Κλεοπάτρα Νιφοράτου: «Η Κεφαλονιά προσφέρει μία πανδαισία έμπνευσης στην διοργάνωση γάμων»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 10:52

Κλεοπάτρα Νιφοράτου: «Η Κεφαλονιά προσφέρει μία πανδαισία έμπνευσης στην διοργάνωση γάμων»

Η Κλεοπάτρα Νιφοράτου, είναι μεν μία νέα σε ηλικία κοπέλα, ωστόσο έχει σημαντική εμπειρία στην διοργάνωση γάμων.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Εχει την δική της «φρέσκια» σε ιδέες και προτάσεις φιλοσοφία και πολύ όρεξη να «δημιουργήσει» την τέλεια κατάσταση, ώστε το ζευγάρι να απολαύσει την σημαντικότερη μέρα της ζωής του.

Παρακάτω στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη η Κλεοπάτρα μας αποκαλύπτεται...

Ποια είναι η Κλεοπάτρα Νιφοράτου;

Μεγάλωσα στο όμορφο νησί μας και το αγάπησα για τη μοναδική ομορφιά του. Όλα τα παιδικά μου χρόνια συνοδεύονται από ατελείωτες βόλτες με το ποδήλατο δίπλα στη θάλασσα και με πολλές ιστορίες παράδοσης για το νησί μας από το παππού μου, το γυναικολόγο Σταύρο Νιφοράτο. Η οικογένεια μου ήταν αυτή που με έκανε να αγαπήσω πολύ την ιστορία του τόπου μου, να κατανοήσω την αξία του από παιδί και να θέλω να επενδύσω σε αυτόν μελλοντικά.

Λατρεύω τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Σε όποιο μέρος και αν πήγαινα πάντα την αναζητούσα. Αγαπούσα πολύ το περιβάλλον γιατί μεγάλωσα μέσα στις ομορφιές της φύσης και έμαθα να τη σέβομαι και να την προστατεύω. Έτσι κατέληξαν και οι επιλογές των σπουδών μου να είναι ανάλογες.

Ποια ήταν η πορεία σου στα χρόνια που ακολούθησαν μετά το σχολείο;

Αφήνοντας πίσω το νησί, σπούδασα Αρχιτεκτονική τοπίου (Landscape architecture) και στη συνέχεια έκανα το master μου στην ειδικότητα Sustainable Development and Environmental Management.

Επειδή όμως σαν γνήσια Κεφαλλονίτισσα ήμουν ανήσυχο πνεύμα, αποφάσισα να ακολουθήσω κάποια σεμινάρια στo εξωτερικό πάνω στο décor & styling όπως επίσης και στο exterior design.
Το ένα έφερε το άλλο και η ανάγκη μου για δημιουργικότητα σε συνδυασμό με την κοινωνικότητα μου με οδήγησε στο Εvent management.

Στο Λονδίνο παρακολούθησα τη σχολή UK Alliance of Wedding Planners (UKAWP) όπου εκπαιδεύτηκα στο Wedding and Event Management. Λίγο αργότερα απέκτησα από την εταιρεία “Stylish Events” (London) την ειδίκευση ως Wedding Planner.

Στη συνέχεια χτύπησα πολλές πόρτες για να βρω κάποια στέγη για πρακτική άσκηση. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος και οι αποτυχημένες προσπάθειες πολλές. Η επιμονή μου όμως με δικαίωσε όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνω βοηθός σε μία από τις σημαντικότερες wedding planners της Αγγλίας.
Δούλεψα δίπλα στη wedding planner που είχε διοργανώσει το γάμο της Nikki Hilton (αδελφή της Paris) και συμμετείχα σε πολλά event άλλων επώνυμων και απαιτητικών πελατών.

H πρακτική μου ήταν πολύ εποικοδομητική για μένα και μου προσέφερε πολλές γνώσεις και εμπειρίες.
Επιστρέφοντας στη χώρα μου έστησα το δίκτυο συνεργατών μου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχοντας όλα τα εφόδια αποφάσισα να γυρίσω στη νησί και να δημιουργήσω το Cleopatra’s Weddings

(www.cleopatraweddings.com) .

an

Πώς επέλεξες να δώσεις το όνομά σου για τίτλο της επιχείρησης;

Δεν ήταν τυχαίο και όχι πως δεν σπατάλησα μήνες να αμφιταλαντεύομαι σε άλλα ονόματα.

Η σκέψη μου ήταν ότι οι γάμοι που θέλω να κάνω, θέλω να με χαρακτηρίζουν και να αποπνέουν το δικό μου στυλ.

Προσπαθώ κάθε γάμος που διοργανώνω να έχει μια νεανική φρεσκάδα, μια καινοτομία, να είναι βιώσιμος και σε καμία περίπτωση να μη θυμίζει τους παλιούς συμβατικούς γάμους. Έτσι λοιπόν στόχος μου είναι κάθε γάμος που φέρει τη σφραγίδα μου να ξεχωρίζει και να μένει στις μνήμες όλων.

Μίλησέ μας για το αντικείμενο της δουλειάς σου που είναι οι διοργανώσεις γάμων. Τι είναι ο Wedding Planner;

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω και να αποσαφηνίσω την έννοια του Wedding Planner και του Event designer. Ο wedding planner για τη χώρα μας είναι ένα νέο επάγγελμα και για πολλούς ακόμα δεν είναι αρκετά διαδεδομένο. Δυστυχώς ο κόσμος μπερδεύεται και δικαίως γιατί πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν Planner ενώ στη ουσία δεν είναι.
To wedding planning ή αλλιώς το event management, έχει να κάνει με τη διοργάνωση (planning) και πιο συγκεκριμένα με τη διαχείριση (management) όλων των συντελεστών που απαρτίζουν το γάμο.
Αυτό που καλείται να κάνει ένας Planner είναι να δημιουργήσει την αλυσίδα όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται για την δημιουργία της εκδήλωσης ή του γάμου βάσει της επιθυμίας του εκάστοτε πελάτη.
Όλες τις μέρες πριν τη μέρα του γάμου ο Planner συνομιλεί με το ζευγάρι, διαμορφώνει μέσω σχεδιαστικών προγραμμάτων το χώρο τελετής και δεξίωσης (seating plan), καλεί τους συνεργάτες του και μελετά τη κάθε λεπτομέρεια ορίζοντας ένα χρονοδιάγραμμα εργασιών.
Την ημέρα του γάμου είναι ο κύριος συντονιστής όλων των επαγγελματιών που θα συνθέσουν το γάμο και είναι υπεύθυνος τόσο για την ευχαρίστηση του ζευγαριού όσο και των καλεσμένων. Αυτές είναι οι βασικές λειτουργίες ενός διοργανωτή.
Ο Event designer είναι ο άνθρωπος που παρέα με τον Planner θα συζητήσουν το στυλ και το ύφος του event ή του γάμου. Με άλλα λόγια είναι ο διακοσμητής των εκδηλώσεων και δεν είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Planner. Όμως οι επαγγελματίες event designers εκλείπουν δυστυχώς στη χώρα μας και έτσι μπερδεύονται και άλλο τα πράγματα...
Θέλω να πιστεύω ότι στην Ελλάδα μέσα από τη δική μας γενιά θα πεθάνει το «ότι δηλώσεις είσαι»..

Γιατί πρέπει να επιλέξει κάποιος να προσλάβει wedding planner για το γάμο του;

Μέχρι τώρα στα ελληνικά δεδομένα την δουλειά του planner την έκανε η κουμπάρα, η μαμα της νύφης και η ίδια η νύφη που έτρεχαν για να κλείσουν τα λουλούδια, το τραπέζι, την εκκλησία κτλ. και φυσικά την ημέρα του γάμου αντί να ευχαριστηθούν την ημέρα ήταν σε ένα άγχος αν όλα θα γίνουν όπως τα θέλουν..
Ο Wedding Planner λοιπόν έρχεται να απομακρύνει όλο αυτόν τον πανικό εκείνης της μέρας. Έτσι ορίζεται ένα φυσικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τα πάντα και αφήνει τους άλλους να απολαύσουν τη σημαντικότερη μέρα της ζωής τους.
Προσλαμβάνοντας έναν Planner το ζευγάρι γλιτώνει και χρήματα και χρόνο. Οι μελλόνυμφοι δεν έρχονται σε επαφή με κανέναν επαγγελματία του γάμου πέραν του Planner όπου αυτός θα αναλάβει όλη την οργάνωση βάση των δικών τους απαιτήσεων.

Τι σημαίνει για σένα η Κεφαλονιά και τι σε έφερε σε αυτήν μετά την αξιόλογη πορεία σου στην Αθήνα και στο εξωτερικό;

Η Κεφαλονιά κυλά στο αίμα μου. Πάντα είχα στο μυαλό μου μια μέρα να γυρίσω πίσω και είναι καλό όλα τα νέα παιδιά να επιστρέφουν στις ρίζες τους. Ήθελα όλες τις γνώσεις και εμπειρίες που απέκτησα να τις διοχετεύσω στο νησί μου ώστε να καταφέρω να τοποθετήσω και ‘γω με τη σειρά μου ένα λιθαράκι στη τουριστική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στη προβολή του τόπου μου στο εξωτερικό.

Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που ένα ζευγάρι θα επιλέξει την Κεφαλονιά για να τελέσει τον γάμο του;

Κατοικούμε σε έναν επίγειο παράδεισο. Νοσταλγείς και εκτιμάς την «Ιθάκη» σου όταν φεύγεις μακριά.
Θυμάμαι όταν είχα πρωτοπάει Σαντορίνη πριν 10 χρόνια όταν ακόμα δεν είχαν ξεκινήσει οι γάμοι εκεί. Τότε έλεγα και αναρωτιόμουν, μα καλά τι της βρίσκουν; Όπου και να πάω βλέπω το ίδιο τοπίο και ένα ηφαίστειο. Οι παραλίες σε «τρομοκρατούν» μιας και το μαύρο χρώμα επικρατεί.

Όταν έχεις μάθει στα σμαραγδένια και διαυγή νερά αυτά παθαίνεις!

Ναι συμφωνώ ότι η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική έχει κάτι το διαφορετικό αλλά η Κεφαλονιά υπερέχει σε φυσική ομορφιά!
Το νησί μας χάρη της γεωλογικής του κατανομής, δημιουργεί πολλά ιδιαίτερα τοπία και μαγικά ηλιοβασιλέματα που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτό της Οίας.
Η πυκνή βλάστηση, οι πολυβραβευμένες μας παραλίες, η αρχοντιά και η παράδοση του Ιονίου συντελούν στην ομορφιά της Κεφαλονιάς και σίγουρα την αναδεικνύουν σε ένα μοναδικό γαμήλιο προορισμό.

received 793740157404677 1

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσης στην δουλειά σου;

Πάντα ενημερώνομαι για τις τάσεις της εποχή και τις προτείνω στους πελάτες μου. Ωστόσο μ’ αρέσει να ακούω και να ψυχολογώ το κάθε ζευγάρι ώστε ο γάμος τους να αντικατοπτρίζει στο έπακρον το στυλ και τη προσωπικότητα τους.

Ταξιδεύω αρκετά συχνά στο εξωτερικό ώστε να ενημερώνομαι για τις καινοτομίες στο τομέα της δουλειάς μου, να μοιράζομαι εμπειρίες με συναδέλφους και να επηρεάζομαι από τη κουλτούρα της κάθε χώρας.

Σίγουρα και μια βόλτα χαλάρωσης σε μια παραλία του νησιού μας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μου προσφέρει μια πανδαισία έμπνευσης.

Πως πήγε η φετινή χρονιά; Υπήρξε κάποια σημαντική στιγμή;

Υπέροχα! Είμαι αρκετά ικανοποιημένη γιατί είχα πολλούς ποιοτικούς γάμους.

Μάλιστα με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι με πρότεινε για “vendor guide” ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά website που ασχολούνται με τους γάμους, το Ever After

(http://everafter.gr/vendor/cleopatras-weddings/ ).

Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για μένα γιατί αφενός βλέπεις τους κόπους σου να αμείβονται και αφετέρου έγινα ο πρώτος επαγγελματίας εκπρόσωπος της Κεφαλονιάς για το συγκεκριμένο site και ήταν ιδιαίτερη τιμή.

Γράφτηκε και άρθρο ως αφιέρωμα για ένα γάμο που είχα μέσα στο καλοκαίρι.

Δείτε το άρθρο εδώ: http://everafter.gr/modern-yellow-wedding-in-kefalonia/

Κλεοπάτρα σε ευχαριστώ πολύ γι΄αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Και εγώ ευχαριστώ.

Παρακάτω ένα υπέροχο βίντεο από την δουλειά της

 

MEET CLEOPATRA, meet Kefalonia from Cleopatra's Weddings on Vimeo.


Ετικέτες: