ανακάμπτει, αλλά «ό,τι χάθηκε, χάθηκε», λένε οι φορείς του τουρισμού.

www.ethnos.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ