Κέρδισε τις εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Επτανησίων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 11:51

Κέρδισε τις εντυπώσεις το 1ο Φεστιβάλ Επτανησίων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής

Που πραγματοποίηθηκε το προηγούμενο Σάββατο 

O Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ», είναι ο πρώτος σύλλογος που συνέλαβε την ιδέα της λειτουργίας ενός φορέα που να φέρει τον τίτλο του συνόλου των νησιών του Ιονίου, τον Ιούλιο του 2005. Ιδρύθηκε επίσημα το Μάρτιο του 2006, με σκοπό τη διάδοση της πολιτιστικής, πνευματικής και λαϊκής παράδοσης των Ιονίων νήσων και έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες σε επιφανείς Επτανήσιους, όπως ο εθνικός μας ποιητής  Διονύσιος Σολωμός, ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Λευκάδιος Χέρν, ο σατυρικός πεζογράφος -ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος, ο συγγραφέας Κων/νος Θεοτόκης και ο ποιητής της θάλασσας Νίκος Καββαδίας. Ακόμη, έχει πραγματοποιήσει πλήθος αφιερωμάτων στην επτανησιακή μουσική (καντάδες-χορωδίες), εκδηλώσεις με θέμα τη γαστρονομία, καθώς επισης και θεατρικά δρώμενα. Διαθέτει τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, τόσο από τα νησιά του Ιονίου όσο και από ολόκληρο τον ελληνισμό, με σκοπό τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συμμετέχει σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός της πόλης του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Το 1ο Φεστιβάλ Επτανησίων κατάφερε να καθηλώσει τους 1000 και άνω θεατές, Επτανήσιους και φίλους των Επτανήσων,  που παρευρέθηκαν στην πολυποίκιλη αυτή εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε με παρέλαση των μουσικοχορευτικών σχημάτων του Φεστιβάλ  στους δρόμους της Αγίας Παρασκευής και τελικό προορισμό το θεατράκι της κεντρικής πλατείας, με τη Λευκαδίτισσα Πρόεδρο του Συλλόγου κα Κατερίνα Κοψιδά να τους καθοδηγεί σε θέση σημαιοφόρου, φανερά συγκινημένη μιας και ανέλαβε πρόσφατα τη θέση της Προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογος από ιδρύσεώς του έχει ορίσει με άρθρο στο καταστατικό του την αλλαγή του Προέδρου κάθε τριετία ώστε  να αναλαμβάνει τη θέση του εναλλάξ εκπρόσωπος από ένα νησί των Επτανήσων, από την Κέρκυρα μέχρι τα Κύθηρα. 

Ο έναστρος ουρανός της Αθήνας βοήθησε στην εξέλιξη της βραδιάς, η οποία μετά την παρέλαση και τους χαιρετισμούς της Προέδρου κας Κατερίνας Κοψιδά και του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής κου Ιωάννη Σταθόπουλου, άνοιξε αυλαία με τη χορωδία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής με τραγούδια από τα Επτάνησα, συνέχισε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Επτανησίων Γαλατσίου με χορούς από τη Λευκάδα, για να παραδώσει τη σκυτάλη στο μουσικό ντουέτο της Σταυρούλας Μέντη και του Γεράσιμου Ιλινοίου Τσουρούφλη με τραγούδια που ακούγονται στα Επτάνησα όπως «Απόψε την κιθάρα μου», «Μενεξέδες και Ζουμπούλια», «Εις τον αφρό της θάλασσας» και τέλος να κλείσει με την Ένωση Ζακυνθιών Αθήνας με ευρωπαϊκούς χορούς εποχής. Τις καρδιές όλων έκλεψε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ» με την εκπληκτική του παρουσίαση από μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων που λειτουργεί, ντυμένους με φορεσιές από όλα τα Επτάνησα, σε χορούς από την Κεφαλονιά και τα Κύθηρα υπό την καθοδήγηση του άξιου χοροδιδάσκαλου Μανώλη Παπαδομαρκετάκη. 

Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στους εκπροσώπους των σχημάτων για την αφιλοκερδή τους συμμετοχή και τη στήριξη στο 1ο Φεστιβάλ Επτανησίων Αγίας Παρασκευής. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κος Ιωάννης Σταθόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Γεράσιμος Βλάχος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κος Βασίλης Γιαννακόπουλος, κος Βασίλης Ζορμπάς, κος Αλέξης Μουστόγιαννης, ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ κος Δημήτριος Πολλάτος, η επίτημη Πρόεδρος του Συλλόγου Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «ΤΑ ΙΟΝΙΑ» και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ κα Ελένη Κονοφάου, Πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, μέλη του Συλλόγου και πλήθος κόσμου. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Το myEptanisa συγχαίρει την Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Επανησίων Αγίας Παρασκευής  «ΤΑ ΙΟΝΙΑ» για την άψογη διοργάνωση και εύχεται το 1ο Φεστιβάλ Επτανησίων Αγίας Παρασκευής να γίνει θεσμός, όπως ανέφερε και στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος κα Κατερίνα Κοψιδά, που θα αγκαλιάσει κάθε Επτανήσιο χαρίζοντας ακούσματα και εικόνες από τις ρίζες μας, πάντα με αγάπη, αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. 

myeptanisa.gr

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250