Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Το Ριζοσπαστικό Kίνημα στα Επτάνησα» (εικόνες)

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 12:45

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Το Ριζοσπαστικό Kίνημα στα Επτάνησα» (εικόνες)

Στον ιστορικό χώρο των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία διοργάνωσε στις 16 Μαρτίου 2019, ημέρα Σάββατο, στον ιστορικό χώρο των συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, εκδήλωση με θέμα: «Το Ριζοσπαστικό Kίνημα στα Επτάνησα».

 

Το αφιέρωμα  περιελάμβανε δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένου, που αναφερόταν στα ιστορικά γεγονότα από την εποχή της Ενετοκρατίας μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με το ελληνικό κράτος. Το κείμενο απέδωσαν με γλαφυρότητα και σθένος, εκπρόσωποι από τα νησιά μας. Περιγράφηκαν η έκρηξη της ελευθεροτυπίας στα νησιά, η δράση των πρωτεργατών του ριζοσπαστικού κινήματος, ενορχηστρωμένου με τα κοινωνικά, απελευθερωτικά και ενωτικά κινήματα της Ευρώπης, οι εξεγέρσεις του Σταυρού και της Σκάλας στην Κεφαλονιά και εν τέλει η δράση των Ριζοσπαστών βουλευτών στο Ελληνικό κοινοβούλιο, που οδήγησε την Αγγλία στην διπλωματική λύση της Ένωσης με την Ελλάδα. Παράλληλα, σε οθόνη, προβαλλόταν  σπάνιο  οπτικό υλικό, ιστορικές διαφάνειες από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, και από έντυπα και εφημερίδες εποχής.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν συγκινητικά οι φωνές από τρεις χορωδίες. Η Αγία Μαύρα των Λευκαδίων, Η Εύγερος των Κεφαλλονιτών και η Φαιάκων Ωδή των Κερκυραίων, τραγούδησαν αντίστοιχα τα: Κάτω στον Αϊ-Γιώργη, Σ’ ένα παπόρο μέσα και τα Φυλακίσια δίστιχα (τραγούδια της φυλακής).   Ανατριχιαστική  ήταν  η ερμηνεία οκτώ Φαιάκων ανδρών στα «Φυλακίσια δίστιχα». Και οι τρεις χορωδίες μαζί τραγούδησαν τον Ύμνο των Ριζοσπαστών. Διηύθυναν χαρισματικά οι: Θεοδώρα Μουρμούρη, Χριστίνα Ρόκκου,  Γιάννης Θεοδωρόπουλος. 

Στα έδρανα της Παλαιάς Βουλής οι σύγχρονοι Επτανήσιοι, μέσα σε απόλυτη ησυχία και συγκίνηση, παρακολούθησαν την εκδήλωση και, στο τέλος, ξέσπασαν σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.                

Ας σημειώσουμε ότι είναι πρώτη φορά που γίνεται αφιέρωμα για την τόσο σημαντική προσφορά των Επτανησίων στον πολιτικό πολιτισμό τους, πέρα από τον μουσικό και τον λογοτεχνικό πολιτισμό τους.

Τα εξαιρετικά κείμενα, η δραματοποιημένη παρουσίαση αυτών, καθώς και η συγκέντρωση και  προβολή του σπάνιου οπτικού υλικού ανήκουν στην κ. Αγάθη Μαρκάτη, Πανεπιστημιακό.

Σημαίνουσες προσωπικότητες παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπως ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτές, τ. Υπουργοί κ.α . Επίσης, στην εκδήλωση παρών ήταν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη την Επτανησιακή Συνομοσπονδία και όλους τους συντελεστές για την πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση.

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί όλους τους συντελεστές για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ιδιαίτερα και θερμά, ευχαριστούμε την κ. Αγάθη Μαρκάτη για το, όλο, εγχείρημα και την άψογη συνεργασία με την Επτανησιακή Συνομοσπονδία.

   Για το Διοικητικό Συμβούλιο

            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                              

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΑΜΙΟΥ – ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ                  ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ - ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ

111111111111111