Το «σπάσιμο» της Google στα δύο αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 20:09

Το «σπάσιμο» της Google στα δύο αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Τον διαχωρισμό της μηχανής αναζήτησης από τις υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες της Google ζητά με ψήφισμά της το Ευρωκοινοβούλιο.

Τον διαχωρισμό της μηχανής αναζήτησης από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και εμπορικές δραστηριότητες της Google αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου ο τεχνολογικός κολοσσός να μην προωθεί τα υπόλοιπα προϊόντα του στα προβαλλόμενα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Η απόφαση έχει βεβαίως συμβολικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για την εταιρία, δείχνει ωστόσο τη βούληση του ευρωκοινοβουλίου να διασφαλίσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην ενιαία ψηφιακή αγορά.

Είναι η πρώτη φορά που το ευρωκοινοβούλιο εκγρίνει παρόμοιο ψήφισμα, το οποίο εκτός από τη δυσαρέσκεια της Ευρώπης για τις πρακτικές του διαδικτυακού γίγαντα, αναμένεται να αποτελέσει σοβαρό μοχλό πίεσης προς τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και ειδικότερα την Ευρωπαία Επίτροπο ανταγωνισμού που είναι αρμόδια για αυτό το θέμα.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον για τις κινήσεις αυτές.

Αμερικανοί πολιτικοί τάχθηκαν χθες ανοιχτά κατά του προσχεδίου του Ευρωκοινοβουλίου. Σε επιστολή της οικονομικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσαν χθες οι Financial Times, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «προτάσεις που στοχεύουν αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες», εγείρουν ερωτήματα «αναφορικά με την προσήλωση της ΕΕ στις ανοιχτές αγορές».

Η Google καταλαμβάνει μερίδιο της τάξης του 90% της ευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς.

thetoc




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ