Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο: Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα: Τόποι και χρόνοι της Ιστορίας (17/11)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2019 09:45

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο: Αναλύοντας την κινηματογραφική γλώσσα: Τόποι και χρόνοι της Ιστορίας (17/11)

 

Ο 5ος ετήσιος κύκλος των κινηματογραφικών συναντήσεων με τίτλο "Αναλύοντας την Κινηματογραφική Γλώσσα" με συντονιστή τον Μαρίνο Σκλαβουνάκη, ξεκίνησε φέτος με ένα μεγάλο αφιέρωμα στους Τόπους και τους Χρόνους της Ιστορίας. Αυτήν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 το αφιέρωμα αυτό συνεχίζεται με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λέγεται ότι μια αντιπολεμική ταινία δεν μπορεί να είναι ποτέ αποτελεσματική γιατί ο πόλεμος από την φύση του είναι συναρπαστικός και το τέλος ανήκει πάντα στους ζωντανούς.

Κανείς δεν θα μπορέσει να το ισχυριστεί αυτό μετά την ταινία αυτής της Κυριακής. Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ρώσου σκηνοθέτη Elem Klimov «Έλα να δεις» (Idi I Smotri, 1985, 136’) είναι η πιο “τρομακτική” ταινία που έχει γυριστεί ποτέ σχετικά με τα πάντα, και σε αυτό οι ζωντανοί πρέπει να ζηλεύουν τους πεθαμένους. Η ταινία καταφέρνει χωρίς ηρωισμούς, χωρίς αίμα και χωρίς εντυπωσιακές σκηνές πολεμικής μάχης, να αποτυπώσει το πραγματικό μέγεθος της φρίκης του πολέμου. Ο 12χρονος Φλόρια το 1943 στη Λευκορωσία ακολουθεί τους αντάρτες θέλοντας να ζήσει σαν στρατιώτης. Οι φαντασιώσεις του όμως διαλύονται όταν γίνεται μάρτυρας της πολεμικής θηριωδίας.

Σας περιμένουμε, όπως πάντα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Παναΐτ Ιστράτι στα Φαρακλάτα στις 8:00μμ.

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

Idi I Smotri




00 inkefalonia general ad 300X250