Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος στην εφημερίδα City Press

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012 13:37

Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος στην εφημερίδα City Press

Συνέντευξη στην εφημερίδα City Press παραχώρησε ο συμπατριώτης μας ποιητής, Παναγιώτης Τζαννεάτος Στην Κατερίνα Φραγκουλάκη Ειλικρινής και με ιδιαίτερη ευαισθησία, ο νεαρός ποιητής Παναγιώτης Τσαννετάτος μας μιλά για την πρώτη του ποιητική συλλογή, για την ποίηση γενικότερα αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις;

Οι πρώτες απόπειρες γραφής, ξεκίνησαν περίπου στην ηλικία των 16-17 μου. Εμπνεύσεις επηρεασμένες από μια εφηβεία που έψαχνε διέξοδο στα ερωτήματα της, στάθηκε η αφορμή. Τα αίτια είναι πάντοτε βαθύτερα. Στην πραγματικότητα δεν έχω ωριμάσει ακόμα και οι εμπνεύσεις αυτές με συγκινούν αλλά και με βοηθούν να εξελίσσομαι.

Πρώτη σου ποιητική συλλογή «Ποιήματα», ποια είναι τα μηνύματα που θες να προβάλλεις μέσω των ποιημάτων σου στο αναγνωστικό κοινό;

Κατερίνα, η ποίηση είναι μία γυναίκα που ο καθένας αντιλαμβάνεται τη μορφή της με διαφορετικό τρόπο. Αυτό που σίγουρα έχω να σου πω είναι πως κάθε αναγνώστης δίνει και διαφορετική ερμηνεία στον ποιητικό λόγο. . Κάθε λέξη, κάθε φράση, ο κάθε άνθρωπος την αντιλαμβάνεται με τη δική του προσωπική υποκειμενικότητα. Σε αυτή την υποκειμενικότητα, Κατερίνα συμβάλλουν και τα βιώματα του καθένα ξεχωριστά. Αναγνώστες μου, διαβάζουν τα ποιήματά μου και δίνουν νοήματα που και εγώ ο ίδιος που θεωρούμαι πατέρας του έργου δεν έχω αντιληφθεί. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα αφήνω τον αναγνώστη να αντλήσει τα δικά του μηνύματα μέσα από τα λόγια μου.

Στους στίχους των ποιημάτων σου παρατηρείται ένας έντονος εσωτερικός προβληματισμός, μια αναζήτηση, από πού αντλείς ερεθίσματα για να γράψεις;

(Γελά)

Ειλικρινά δεν ξέρω. Η έμπνευση είναι τυφλόμυγα, μοιάζει σαν να κλείνεις τα μάτια και προχωρείς με τις αισθήσεις.

Τι είναι για εσένα η ποίηση;

Η ποίηση.....Ένα παράθυρο που το ανοίγεις. Μπροστά στα μάτια σου γεννιέται μια θέα που αντικατοπτρίζει τα όνειρα σου, τις σκέψεις σου, τους προβληματισμού σου. Έρχεσαι αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον εαυτό. Τελικά η ποίηση είναι ένας καθρέφτης που μέσα του καθρεφτίζεται απαλλαγμένος από τα περιττά ο εαυτό σου. Αυτή η αλήθεια που σου αναλύω νιώθω πως με τρομάζει.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές του παρελθόντος αλλά και του παρόντος;

Είναι δύσκολη η απάντηση . Κάθε εποχή έχει τους ποιητές της. Ο κάθε ποιητής σου προσφέρει κάτι μοναδικό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εποχή που πρέπει να εκφράσει. Η κληρονομιά που αποκτάς με την μελέτη σύγχρονων ποιητών καθώς και παλιότερων γίνεται το τροχοπέδη στον ερχομό της μούσας. Είναι η διαδρομή του στόχου που αναφέρει ο Καβάφης στην Ιθάκη του. Δεν θα μιλούσαμε σήμερα, αν από τη ζωή μου δεν είχε περάσει ο προαναφερθέν Καβάφης, Ελύτης, Λειβαδίτης, Ρίτσος, η Κική Δημουλά και πολλοί άλλοι που έχουν γράψει την δική τους μοναδική ιστορία στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι» της χώρας μας.

Ο σύγχρονος Έλληνας διαβάζει ποίηση;

Δεν θα ήθελα να σταθώ στον Έλληνα αναγνώστη. Οι φίλοι του βιβλίου παντού είναι οι ίδιοι. Θαρρώ πως η ποίηση πάντα είχε, έχει και θα έχει περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Αυτό προφυλάσσει και την ίδια την ποίηση από την εμπορευματοποίηση της και άμεσα την κατατάσσει σε μια ιδιαίτερη τέχνη ,που ανήκει στους « τρελούς» αλλά και στους«απελπισμένους» όλου του κόσμου.

Παναγιώτη, η ποίηση πιστεύεις ότι προσφέρει κάτι στον σύγχρονο άνθρωπο; Και αν ναι, τιείναι αυτό;

Στην εποχή που διανύουμε, οι ηγεσίες ανάγκασαν τον σύγχρονο άνθρωπο να χάσει τους στόχους του, να χάσει τις αξίες του. Του απαγόρευσαν να ονειρεύεται . Του απαγόρευσαν να έχει λόγο αλλά και να χρησιμοποιεί το πνεύμα του. Χωρίς να φανώ υπερβολικός, ακόμα και τη λογική του. Η ποίηση έρχεται στις μέρες μας να ανυψώσει τον άνθρωπο και να του θυμίσει , πως η ζωή του έχει αξία.

Ο Έλληνας βιώνει μία εποχή πολλαπλών κρίσεων, η ποίηση τον βοηθά να ξεφύγει από τις ανασφάλειές του, από τις φοβίες της καθημερινότητας;

Ο Έλληνας βιώνει μία αβάσταχτη καθημερινότητα. Ένας λαός προδομένος και κατεστραμμένος από κάθε άποψη ,που να πιστέψει..?Του έχουνκαταστρέψει τις βασικές του αξίες. Η θέση της ποίησης είναι να επαναφέρει τις αξίες του παρελθόντος στην επιφάνεια. Λυπάμαι που θα το πω αλλά η κοινωνία μας χρήζει οραμάτων.

Η ποιητική σου συλλογή δεν εκδόθηκε από κάποιον εκδοτικό οίκο, είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία. Ποιός είναι ο τρόπος ώστε να αγοράσει κάποιος το βιβλίο σου;

Η ποιητική μου συλλογή κυκλοφορεί σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Πληροφορίες μπορεί να πάρει κάποιος από την σελίδα και την ομάδα μου στον διαδικτυακό ιστότοπο (facebook). Σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και το προσωπικό μου σάιτ που ετοιμάζουν οι συνεργάτες μου, οπότε και από εκεί θα μπορούν να προμηθεύονται το βιβλίο όσοι επιθυμούν.

Ετοιμάζεις κάτι καινούριο αυτή την περίοδο;

Ετοιμάζω δύο ποιητικές συλλογές.Η πρώτη έχει τίτλο « 12 ποιήματα του δρόμου» με πολιτικό χαρακτήρα. Ενώ η δεύτερη με τίτλο « η εποχή των ανθρώπων» έχει ως επίκεντρο την ανθρώπινη ύπαρξη που πάντα( η έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης) με συγκινούσε. Εξάλλου ο άνθρωπος από την δημιουργία του είναι ένα άλυτο αίνιγμα.

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Τζαννετάτο

Ο Παναγιώτης Τζαννετάτος, γεννήθηκε το 1989 στην Κεφαλονιά,
όπου ζει και δημιουργεί έως και σήμερα.
Η επτανησιακή φλέβα χτύπησε νωρίς,
αφού από μικρή ηλικία καταπιάστηκε με την ζωγραφική,
την αγιογραφία και την μουσική.
Σε ηλικία μόλις 16 ετών παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής, στην γενέτειρα του.
Το 2011 δίνει το στίγμα του και στον χώρο της λογοτεχνίας με την ιδιωτική έκδοση των ποιημάτων του,

με τίτλο "ΠΟΙΗΜΑΤΑ"

Δύο ποιητικές συλλογές ΠΡΟΣ ΕΚΔΟΣΗ...

" 12 ποιήματα του δρόμου"

" η εποχή των ανθρώπων"




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250