2η Εορτή Πολιτισμού από τον Σύλλογο «Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 14:01

2η Εορτή Πολιτισμού από τον Σύλλογο «Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» (εικόνες)

Ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος « Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» παρουσίασε στο Αμφιθέατρο προβλήτας Κρουαζιεροπλοίων Αργοστολίου «Γεράσιμος Σκλάβος» ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με μουσική και καντρίλιες από το χορευτικό τμήμα.

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια υπέροχη συναυλία από τα παιδιά της Μαντολινάτας υπό την Διεύθυνση Σωκράτη Μπένου και της κ. Αλεξίας Μαρτσέλου.

Μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο με όμορφες μελωδίες και χορευτικά.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Σωτήρης Κουρής.

Σπύρος Σακαλής

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ « Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ»

Ο Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος « Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ» ιδρύθηκε το 1991 από την ανάγκη για παρέμβαση στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας και την διαφύλαξη της κουλτούρας και της παραδοσής μας .

Η θέληση των μελών του Συλλόγου εκδηλώνεται κύρια με μία συνεχή προσπάθεια για μία ζωντανή παρουσία και μία παρέμβαση για την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα δώσουν το έναυσμα για την πολιτιστική ανάπτυξη της Κεφαλονιάς και θα ανάψουν την φλόγα της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο της κοινωνίας μας .

Τα καταξιωμένα κοινωνικά μέλη του Συλλόγου μας δημιούργησαν μια πολιτιστική κίνηση η οποία εκφραζόταν με καλλιτεχνικά τμήματα με πολλαπλές δραστηριότητες και παρουσίες σε πνευματικές εκδηλώσεις και ιστορικές αναζήσεις .

Μέσα στο μικρό χρόνο της ζωής του ο Σύλλογος πέτυχε να δημιουργήσει νέας μορφής και στάθμης εκδηλώσεις .

Τα συγκροτήματα του , οι παραδοσιακές καντρίλλιες και οι Μαζορέττες συμμετείχαν σε κάθε εκδήλωση ανάλογου περιεχομένου . Η Φιλαρμονική Τετράπολις ηταν παρούσα σε όλες τις μουσικές εκδηλώσεις και πλαισίωνε τις πολιτιστικές , θρησκευτικές και εθνικές γιορτές του νησιού. Ο Σύλλογος πέτυχε την αναβίωση της Τσικνοπέμπτης με όλα τα παραδοσιακά στοιχεία , καθιέρωσε την Γιορτή των Λουλουδιών κάθε Άνοιξη και ήταν παρών σε κάθε εκδήλωση στο Αργοστόλι , στο Ληξούρι ,στα Μεταξάτα ,στον Πόρο , στην Σκάλα , στην Πύλαρο , στην Ασσο.

Η παρουσία του Συλλόγου με το συγκρότημα Καντρίλλιες στούς χορούς των Κεφαλλήνων της Αθήνας , του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης , διατηρούσαν άσβεστους τους πολιτιστικούς δεσμούς της πατρίδας με τους Ετεροδημότες μας .

Με τίς Κεφαλλονίτικες βραδιές που παρουσίασε σε Ζάκυνθο και Κερκυρα το 1993 , 1995 και 1996 , με χορούς ,και κεφαλλονίτικες καντάδες , όχι μόνο κατάφερε να ξεσηκώσει τους Επτανησίους αλλά και να τους υπενθυμίσει το κοινό Επτανησιακό πνεύμα και τόν πολιτισμό.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε τίς δύο εκδόσεις του Συλλόγου , σαν μία προσφορά στην νεολαία των νησιών μας , οι οποίες προσφέρθηκαν στα Δημοτικά και τα Γυμνάσια για να γνωρίζει η μαθητιώσα νεολαία μας την ιστορία του τόπου τους.

Οι εκδόσεις αυτές ήταν .

Α. Η Σύντομη Ιστορία της Κεφαλονιάς και Ιθάκης , γραμμένη από τον αξιότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γεώργιο Μοσχόπουλο και

Β. Η Συμβολή των Κεφαλλονιτών στην Επανάσταση του 1821 , γραμμένη από τον καταξιωμένο Ιστορικό κ. Πέτρο Πετράτο.

Την δεκαετία του 2000 ο Σύλλογος ατόνησε , όμως το 2017 βλέποντας την ανάγκη για παρεμβάσεις μας στα πολιτιστικά δρώμενα επαιδρύσαμε τον σύλλογο μας και δημιουργήσαμε Ιστορικές παρεμβάσεις επιπέδου .

Α. Τιμητική Εκδήλωση για τον Κεφαλονίτη Κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Ολγα Γεώργιο Μπλέτσα.

Β. Τιμήσαμε και θα τιμούμε κάθε χρόνο την Ναυμαχία της Ναυπάκτου ( 1571 ) με Δοξολογία , καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των νεκρών της Ναυμαχίας και Ημερίδα με ομιλίες ανάλογου περιεχομένου.

Σε ένα καλαίσθητο χώρο που με πολύ κόπο φτιάξαμε εγκατασταθήκαμε στήν Κεφάλου 3 στο Αργοστόλι και εκεί δημιουργούμε μαζί με τούς φίλους μας , τα μέλη μας , τους μαθητές μας και την μαέστρο μας τίς προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες , μέσα από την μουσική , τόν χορό , τήν δημιουργία .

Στόχοι μας αυτην την περίοδο εκτός της λειτουργίας των τμημάτων και των πάγιων ιστορικών εκδηλώσεών μας είναι .

Α. Η διοργάνωση εκπαιδευτικών μουσικών σεμιναρίων για μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων στα οποία ο μαθητής μπορεί να έλθει σε επαφή με την μουσική , τα μουσικά όργανα , να γνωρίσει μέσω διαφανειών μια σύντομη ιστορία της μουσικής , και να μάθει για μεγάλους κλασικούς και σύγχρονους δημιουργούς . Επίσης θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κλασικές και σύγχρονες ορχήστρες όπου θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν την σύνθεση ,το νόημα και την διάταξη των μουσικών εντός της ορχήστρας.

Β. Θέλοντας να διευρύνουμε την Ιστορική και πολιτιστική παιδεία του τόπου μας θα διοργανώσουμε , πάντα σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Κεφαλονιάς, σειρά δράσεων και εκδηλώσεων Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος με ιστορικό περιεχόμενο που σκοπό θα έχει να γνωρίσει στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τους Ιστορικούς τόπους της Αρχαίας ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ και την ιστορία τους .Φετος θα αρχίσουμε αυτή την αναζήτησή από την Αρχαία Κράνη που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις των μαθητών από αρχαιολόγους για την ιστορία και επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους με την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων .

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ενα δείγμα της δουλειάς μας απο το Χορευτικό τμήμα μας τις Καντρίλλιες με τον δάσκαλο μας κ Γερασιμο Παντελιό και τήν μπάντα της Φιλαρμονικής μας υπό την Διεύθυνση της Μαέστρου μας κ. Αλεξίας Μαρτσέλου-Κουρή που θα σας παρουσιάσει τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών . Στο τραγούδι η Χρύσα Αραβαντινού.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε κοντά μας και να απολαύσουμε την Ορχήστρα Νέων Κεφαλονιάς υπό την διδασκαλία και διεύθυνση του εξαίρετου Σωκράτη Μπένου . Τους ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή και την παρουσία τους στην εκδήλωση μας .

Πέρυσι τήν 1η ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του Συλλόγου μας την αφιερώσαμε στούς αείμνηστους στυλοβάτες του συλλόγου μας , την Βαρβάρα Κακούρη και τον Γερασιμο Μποζα .

Φέτος την 2η ΕΟΡΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του Συλλόγου μας αφιερώνουμε στον αείμνηστο Πέτρο Αλιβιζάτο , μέλος του συλλόγου μας και μόνιμο χορηγό μας . Τον τιμούμε και τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη .

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη των τμημάτων που μετέχουν στην εκδήλωση μας , μουσικούς, χορευτές .

Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ευγενική χορηγία της .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

Α. Εισαγωγή Προέδρου , καλόσώρισμα , ευχαριστίες . ( paw point ).

Β. Χαιρετισμοί

Γ. Παιδική Μαντολινάτα

Διδασκαλία Σωκράτης Μπένος

Δ. Χορευτικό ΚΑΝΤΡΙΛΙΕΣ

Παρουσίαση από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ Λίλα Καππάτου .

Ε. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ

Μαέστρος η Αλεξία Μαρτσέλου

IMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 0996 ΑντιγραφήIMG 1080 ΑντιγραφήIMG 1080 ΑντιγραφήIMG 1080 Αντιγραφή


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250