Ο Κώστας Ευαγγελάτος συμμετέχει στην έκθεση «Νόστιμον Ήμαρ» που συνεχίζεται με επιτυχία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 10:00

Ο Κώστας Ευαγγελάτος συμμετέχει στην έκθεση «Νόστιμον Ήμαρ» που συνεχίζεται με επιτυχία

Ο Κώστας Ευαγγελάτος συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση  στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης, Ελ.Βενιζέλου 87, Νέα Σμύρνη, τηλ: 213 2025962, με την Αιγίδα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. 

Η έκθεση της οποίας την επιμέλεια έχουν οι Ιστορικοί Τέχνης, μέλη της Ε.Ε.Ι.Τ. Μαρία –Μόσχα Καρατζόγλου και  Ευαγγελία Θ. Καϊράκη εγκαινιάστηκε και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. 

Ο τίτλος του θέματος προκύπτει από τη στερεότυπη ομήρεια έκφραση (προοίμιο Οδ. και Ιλ. Α’, Θ’, Ε’), που σημαίνει «η ημέρα του γυρισμού» στη νέα Ελληνική (νόστιμος από το ρήμα νέομαι>επανέρχομαι, γυρίζω προς τις πηγές).

Ο ευσεβής πόθος του γυρισμού στην πατρίδα, του επαναπατρισμού κατά κυριολεξία ή μεταφορικά ιδωμένα, η επιστροφή σε αυτό που θεωρεί ο καθένας μας πατρίδα, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά κόρον όλο το φάσμα της δημιουργίας, τη λογοτεχνία στη διαχρονία της (χαρακτηριστική αναφορά η δημοτική ποίηση «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου», Μπρεχτ «Μετανάστες», Κάλβος «Επιστροφή στην Πατρίδα», Κούντερα, Σεφέρης, Βενέζης, Λιλή Ζωγράφου κ.α.), αλλά και εν γένει την κοινωνία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τις εικαστικές τέχνες, την ψυχανάλυση ακόμα (με τον Ζίγμουντ Φρόυντ να θέτει τη νοσταλγία ως θέμα της Ψυχοπαθολογίας και της Ψυχανάλυσης). 

Ο εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ Κώστας Ευαγγελάτος σημειώνει σχετικά με το έργο του:

"Το ζωγραφικό μου ειλητάριο με τίτλο "Αιμοφόρο Ιόνιο" εκφράζει, μέσα από αιμοφόρες και ζωοφόρες ροπές και διαδρομές

στη σφαίρα των χρωμάτων, την έμφυτη και βιωμένη σε ξένες χώρες και τόπους νοσταλγία μου για το γενέθλιο νησί μου, την Κεφαλονιά. Το μεγάλο νησί που έδρασε σε μυθικές εποχές, που κάθε στιγμή είναι εν δυνάμει νοητά και ονειρικά υπαρκτές, ο Ομηρικός Οδυσσέας, ο επικός και πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης, ο ηγέτης των "Μεγάθυμων Κεφαλλήνων". 
Μέσα στον οργασμό των χρωμάτων οι κόκκινες φλέβες με οδηγούν στις ρίζες της ύπαρξης μου."
 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2018. 

Είσοδος ελεύθερη.

kwstas ev 2kwstas ev 2kwstas ev 2kwstas ev 2




00 inkefalonia general ad 300X250