Στο Apple Pay «μπαίνουν» οι ελληνικές κάρτες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 14:15

Στο Apple Pay «μπαίνουν» οι ελληνικές κάρτες

Το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple διατίθεται στη χώρα μας από το περασμένο καλοκαίρι αλλά δεν «δέχεται» ελληνικές κάρτες.

Δύο ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίζουν το Apple Pay έως το Πάσχα, η Alpha Bank και η Eurobank, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, ενώ το ίδιο παράδειγμα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple διατίθεται στη χώρα μας από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο, ο μόνος τρόπος να το χρησιμοποιήσει κανείς μέχρι σήμερα ήταν με κάρτες ξένων τραπεζών, όπως RevolutN26 κ.α. 

Θυμίζεται ότι το wallet είναι μια εφαρμογή που κατεβάζει ο χρήστης στο κινητό του τηλέφωνο -το Apple Pay αν έχει iPhone και το Google Pay αν έχει συσκευή Android- και ενσωματώνει εκεί όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές του κάρτες. Έτσι, μέσα από την εφαρμογή μπορεί να κάνει συναλλαγές στα POS με την κάρτα της επιλογής του, χωρίς να χρειάζεται να έχει μαζί του τις κάρτες σε φυσική μορφή (πλαστικό σώμα). Με αυτόν τον τρόπο, οι συναλλαγές γίνονται πολύ πιο ασφαλείς και εύχρηστες, ενώ αναβαθμίζεται η εμπειρία του χρήστη.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν υλοποιήσει προς το παρόν το tokenization των καρτών τους ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο wallet της Apple και ένας σημαντικός λόγος για αυτό, όπως έχει αναφέρει το insider.gr είναι οι υψηλές προμήθειες που επιβάλλει ο παγκόσμιος κολοσσός τεχνολογίας. Τα ψηφιακά πορτοφόλια, ωστόσο, θεωρούνται το επόμενο στάδιο των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα και, μετά την απόφαση της Google να μην κάνει απόβαση στη χώρα μας μέσω του Google Pay, το wallet της Apple ήταν μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι τα wallets τα χρησιμοποιούν λιγότεροι χρήστες που όμως πραγματοποιούν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών ανά άτομο. Ήδη, οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούν επενδύσεις για τη δημιουργία του δικού τους wallet προκειμένου να ενσωματώσουν σε αυτό τις κάρτες Visa και Mastercard που εκδίδουν. Δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει το κενό της Google για τους χρήστες με κινητό τηλέφωνο Android, τόσο η Alpha Bank όσο και η Eurobank εργάζονται πυρετωδώς για να λανσάρουν το δικό τους «πορτοφόλι».

Το αρνητικό, βέβαια, σε αυτές τις λύσεις είναι ότι πρέπει κανείς να χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι ανά τράπεζα, σε αντίθεση με τα πορτοφόλια της Google και της Apple όπου μπορείς κανείς να ενσωματώσει όλες τις κάρτες και να τις χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του -εφόσον βέβαια υλοποιούνται στην εκάστοτε χώρα.

insider.gr




00 inkefalonia general ad 300X250